Noutati :

Buletin si pentru copiii sub 14 ani, carte de identitate cu cip sau de marimea unui permis auto. Modificari importante privind actele romanilor

3 aprilie, 2021 - 12:32 PM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: NATIONAL
6

Legislatia in domeniul documentelor de identitate din tara noastra s-a schimbat inca de anul trecut, insa avea nevoie de norme de aplicare, acestea fiind adoptate abia acum.

CITESTE SI: Cate un copac pentru fiecare an de la infiintare. Jandarmii din Timis au iesit la plantat arbori de ziua lor 

Modificarile vizeaza atat eliberarea actelor inainte de varsta de 14 ani, cat si formatul noilor carti de identitate sau valabilitatea acestora.

Acte de identitate eliberate mai inainte de implinirea varstei de 14 ani

Obligatoriu, prima carte de identitate se elibereaza la implinirea varstei de 14 ani, ca si pana acum. Optional, se poate elibera carte de identitate simpla sau carte electronica de identitate oricand dupa nastere, scrie hotnews.ro.

Cererea pentru eliberarea actului de identitate trebuie sa fie semnata de catre ambii parinti, prezenti. Daca este doar un singur parinte, are nevoie de declaratie de la celalalt parinte eliberata la notar/consulat. Cererea va fi insotita de urmatoarele documente:

– certificatul de nastere, cu care se face dovada identitatii si a cetateniei romane, original si copie;
– actul de identitate al unuia dintre parinti sau al reprezentantului legal, original, document cu care se realizeaza si dovada adresei de domiciliu; in cazul in care parintele este cetatean strain, dovada adresei de domiciliu se face cu permisul de sedere permanenta
– certificatul de casatorie al parintilor ori certificatul de divort insotit de acordul parental/hotararea judecatoreasca de divort definitiva/irevocabila, dupa caz, in situatia in care parintii sunt divortati, original si copie;
– chitanta de plata a 7 lei taxa, la CEC sau Posta.

Pentru minorul care se afla intr-un serviciu social destinat protectiei speciale a copilului, separat temporar sau definitiv de parinti: actul de identitate se elibereaza, prin grija acestui serviciu, de catre serviciul public comunitar de evidenta a persoanelor din raza teritoriala de competenta.

Apare cartea de marimea unui permis si cartea de identitate cu cip. De acum vor exista urmatoarele tipuri de acte de identitate: cartea de identitate, cartea de identitate simpla, cartea electronica de identitate, cartea de identitate provizorie si buletinul de identitate.

Cartea de identitate simpla contine date și informatii, inscrise pe fata și pe verso si are formatul unui card. Cartea electronica de identitate va contine, pe langa datele prevazute pentru cartea de identitate simpla, și un cip. Fiecare poate alege ce fel de carte de identitate doreste.

Copilul sub 14 ani nu poate avea carte de identitate obisnuita, ci numai carte de identitate simpla sau carte electronica de identitate. Pana la implinirea varstei de 12 ani, minorului i se va elibera o carte electronica de identitate fara imagine cu amprenta.

S-a modificat valabilitatea actelor de identitate. De acum, cartea de identitate se elibereaza:
– cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani;
– cu valabilitate de 7 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 18 si 25 de ani;
– cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 25 de ani;
– cu valabilitate nelimitata, dupa implinirea varstei de 55 de ani.

Cartea de identitate simpla si cartea electronica de identitate se elibereaza:
– cu valabilitate de 2 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 0 si 14 ani;
– cu valabilitate de 4 ani, pentru persoanele cu varsta cuprinsa intre 14 si 18 ani;
– cu valabilitate de 10 ani, dupa implinirea varstei de 18 ani;
– cu valabilitate nelimitata, dupa implinirea varstei de 60 de ani, pentru cartea de identitate simpla.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 6comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Niste retardati. De ce dracu au nevoie de atatea acte doar pentru a elibera un rahat de buletin? de ce trebuie semnatura de la parinti, bunici, dosar cu sina, sangele unei virgine….

  2. Control total .Buletine , vaccinuri , pașapoarte Covrig , toate instrumentele Ocultei mondiale la care a aderat și Johan Werner carnatul. Vai noua , celor care nu ne intepam și a copiilor noștri

  3. Bine ca e optional, si nu obligatoriu. altfel ar fi fost o mare tampenie! asta ar mai fi trebuit. sa ii pui pe copii sa umble cu carti de identitate dupa ei..

  4. Daca s-ar taxa prostia, Romania ar avea un buget sa-i poata plati bine pe cei destepti. Prostovane, cand ai un copil si vrei sa-l duci cu tine, in Spania de exemplu, iti trebuie un act sa dovedesti ca nu-i „furat”. Mai demult copiii sub 14 ani se treceau in pasaport. Mai nou se facea un pasaport pentru ei. Cum in UE se poate circula doar pe baza de CI, nu-i normal sa aiba si copilul CI? Nu tipa inca prostia in tine?

  5. erata : mama tampitilor….

  6. astept de 2 luni dupa un buletin nou, …idiotilor!!!.., si voi vorbiti de buletin pentru copii sub 14 ani!