Noutati :

Burse pentru doctoranzi si postdoctoranzi la Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, din bani europeni

25 iunie, 2014 - 02:24 PM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: EDUCATIE
2

16 doctoranzi si 12 postodoctoranzi vor beneficia de burse prin intermediul unui proiect  in care Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului este partener, alaturi de alte trei importante universitati de profil din Romania. Valoarea proiectului depaseste 12 700 000 de lei.

In proiectul POSDRU „Programe doctorale si postdoctorale pentru promovarea excelentei in cercetare, dezvoltare si inovare in domeniile prioritare – agronomic si medical veterinar ale societatii bazate pe cunoastere” Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara Cluj Napoca are calitate de solicitant, iar Universitatea de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului, alaturi de USAMVB Bucuresti si USAMVB Iasi – calitatea de partener.

Scopul proiectului il reprezinta consolidarea relatiilor de colaborare dintre universitatile partenere din tara, sustinerea activitatii de cercetare in domeniile agronomic si medical veterinar, dar si cresterea motivatiei tinerilor pentru cercetare in scopul dezvoltarii societatii bazate pe cunoastere.

Grupul tinta este constituit din 121 de studenti doctoranzi si 75 de bursieri postdoctoranzi din cele patru universitati partenere.

„Imi realizez lucrarea dupa o istorie asemanatoare din cadrul doctoratului. Este o oportunitate, pot sa fac acum mult mai mult decat la doctorat. Trebuie sa stii sa profiti de aceste avantaje si sa preiei tot ce este posibil”  a declarat una dintre studentele inscrisa in programul postdoctoral, care beneficiaza de bursele din cadrul proiectului.

Valoarea proiectului se ridica la 12 755 460 de lei, din care asistenta nerambursabila 12 500 351 lei, iar durata lui este de 18 luni.

„Trebuie sa vedem si lucrurile bune care se intampla in Romania, pentru ca se petrec foarte multe lucruri bune si ma refer acum la invatamant. Lucrurile evolueaza, chiar daca si cu greutati inerente, pozitiv. Remarca aceasta o fac in principal pentru invatamantul agronomic. In ultimii ani, poate 2 …3 ani, se observa foarte clar o mai mare atractivitate a universitatilor agricole pentru absolventii de licee. Si asta in urma crizei economice care, din punctul meu de vedere a determinat orientarea economiei si a fortei de munca spre partea care produce intr-adevar. Agricultura are un potential foarte mare, inca neexploatat complet. La noi este loc pentru dezvoltare iar faptul ca avem foarte multe fonduri europene pe agricultura, prin diverse programe, este un atu in plus pentru cei care vin sa faca agronomia, ma refer la toata plaja de competente pe care le asiguram. In acest cadru general se inscrie si acest proiect, pentru ca prin pregatirea superioara se realizeaza o crestere a valorii profesionale a celor care uremaza.” a precizat Paul Parsan, rectorul Universitatii de Stiinte Agricole si Medicina Veterinara a Banatului.

„Domeniile propuse de catre mentori si acceptate de catre doctoranzi si postdoctoranzi sunt toate la nivel de varf. Conceptul de live science isi face loc si pe plaiurile noastre, iar faptul ca existam intr-o euroreginue care ne poate permite o oarecare deschidere pentru proiecte mai mici, de exemplu cele transfrontaliere este, de asemenea, un avantaj. V-as spune ca in acest proiect exista un studiu despre efectul campurilor magentice asupra plantelor sau managementul terenurilor, influenta turboclimatelor, impactul fertilizarii, sistemele agrosilvice pastorale, cercetari privind variabilitatea genetica a plantelor, la care se adauga si teme de medicina veterinara. Sigur ca acestea sunt generatoare de puncte de impact, sunt generatoare de puncte importante pentru evaluarea Universitatii noastre.” a adaugat Romeo Cristina, director scoala doctorala FMVT.

Pe langa bursele in valoare de 1800 de lei pentru studentii doctoranzi – la care se adauga un suport pentru stagii de cercetare in tari membre ale UE – si de 3700 de lei pentru bursierii postdoctoranzi, proiectul ofera sprijin financiar pentru participarea doctoranzilor si postdoctoranzilor la simpozioane, workshopuri, conferinte stiintifice de profil – interne si internationale – dar si la vizite de studiu externe.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Si al cui nepot/nepoata trebuie sa fii ca sa beneficiezi de aceste burse? Pentru ca nu cred ca se acorda pe merit. Tot ceea ce se face la USAMVBT se face pe pile, cunostiinte sau ca esti fiul/fiica lui cutare/cutarica.

  2. La Poli si Agronomie bursele postdoctorale sunt de 3.700 lei… la Vest doar de 2.500 lei…. ce concluzii tragem de aici? (stiind ca la nivel national s-a agreeat si s-a cazut de acord, verbal, ca acestea sa fie in cuantum de 3.700 pe la toate universitatile…)