Cabinet medical mobil pentru depistarea tuberculozei, in mod gratuit, in 10 localitati din judetul Timis. Programul pe zile

TIMISOARA. Servicii medicale gratuite vor fi oferite locuitorilor din zone rurale ale judetului Timis cu acces deficitar la servicii de specialitate, unde au fost inregistrate in ultimii ani cazuri de tuberculoza. De marti, 2 mai, pana pe data de 26 mai porneste caravana mobila a proiectului Screening TB,  coordonat de Institutul Marius Nasta din Bucuresti.

CITESTE SI: Investigatia nedureroasa si neinvaziva ce permite diagnosticarea bolilor de ficat, bila, pancreas, vezica sau rinichi. Se face la Timisoara

Caravana medicala mobila este dotata cu: aparatura de radiologie mobila de ultima generatie; diagnostic molecular rapid, teste GeneXpert – cea mai avansata metoda de identificare a infectiei cu bacilul tuberculozei; un program de inteligenta artificiala care ajuta la depistarea tuberculozei si a altor 14 patologii pulmonare; serviciile medicale din caravana sunt asigurate de personal medical de specialitate.

Cabinetul medical mobil va fi amplasat in zona primariilor din comunele anuntate sau in alte locuri comunicate din timp localnicilor.

Caranava va poposi astfel:

Barna – 2 mai
Darova – 3, 4 mai
Sacosu Turcesc – 5, 8 mai
Ortisoara – 9, 10 mai
Varias – 11, 12, 15 mai
Uivar – 16 mai
Banloc – 17, 18 mai
Foeni – 19, 22 mai
Jamu Mare – 23, 24 mai
Tormac – 25, 26 mai

Conform datelor statistice, incidenta tuberculozei in judetul Timis este de 38,7 cazuri la suta de mii de locuitori, valoare inregistrata in 2022 de Programul National de Prevenire si Control al Tuberculozei.

Tuberculoza este o boala de origine infectioasa, cauzata de bacilul Koch care se raspandeste pe calea aerului de la persoana bolnava la cele sanatoase. Depistarea tuberculozei pulmonare se face cel mai frecvent cu ajutorul unei simple radiografii, urmata de alte investigatii medicale atunci cand apare suspiciunea imbolnavirii.

 

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...