Ca la Bruxelles la Mini Europe, vom avea un parc tematic langa Timisoara. Primele asocieri pentru proiectele din bugetul participativ

TIMIS. Consiliul Judetean Timis face deja primii pasi pentru proiectele care in acest an au primit bani, prin programul de bugetare participativa, si se asociaza cu primele comune. Poate cel mai spectaculos dintre acestea este realizarea unui parc in care se vor regasi cladiri ori constructii emblematice pentru judetul Timis in miniatura, precum Mini Europe din Bruxelles ori Mini Mundus din Klagenfurt.

CITESTE SI: Noaptea care a pus Timisoara pe harta luminata a Europei. 138 de ani de la vestea care a uimit un intreg continent 

Parcul tematic va fi construit in Mosnita Noua, langa Timisoara. Vizitatorii vor putea vedea cladiri cum ar fi Catedrala Mitropolitana din Timisoara, Opera Romana sau chiar Palatul Administrativ, realizate la scara mica.

Prin Bugetul Participativ din acest an, Consiliul Judetean Timis mai da bani pentru amenajarea unui spatiu de agrement rural in paduricea de la Biled, un  parc tematic – Lunca Muresului – la Cenad si va construi o scena tot la Cenad. Pentru toate acestea, dar si pentru alte doua proiecte au fost alocati 3 milioane de lei, de doua ori mai mult decat anul trecut. In total, sase proiecte vor imparti suma.

Mai exact, cele 6 proiecte insumeaza 2.798.665 lei. Diferenta, pana la 3.000.000 lei, va fi redistribuita catre proiectele castigatoare, conform regulamentului aprobat.

”Cele mai multe voturi, 2023, a primit Judetul in miniatura – Parc tematic in Mosnita Noua. Conform propunerii, proiectul are ca si concept imbinarea progresului tehnologic cu promovarea turismului cultural la nivelul judetului Timis, prin amenajarea unui parc tematic in care sunt amplasate machete in miniatura a celor mai reprezentative monumente istorice si obiective turistice ale judetului Timis, motivand astfel vizitatorii sa planuiasca si sa intreprinda o calatorie sau o vacanta de valoare istorica si culturala”, a transmis Consiliul Judetean Timis cand a anuntat proiectele castigatoare.

Pe locul al doilea, cu 1763 voturi, s-a situat proiectul de infiintare a unui centru de recuperare pentru minorii cu adictii. Acesta va functiona ca un centru medico-psihologic, cu un numar minim de 20 de paturi. In cadrul acestuia, copiii vor beneficia, pe langa ingrijirea medicala, si de diferite psihoterapii, dar si de recuperare motrica si senzoriala.

Urmatorul pe lista, cu 1113 voturi, este proiectul de realizare a unui Parc tematic Lunca Muresului – Cenad. Initiatorii doresc crearea unui spatiu in care copiii sa fie invatati despre ceea ce inseamna fauna si flora si despre tot ceea ce tine de natura inconjuratoare, prin jocuri si distractie: casute de lemn, mobilier parc, foisoare, observator, puncte belvedere, centru de informare.

Celelalte trei proiecte care primesc finantare sunt ‘Constructie scena acte artistice in Cenad’, ‘Spatiu agrement rural – Paduricea din Biled’ si ‘Adapost de caini in Grabat, comuna Lenauheim’.

Luni, consilierii judeteni se intrunesc intr-o sedinta extraordinara pentru a asocia Consiliul Judetean Timis cu comunele Mosnita Noua, Biled și Cenad, in vederea realizarii primelor proiecte care au obtinut banii din bugetul participativ.

Bugetul participativ incurajeaza cetatenii sa se implice in luarea deciziilor privind dezvoltarea comunitatii locale. Pe scurt, Consiliul Judetean aloca banii, timisenii vin cu propuneri de proiecte, iar dupa validarea lor de catre o comisie, tot cetatenii decid, prin vot public, proiectele cu impact pozitiv pentru comunitate ce vor fi implementate de catre institutie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. cornel spune:

  Consiliul Judetean intotdeauna face proiecte frumoase, jos palaria. Largirea drumului spre autostrada prin Dumbravita, sau Aquaparcul… Poate cineva sa zica ca Aquaparcul nu este un proiect frumos? Ca si asta de azi. Si foarte bine ca nu se realizeaza. Costa cu multe milioane mai putin, nu se deterioreaza in timp, trebuie intretinute foarte putin (doar odata la cativa ani cateva milioane pentru refacerea studiilor), nu consuma curent, nu pune lumea pe drumuri sa le viziteze,…

 2. MICI & BERE spune:

  NICA am impresia ca esti din alt film …..apucate bah de stadion , termina castelul Huniade ca tie mai are rusinea cand esti capitala culturala sa ai castelul ala inchis .
  Doamne cu ce am gresit sa avem asa conducatori !!!?? Noua generatie de politicieni e si mai slaba ca precedenta …..
  Ia zi , Friitz e de vina ca tu esti un imcompetent , nu ?? !!!

  • Misu spune:

   Postace, mai revizuieste-ti putina gramatica, mai da un ochi pe o carte, asa in general… Cred ca si incompetentul de sefu-to Frtiz cel mic scrie mai corect in limba romana.

 3. @Misu spune:

  Misule dute prietene si ia-ati mici si berea de la Fredi smecherul din Girocului care va fi noul presedinte CJT ca sigur Nica nu are ce cauta in politica , mai bine votez unu care stie smecheriile de la bucuresti decat unu care merge in pozitia ghiocel si nu face NImiCa.
  Cea mai mare realizare e parcarea aia de biciclete de la CJT in rest ….JALE ….mai bine nu te votam NICA .

 4. made by USL spune:

  legalizati iarba la CJT

 5. Alin spune:

  Nu sunteti in stare sa amenajati si sa curatati balta lamaita si parculetul pentru copii .De ce nu vine primarul sa vada in ce stadiu este . Ca nu sa facut ce sa aratat la stiri . Sa facut de mantuiala . Si inca un lucru ce cauta pescarii pe balta ? Nu au destul loc pe Bega ?