Calatorii printre fluturi, pasari si libelule, cu barcile ori cu caiacul, prin Lunca Urbana Bega. Timisorenii asteptati in excursii eco

TIMISOARA. Timisorenii care vor sa evadeze din rutina zilnica, dar vor, in aceeasi masura, sa isi petreaca timpul in inima naturii pot alege Bega salbatica, pe care spectacolul se dezvaluie fabulos.

S-a incheiat cercetarea din cadrul proiectului Lunca Urbana Bega, derulat de Fundatia Aquademica, in parteneriat cu Universitatea de Vest si Primaria Timisoara.

Acest studiu va sta la baza viitoarei strategii ce va pune in valoare Bega salbatica, fara a-i zdruncina biodiversitatea si ecosistemele fragile.

Reprezentanti ai tuturor institutiilor implicate in gestionarea apelor Begai au analizat rezultatele cercetarii.

Au fost salutate alternativele ecologice de folosire a barcilor cu vasle sau a caiacului pentru mici excursii pe Bega si monitorizarea riguroasa a situatiilor in care nu se respecta legile referitoare la zonele naturale protejate.

Lunca Urbana Bega este, din punctul nostru de vedere, doar inceputul, primul pas intr-o calatorie lunga in care ii invitam pe locuitorii Timisoarei. Prin masuri clare, eficiente si riguros gandite, lunca aceasta poate sa ne ofere, multi ani de acum inainte, noua, copiilor nostri si copiilor lor, o oaza de liniste si verdeata in care ne putem retrage din tumultul orasului. Este, si trebuie sa ramana, un loc ideal pentru contemplare, meditatie, observare si invatare in comuniune cu natura, iar la asta putem contribui cu totii, daca ii aratam respectul cuvenit„, transmit reprezentantii Fundatiei Aquademica.

Aproape de Timisoara, in amonte de Uzina de Tratare a Apei Potabile, Canalul Bega formeaza o lunca pe sectiunea Ghiroda-Plopi, cu o biodiversitate remarcabila si cu caracter predominant natural. Pe aceasta portiune se formeaza stufarisuri si paduri de salcie întinse care adapostesc numeroase specii de fauna si flora, dar si habitate specifice zonelor de lunca. Terasele sunt utilizate pentru gradinarit urban la scara mica, activitate care genereaza o microcomunitate de gradinari.

Aceasta zona a fost multa vreme „invizibila” pentru locuitorii Timisoarei, dintre care multi nici nu stiau de existenta ei. Nefiind popularizata la nivelul comunitatii, aceasta oaza de natura salbatica putea fi afectata de activitati în masura sa distruga biodiversitatea si habitatele animalelor si pasarilor care vietuiesc acolo. Era necesar un proiect care sa-i asigure conservarea, o campanie de constientizare a comunitatii asupra importantei acestei zone, dar mai ales o punere în valoare care s-o protejeze pe viitor de eventuale actiuni daunatoare, prin coagularea unei comunitati în jurul ei.

Va reamintim, proiectul Lunca Urbana Bega este derulat de Fundatia Aquademica, in parteneriat cu Universitatea de Vest din Timisoara si Primaria Municipiului Timisoara. Proiectul este finantat prin Fondul pentru un viitor mai bun in comunitati Timis.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Interesant! Am cautat la Fundatia Aquademica si am gasit unde este Lunca Urbana, caci in articol e la fel ca Raiul: multi vor sa ajunga acolo dar nimeni nu stie unde este.

  2. Printre tantari, muste si gunoaie ati vrit sa spuneti.

  3. Cred ca ce vor unii e cam periculos ca sa zic asa.
    Salvamari nu aveti cum sa duceti, nu e nimeni in jur sa te ajute daca dai de necaz, servicii de interventie vin din Iosefin sau Judetean,… Este plin de haite de caini si de oportunisti cu doar 2 picioare. Mai rau ca in Vestul Salbatic. Mai repede mi-as lasa masina deschisa cu cheile inauntru la Strehaia sau Dragsina, decat sa dau pe acolo fara un grup numeros de adulti.
    Doar treceti vara pasarela si veti vedea: pe partea stanga a raului, plin de dulai liberi; pe partea dreapta, plin de … sa nu fie ei 2 cu idei si tu singur, ca vii pe jos si descult pana in oras.