Cabinete notariale din Arad, perchezitionate de DNA Timisoara, dupa retrocedarea satului Nadas. Acuzatii de abuz in serviciu. VIDEO!

UPDATE: DNA anunta ca perchezitiile de marti din judetul Arad au loc intr-un dosar care vizeaza infractiuni de coruptie cu un prejudiciu de peste 20,9 milioane de euro si 296.942 de lei, urmand sa fie ridicate documente privind hotararile instantelor legate de retrocedarea a peste 8.000 de hectare de teren.

_________________________

UPDATE: Procurorii care perchezitioneaza ocolul silvic de la Nadas al familiei Colteu vor pune sechestru asigurator pe toate terenurile care au fost retrocedate, dar si pe toate conturile familiei si ale ocolului silvic.

_____________________

ARAD. Perchezitii in aceasta dimineata la cabinetele unor notari din Arad, dar si intr-o locuinta din satul Nadas, judetul Arad, intr-un dosar al Directiei Nationale Anticoruptie din Timisoara.

La Nadas perchezitiile au loc la ocolul silvic al familiei Colteu, cea care a fost improprietarita cu intregul sat, dupa ce au solicitat retrocedarea pe motiv ca sunt urmasi ai unui grof. Este vorba de 8.700 de hectare, adica aproape tot extravilanul localitatii.

Procurorii anticoruptie au suspiciuni cu privire la un dosar in care se vorbeste de abuz in serviciu in ce priveste restituirea satului Nadas.

In Arad perchezitiile sunt facute la cabinetul notarial Adrian Vlai si al familiei Morariu.

La perchezitii participa pe langa procurorii DNA si politisti de la Serviciul de Investigare a fraudelor Arad. Actiunea are loc cu sprijinul SRI Arad.

Video-ul nu poate fi incarcat.

____

In 2006, Judecatoria Ineu a admis o plangere a sotilor Viorica si Mihai Colteu prin care se cerea anularea unor hotarari din 2005 ale Comisiei judetene si Comisiei locale Taut pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor. Instanta a dispus reconstituirea in favoarea reclamantilor a dreptului de proprietate in natura pentru suprafata totala de 8.762 hectare de teren si padure, impreuna cu cladirile sau alte constructii aflate pe acestea.

Initial, atat Comisia locala Taut, cat si Comisia judeteana Arad au respins cererea de reconstituire a dreptului de proprietate privata formulata de sotii Colteu.

Impotriva sentintei Judecatoriei Ineu au declarat recurs Comisia judeteana si Directia Silvica Arad, iar actiunea a fost admisa de Tribunalul Arad, care motiva ca reclamantii Viorica si Mihai Colteu, prin Mairovitz Ecaterina (de la care au beneficiat de certificatul de mostenitori), nu au calitatea de persoane indreptatite sa solicite reconstituirea dreptului de proprietate, intrucat nu au vocatie succesorala.

Cu toate acestea, un alt complet de la Tribunalul Arad a admis, ulterior, o contestatie in anulare formulata de sotii Colteu, devenind valabila si irevocabila sentinta nr. 657/2006 a Judecatoriei Ineu.

Astfel, in 2009, sotii Colteu au reusit sa intabuleze suprafata dobandita in Cartea Funciara, adica tot extravilanul satului Nadas, cu 1.200 de locuitori.

In 2012, fiica improprietaritilor, Simona Ilies, declara ca parintii sai au obtinut dreptul de proprietate prin mostenire de la o vecina, o batrana evreica, Ecaterina Mairovitz, care a murit la varsta de 93 de ani.

In noiembrie 2012, neintelegerile dintre unii localnici si familia Colteu au culminat in momentul punerii in aplicare a unei sentinte de evacuare a unei familii. Peste 30 de localnici s-au adunat atunci pentru sustinerea celor care locuiau in gospodaria ce urma sa fie evacuata.

Familia Colteu a mers atunci cu un buldozer pe o pasune unde exista un adapost pentru ciobani si animale, intentionand evacuarea terenului. Jandarmii si politistii au intervenit pentru a se evita conflictele intre parti, iar evacuarile nu au fost puse in practica.

Localnicii au sustinut, de-a lungul proceselor, ca jumatate din suprafetele obtinute de Colteu intrasera in proprietatea satenilor din Nadas in urma reformelor agrare de dinainte de 1918, din timpul Imperiului Austro-Ungar si in urma reformei agrare din anul 1921.

In februarie 2013, Prefectura Arad, Directia Silvica si o parte dintre localnici s-au adresat Judecatoriei Ineu, cerand revizuirea sentintei din 2006, satenii afirmand ca au intrat in posesia unor documente de arhiva care ar demonstra ca familia Colteu nu ar fi trebuit sa obtina terenurile. „Aici vorbim de inscrisuri care arata atat ca mostenitorul de drept al terenurilor era o alta persoana decat cea stabilita de instanta si care a transmis ulterior, prin mostenire, drepturile litigioase familiei Colteu, cat si faptul ca suprafetele atribuite prin sentinta sunt mult mai mari decat cele din documente”, declara avocatul Stelian Lupu.

Instanta a respins solicitarea cateva luni mai tarziu, dar s-a declarat recurs, care a fost respins in septembrie 2013.

O luna mai tarziu, Prefectura Arad a depus la Judecatoria Ineu o noua cerere de revizuire a sentintei din 2006, afirmandu-se ca exista probe noi in acest caz. „Cererea de revizuire are la baza noi probe care ar putea determina revizuirea sentintei, alte probe decat cele pe care s-a intemeiat precedenta cerere de revizuire, respinsa de instantele de judecata”, declara purtatorul de cuvant al Prefecturii, Lucian Cozma.

In 28 octombrie 2013, Prefectura anunta ca a depus la ICCJ o cerere de stramutare a procesului privind revizuirea sentintei. Cererea a fost aprobata, procesul fiind pe rol la Judecatoria Fagaras.

Pe de alta parte, presedinta Curtii de Apel Timisoara, Lidia Barac a declarat, luni, la bilantul CA ca instantele de judecata nu au retrocedat un sat intreg la Arad si ca cine este interesat nu are decat sa citeasca sentintele.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.