‘Cancerul nu inseamna moarte’, chiar daca unele tratamente costa si 10.000 de euro pe luna. Care e cea mai raspandita forma a bolii in Timis

TIMISOARA. „Cancerul nu inseamna moarte. Tine de tine sa ii convingi pe pacienti ca este asa si ca au de ce sa lupte cu boala. Iar, daca lupta, au sanse sa invinga. E foarte important felul in care comunici si mai ales mesajul care il transmiti, acela de a pastra speranta. Fiecarui om trebuie sa ii lasi speranta„, sunt cuvintele medicului primar oncolog Serban Negru, fondatorul Asociatiei OncoHelp, invitat in  INTERVIURILE TIMISOAREI, singura emisiune interactiva LIVE pe Facebook din Timisoara, realizata de opiniatimisoarei.ro  si Orasul Timisoara din studiourile televiziunii regionale SUD VEST TV.

Eu cred ca e foarte importanta speranta. E foarte importanta pentru ca motiveaza omul sa lupte si, imi amintesc cand am citit prima carte de oncologie, se facea atunci precizarea ca exista o posibilitate de speranta in orice situatie, oricat de disperata ar fi. Nu neaparat de vindecare, pentru ca uneori sunt situatii in care nu mai poti oferi in mod realist speranta de vindecare, dar speranta de a avea o viata decenta, de a controla simptomatologia la momentul respectiv, in special durerea. Sunt lucruri pe care trebuie sa le oferim pacientilor„, a spus medicul Serban Negru in INTERVIURILE TIMISOAREI.

Pus in slujba tratarii pacientilor loviti de temuta boala, medicul timisorean crede cu tarie ca felul in care este abordat pacientul inseamna foarte mult.

La primul meu curs cu studentii fac urmatorul test. Ii rog sa faca o asociere mentala cu un cuvant pe care il aud si ii rog sa scrie acel cuvant pe hartie. De fiecare data cand pronunt cuvantul cancer in 90% din cazuri cuvantul asociat este moarte. De fapt, ce vreau sa le demonstrez prin asta este ca mintea noastra a tuturor asociaza cancer cu moartea si asta e un mesaj pe care trebuie sa il demontam incet incet… De cele mai multe ori bolnavii vin operati, cu tumora scoasa, noi facem asa numitele tratamente adjuvante, care incearca sa reduca riscul de recidiva. Ei vin si ne intreaba: „Daca fac acest tratament, cam cu cate luni in plus voi trai?”. Aici nu se pune problema sa traiesti cu cateva luni in plus. Aici se pune problema sa nu mai recidivezi niciodata. Tumora a fost scoasa prin operatie, noi facem chimioterapie, radioterapie, si in astfel de cazuri obiectivul nostru clar este vindecarea. Sigur ca o tumora metastatica, care se prezinta cu mai multe metastaze, de regula, nu este vindecabila. Acolo situatia se pune altfel. Acolo se pune problema de cat poti sa prelungesti viata. Sunt situatii in care viata poate fi prelungita destul de putin, in alte cazuri prelungim viata in asa fel incat pacientul decedeaza de o alta boala, nu de acel cancer. Ceea ce incercam sa facem este sa transformam cancerul intr-o boala cronica neevolutiva„, explica medicul.

Intrebat care este momentul in care un bolnav de cancer se poate considera vindecat, Serban Negru dezvaluie ca acesta poate fi apreciat dupa 5 ani.

Peste 80.000 de cazuri noi apar in fiecare an si mai mult de jumatate supravietuiesc. Exista un indice care se numeste raport incidenta-mortalitate, care e proportia de pacienti care fac cancer si decedeaza din totalul de pacienti care fac aceasta boala. Si acest indice este cu atat mai favorabil incat ne indreptam spre vestul Europei. De pilda, in Statele Unite, speranta de viata la cinci ani este undeva la 70%. E greu sa spui cand esti vindecat de cancer. Te poti opera asazi si peste 2-3 ani sa faci o recidiva. Dar, indicatorul asta de 5 ani de la momentul diagnosticului… daca esti in viata la 5 ani de la momentul diagnosticului este considerat vindecat. E un indicator fiabil. In Romania e mai mic indicatorul. Aici e o problema a Romaniei, ca nu avem date foarte clare apropos de epidemiologia cancerului, pentru ca registrele noastre de cancer sunt destul de ineficiente”, spune Serban Negru.

Cel mai frecvent cancer in Timis, dar si la nivel national, este cel de plamani.

Cel mai frecvent tip de cancer este cel bronho-pulmonar, dupa stiinta mea. Se cosidera, si vedeti si pe pachetele de tigari scris, ca 9 cancere pulmonare din 10 sunt tributabile fumatului. E o realitate dura, dar e un adevar. Si, de fapt, ceea ce vedem noi astazi este numai inceputul, pentru ca fenomenul de cancerogeneza dureaza undeva intre 20 si 30 de ani si… Pana in ’90 se fumau tigari proaste, se fumau tigari fara filtru, de calitate slaba, dar in momentul in care am fost invadati de tigari occidentale, si in conjuctie cu bombardamentul acela mediatic si reclamele…, pentru ca la inceputul anilor 90 se putea face reclama la tigari aproape sub orice forma. Acum lucrurile s-a schimbat in bine„, a precizat medicul Serban Negru.

Fondatorul Asociatiei OncoHelp din Timisoara a explicat ca situatia tratamentelor pentru cancer s-a imbunatatit spectaculos in ultimii ani in Romania. CJAS deconteaza si tratamente de 10.000 de euro pe luna.

In ultimii ani chiar avem acces la aproape toate medicamentele de care am avea nevoie. Lucrurile s-au ameliorat spectaculos… Trebuie sa intelegeti ca medicamentele moderne in cancer costa enorm de mult. Vorbim de medicamente care ajung la 10.000 de euro pe luna si nu e vorba de o singura luna, ci vorbim de tratamente care se intind pe ani de zile. Intrebarea de bun simt e pana unde putem suporta noi ca si societate, sarcia asta, cheltuiala asta enorma care inseamna tratamentul cancerului. Si asta nu e o discutie numai in Romania sau in alte tari cu resurse limitate, vorbim si de americani. Americanii isi pun problema si vorbesc despre asa numita toxicitate financiara asupra bolnavului. Acolo din cauza ca bolnavii de multe ori isi platesc singuri tratamentul din buzunarul lor, sunt foarte frecvente situatiile in care ajung la faliment personal pentru ca nu pot sa sustina un asemenea tratament. Asta e una din intrebarile la care Romania a raspuns foarte decent. Comparativ cu vecinii nostri, discutand cu colegi la conferinte din Serbia, Bulgaria, din spatiul ex-sovietic, eu zic ca situatia la noi este extrem de rezonabila astazi… Tratamentul cancerului este decontat de Casa Judeteana de Asigurari… si sunt situatii de medicamente care costa 3000 de euro, 10.000 de euro, depinde„, mai spune fondatorul Asociatiei OncoHelp.

Medicul primar oncolog Serban Negru a fost invitatul emisiunii INTERVIURILE TIMISOAREI de joi seara, singura emisiune interactiva transmisa LIVE pe Facebook si pe TV, realizata de Orasul Timisoara si opiniatimisoarei.ro.

INTERVIURILE TIMISOAREI poate fi vizionata pe pagina de Facebook Orasul Timisoara, pe site-ul opiniatimisoarei.ro si pe canalul televiziunii regionale SUD VEST TV in fiecare joi seara de la orele 20.00.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.