Cancerul de san poate fi depistat cu 2 ani inainte de a fi descoperit prin palpare. Procedura noua la Spitalul Victor Babes din Timisoara. Video

TIMISOARA. A fost pus in functiune un aparat ultraperformant de depistare a cancerului de san la Centrul de Imagistica al Spitalului de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara. Mamograful digital 3D cu tomosinteza permite realizarea unor investigatii imagistice de inalta performanta, care pot duce la depistarea precoce a cancerului de san.

Mamografia este singura metoda imagistica ce poate vizualiza microcalcificarile, adica posibilitatea existentei unui cancer incipient cu 2 ani inainte de a putea fi palpat”, spune dr. Diana Munteanu, medic primar radiologie si imagistica medicala la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara.

Mamografia este indicata pacientelor cu varsta de peste 40 de ani si asta pentru ca, dupa acest prag, sanul incepe sa involueze, are loc o reducere a tesutului glandular, iar nodulii si microcalcificarile pot fi observate mult mai bine. Mamografia se completeaza, daca este nevoie, cu ecografia de san sau chiar cu un RMN de san, atunci cand exista suspiciuni cu privire la existenta unui neoplasm mamar. Mamografia digitala presupune radiografia in doua planuri a sanului cu doze reduse de raze X.

Chiar daca mamografia presupune efectuarea a 4 filme, 2 pe fiecare san, craniocaudal si oblic, in zilele noastre mamografia digitala este foarte putin iradianta, iar pacientele nu ar trebui sa se sperie de o eventuala iradiere a sanului, avand in vedere beneficiul unui diagnostic precoce al neoplasmului mamar”, spune dr. Diana Munteanu, medic primar radiologie si imagistica medicala la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara.

Mamografia digitala permite scanarea cu o mai mare acuratete a formatiunilor benigne sau maligne. Sensibilitatea acestei investigatii imagistice este de aproape 80 la suta, dar, prin completarea ei cu o ecografie de san, se poate ajunge la o acuratete de 99 la suta.

Mamografia 3D cu tomosinteza presupune obtinerea unor imagini din unghiuri multiple care sunt apoi recompuse in sectiuni fine de inalta rezolutie. Se obtine astfel o mai buna imagine a structurii sanului putandu-se vedea detaliile tesutului mamar. Asta inseamna ca mamografia 3D are o acuratete mai buna in a determina marimea, forma si localizarea anomaliilor”, precizeaza dr. Diana Munteanu, medic primar radiologie si imagistica medicala la Spitalul de Boli Infectioase Victor Babes Timisoara.

Potrivit statisticilor, aproape 90 la suta dintre cancerele mamare apar dupa varsta de 40 de ani. Controlul regulat imagistic poate duce la depistarea precoce a neoplasmelor mamare si la evitarea aparitiei de metastaze.

In Romania, in fiecare an, peste 6.000 de femei sunt diagnosticate cu aceasta maladie. Depistarea cancerului intr-o forma incipienta duce la o rata de supravietuire de peste 95 la suta.

In Centrul de Imagistica de la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie Dr. Victor Babes Timisoara se pot face atat investigatii mamografice, cat si ecografii si RMN de san.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.