Noutati :

Cancerul de prostata e tratat cu aparatura cu ultrasunete de ultima generatie la Spitalul Judetean Timisoara

6 noiembrie, 2013 - 04:35 PM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: SANATATE
0

TIMISOARA. In cadrul unor cursuri de specializare in endourologie, desfasurate la Spitalul Judetean din Timisoara, medicii de aici au efectuat, in premiera nationala, doua interventii chirurgicale cu aparatura de ultima generatie.

Cele doua interventii chirurcicale pentru care s-a folosit tehnologie ultramoderna au constat in  ablatia cancerului de prostata cu ultrasunete focusate, prin metoda Ablatherm (HIFU Robotic) si vaporizarea prostatica cu ajutorul unui echipament cu Green Light Laser XPS. Aparatura pentru ambele tipuri de interventii este utilizata cu aceasta ocazie in premiera nationala.

Interventii chirurgicale asemanatoare au mai fost realizate pana acum, in Romania, dar noutatea absoluta o constituie aparatura folosita.

Pacientii care au fost supusi celor doua interventii chirurgicale nu au fost nevoiti sa scoata niciun ban din buzunar. Pentru ca aceste operatii sa poata fi practicate curent la Spitalul Judetean trebuie definitivat insa un contract cadru cu Casa de Asigurari de Sanatate, care sa asigure decontarea acestui tip de interventie chirurgicala.

“Deocamdata ne-am axat pe partea de formare profesionala, pentru ca este foarte important ca medicii nostri sa fie permanent la curent cu cele mai noi si mai moderne tehnici folosite pe plan mondial. Problema o constituie faptul ca echipamentul este foarte costisitor, la fel si mentenanta si consumabilele. Vom gasi insa o solutie, cu atat mai mult cu cat prin aceste metode moderne scad foarte mult durata si costurile spitalizarii. Sunt tehnici cu o eficacitate mult mai mare, care implica riscuri mult mai mici pentru pacient. Recuperarea post operatorie este mult mai rapida iar costurile cu spitalizarea scad” a declarat Viorel Bucuras, seful clinicii de Urologie din cadrul Spitalului Judetean

La cursul de endourologie a aparatului urinar inferior in cadrul caruia au fost realizate cele doua operatii a participat si medicul Mihai Radulescu, stabilit in Germania

“ Tehnica HIFU se aplica in Germania din 1989, tehnica robotizata se aplica de acum sase ani. Prin astfel de tehnici minim invazive se evita spitalizarea foarte lunga, se rezolva rapid suferinte ale pacientilor, nu doar fizice ci si psihice”,  a explicat el.

Pentru buna desfasurare a cursurilor si demonstratiilor operatorii, la Clinica de Urologie au fost renovate 2 sali de operatie si s-a realizat o sala de curs  care permite, pe langa utilizarea tehnicilor multimedia, transmiterea de imagini din salile de operație, precum si comunicarea interactiva dintre participantii la curs si echipele operatorii.

 

 

 

 

 

 

 

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...