Noutati :

Ca la Viena! Plimbari cu caleasca si muzica de fanfara in parcurile din Timisoara in 2011! Vezi ce evenimente culturale au fost pregatite pentru acest an

18 martie, 2011 - 11:16 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: CULTURA
1

TIMISOARA. Aproape 3 milioane de lei din bugetul local se duc pe manifestarile culturale in Timisoara in 2011. Dar asta numai daca alesii locali aproba Agenda propusa de Casa de Cultura a orasului. In total, 2,62 de milioane de lei vor fi folositi pentru actiunile culturale, religioase si de recreere la care pot participa in acest an timisorenii.
Cum municipalitatea nu mai are agenda culturala, toate manifestarile au trecut pe lista Casei de Cultura. Reprezentantii acesteia cer insa mai multi bani, din cauza ca au fost modificate tarifele pentru organizarea de spectacole, acestea fiind majorate cu 8 la suta fata de anul trecut. In plus, Casa de Cultura mai are de achitat si alte taxe si impozite noi, fiind vorba indeosebi de taxa de somaj, impozit pe onorarii sau CAS. Potrivit Biroului Economic al Primariei Timisoara, toate sumele sunt incluse in bugetul solicitat fiecarui eveniment cuprins in agenda.


De asemenea, tot in acest an, au fost introduse noi actiuni pe linia culturala in Timisoara. Este vorba despre mai multe concerte de muzica de promenada, cafe-concert, ce se vor tine in parcurile orasului, Festivalul bianual Sabin Dragoi – concurs international de tenori, dar si despre un complex de manifestari pregatitoare proiectului privind candidatura Timisoarei la titlul de Capitala Culturala Europeana. Mai mult decat atat, actiunilor devenite traditionale li se va mai da o mai mare amploare. Amintim aici Festivalul de Opera si Opereta ce se va desfasura pe parcursul a doua weekenduri, si nu pe unul cum a fost pana acum sau Festivalul Inimilor, prin care se asigura un circuit euroregional de arta si cultura traditionala in Timisoara – Szeged – Herculane – Vrsac – Belgrad. In Agenda culturala mai sunt trecute si evenimente pentru care nu au fost propuse anumite sume, dar reprezentantii municipalitatii asigura ca acestea se vor realiza exclusiv din sponsorizari.

In parcurile Timisoarei va rasuna fanfara

Pe Agenda manifestarilor culturale a Casei de Cultura sunt trecute 44 de actiuni. Primaria plateste 100.000 de lei pentru ca in perioada mai – octombrie, in cele mai mari parcuri din Timisoara sa rasune muzica de fanfara. Vor avea loc concerte de muzica de promenada si cafe-concerte.
De asemenea, pentru Targul de Paste ce se deschide in aceasta luna in Piata Victoriei, primaria vrea sa dea 50.000 de lei, pentru „Timisoara in prim plan: 40 de televiziuni din Europa vin la Timisoara”, in 4-8 mai in Piata Unirii, se vor cheltui 20.000 de lei, pentru Zilele Cartierelor, in perioada mai – octombrie, primaria plateste 100.000 de lei, iar pentru manifestarea de „9 Mai, Ziua Europei” – din Piata Unirii si de la Teatrul de Vara – suma de 50.000 de lei. Deja traditionalul festival Bega Bulevard nu are inca o data fixa, dar va avea loc in perioada mai – iunie, cu 50.000 de lei.

120.000 de lei pentru Timisoara Artelor

Aleea personalitatilor, realizarea de expozitii de arta plastica, cataloage de arta, promovarea artelor plastice, sustinerea artistilor plastici timisoreni si ai scolii de arta timisorene. Pentru acestea municipalitatea vrea sa cheltuie 120.000 de lei.

Festivalul Inimilor se bucura si el de o atentie deosebita, doar e Sarbatoarea folclorului mondial. In fiecare an, a atras zeci de timisoreni in Parcul Rozelor. Pentru realizarea lui, anul acesta vor fi folositi 200.000 de lei.

Timisorenii vor putea participa si la un Festival Gastronomic, in perioada 1- 3 iulie, pentru care vor fi alocati 8.000 de lei.

De Ziua Timisoarei, in 3 august, municipalitatea cheltuie 150.000 de lei, iar pentru Festivalul de Opera si Opereta Timisoara 2011, 200.000 de lei.

Organizatorii Festivalului Plai primesc si ei 80.000 de lei de la Primaria Timisoara.
Ca sa tipareasca publicatii si carti despre Timisoara sau carti scrise de scriitorii din oras, municipalitatea da 120.000 de lei.

Un alt capitol interesant cuprins in Agenda culturala il reprezinta Timisoara culturala stradala, pentru care vor fi cheltuiti 80.000 de lei. In perioada iunie – septembrie, vor avea loc serbari ale strazilor din zona istorica, vor fi inventariate cladirile de patrimoniu si va fi reconstruita atmosfera de alta data prin expozitii, parade de costume, plimbari cu calesti, proiectii de filme sau lecturi.

Click aici si vezi cat a primit fiecare manifestare culturala si care sunt acestea!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Vreau sa aud si eu fanfara cand canta prohodul jegosului de primar !Ciuhandu-le pe soselele din Timisoara sa mergi imbracat la costum cu pantofi de lac in picioare,vata in nas si sa dai din cap numai la hopuri jegosule! Astazi am schimbat la masina bucsele brat fata si punte spate la masina deoarece am reusit sa intru in niste cratere din orasul de „cinci gropi”,nu de cinci stele ..