Noutati :

Camp de batalie la poalele Castelul Huniade din Timisoara. Prima editie a Festivalului Medieval. Foto

10 august, 2019 - 08:19 PM
Autor: Redactie      
Categorie: SOCIAL
2

TIMISOARA. Cavaleri cu scuturi, cu sabii si lanci, cu arcuri si cu coifuri metalice s-au luat la bataie ca in urma cu peste 1.000 de ani.

CITESTE SI: Calatorie in timp. Cavaleri, mestesugari si domnite si-au stabilit tabara langa Castelul Huniade si au deschis primul Festival Medieval de la Timisoara. Foto si video

In cadrul primei editii a Festivalului Medieval care are loc la Timisoara, in aceste zile, a fost reconstituita batalia de la Vadul Nisipurilor, care a avut loc in urma cu 1085 de ani.

Locul bataliei nu este stabilit cu exactitate de istorici. Unii sustin ca aceasta ar fi avut loc undeva in apropierea Lugojului din zilele noastre, in timp ce altii o plaseaza langa Foeni. Cert este ca in 934, triburile maghiare trec Tisa si Aranca si isi continua inaintarea pe teritoriul Banatului din zilele noastre. La Vadul Nisipurilor le iese in cale insa ducele Glad, cu o armata formata din pecenegi, romani si bulgari. Trupele ducelui pierd insa batalia, iar Glad se refugiaza mai intai la Kovin si apoi la Orsova, iar in cele din urma incheie pacea cu maghiarii. Glad si urmasii sai aveau sa continue sa conduca insa ducatul pana in jurul anului 1004.

Acesta a fost unul dintre cele mai spectaculoase momente ale festivalului care are loc la Timisoara, in aceste zile, iar timisorenii, prezenti in numar mare, au putut vedea cum se luptau cavalerii in vremuri de demult.

Festivalul continua sambata seara cu concerte de muzica veche si foc, iar duminica programul este urmatorul:

10:00 – Trezirea la viață a taberelor medievale, prin:

deschiderea atelierelor de ceramică, curelărie, pictură, fierărie și întreținere de arme și armuri;
meșteșugul textilelor croitorie, broderie, imprimare de țesături;
scriptorium: prelucrare de pergament și hârtie, caligrafie;
jocuri de societate medievale;
tir cu arcul.
11:00 – Animație Peregrinii

11:30 – Arena Arcașilor (Concurs de tir cu arcul și ArcheryTag)

12:30 – Infanteria Evului Mediu: formații și tehnici de luptă (prezentare Compania Dragonului, Compania Ursului Brun, Deus Vult, Beli Orlovi, ȘoimanArt)

13:30 – Animație Peregrinii

14:00 – Jocuri Războinice (Banca, Lupta Oarbă, Cercul Onoarei, Cercul Trădării, Cercul Apocalipsei)

15:30 – Gala HMB : Halebarde, Spadă Lungă, Spadă și Scut

17:00 – Reconstituire istorică: Cruciada Târzie, Buhurt All vs AllInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. In loc sa organizeze pe caldurile astea concursuri de tricouri ude, Primaria reconstituie batalii de agresiune pierdute in favoarea triburilor hunilor de catre populatiile stabilite pe aceste meleaguri. Cine este in spatele acestor mascarade si mai ales pe banii cui?

  2. o prostie de „festival” , de fapt sunt niste straini care fac pe medievalii…….aseara domnu de la consiliul judetean se plimba pe acolo si isi facea poze cu ei 🙂