Noutati :

Bugetul Timisoarei pe anul 2015 a fost aprobat: 295 de milioane de euro. Pe ce se duc banii publici in acest an?

13 februarie, 2015 - 05:30 PM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
2

TIMISOARA. Capitala Banatului are in sfarsit buget pe anul 2015, aprobat vineri de consilierii locali. A crescut cu putin peste 5 milioane de euro fata de varianta propusa de Executivul Primariei, dupa ce au fost aprobate proiectele de modernizare a doua parcuri din oras, cu fonduri europene. Vorbim despre Parcul Justitiei si Parcul Alpinet.

Asadar, bugetul Timisoarei este de 1.305.048.510 de lei, ceea ce inseamna, conform convertorului valutar BNR din 13 februarie, aproape 294 de milioane de euro. Din suma totala, putin peste 1 miliard de lei reprezinta, de fapt, bugetul local, restul pana la aproape 1,3 miliarde de lei vin de la institutiile din subordine si din imprumuturi.

Sume frumoase sunt alocate pentru… studii si documentatii, desi ca executie multe proiecte nu sunt prinse in buget.

Ca de obicei, bugetul local a fost impartit pe doua sectiuni: Dezvoltare si Functionare.

“Filosofia bugetului este orientata catre investitii, procentul alocat dezvoltarii fiind unul foarte mare. Continuarea programelor cu finantare europeana, pregatirea exercitiului financiar 2014-2020, dar si un consistent portofoliu de investitii din bugetul local, prioritati acordate sanatatii, invatamantului, infrastructurii si culturii sunt cateva dintre elementele fundamentale ale acestui buget. Sectiunea de Dezvoltare are aproximativ 42,5% din total”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

Pe ce se duc pana la urma banii publici in acest an?

Primarul Timisoarei sustine ca anul acesta bugetul este focalizat pe dezvoltarea orasului.

“Ne focalizam puternic pe dezvoltare si alocam o cota parte importanta din banii pe care ii avem la dispozitie pentru sustinerea unor investitii, pentru dezvoltarea Timisoarei, mai ales pe infrastructura urbana. Desigur ca nu au ramas ignorate, cum s-a mai intamplat si in anii precedenti, sectoare esentiale precum sanatatea, educatia, sportul, cultura si, in aceasta abordare, toate aceste sectoare beneficiaza de sustineri financiare importante. (…) Desigur, nimic nu e perfect pe lumea aceasta, si pentru ca au fost anumite discutii pe tema Agendei culturale, noi suntem deschisi sa aducem imbunatatiri, daca se vine cu propuneri concrete. Avem nevoie de Agenda culturala cat mai repede. Domeniul sportului este sustinut ca si anul trecut, cluburile sportive, in primul rand, dar si activitati sportive desfasurate la nivel individual. Cluburile sunt sustinute cu aceleasi sume ca si anul trecut, dar sustinem si sporturi care nu se bucura de aceeasi popularitate”, a explicat primarul Nicolae Robu. Edilul a tinut sa precizeze ca nici infrastructura nu este lasata deoparte in buget.

In bugetul Timisoarei a intrat si modernizarea a doua parcuri din centrul orasului: Justitiei si Alpinet, cu fonduri europene, insa municipalitatea trebuie sa vina cu o cofinantare. 2,9 milioane de lei este valoarea investitiei totale la Parcul Justitiei, iar 2,3 milioane de lei la Alpinet.

Ce au cerut alesii PSD? 

Alesii PSD au avut cateva amendamente. Au cerut mai multi bani pentru diverse studii si proiecte tehnice, in vederea amenajarii unui aquapark, in vederea construirii unei piete de animale, dar si in vederea realizarii unei documentatii pentru un nou spital de obstretica si ginecologie, precum si pentru realizarea unui studiu pentru construirea a 500 de locuri de parcare!

Consilierii PSD au cerut bani si pentru alte studii. Ei vor reabilitarea a 6 strazi pentru conexarea cartierului Lipovei cu Dumbravita, asa ca au luat cativa bani de la intretinerea strazilor pentru realizarea documentatiilor necesare.

„Conexarea aceasta ar trebui sa vina in prelungirea Inelului IV, respectiv a strazii Constructorilor, care se afla in stadiul de licitatie. Acea strada a Constructorilor, care va veni pana la UMT, va inchide Inelul IV, este tot o propunere a noastra, de anul trecut, care se va materializa probabil in acest an”, a explicat alesul PSD Radu Toanca.

Tot consilierii PSD au propus si construirea unei sali de sport la Scoala Generala 7, care sa deserveasca atat scoala respectiva, cat si cartierul Lipovei, precum si reabilitarea acoperisului pentru Gen. 7.

„Am propus reabilitarea unei zone care sa se transforme intr-o piata de animale, care urmeaza sa fie realizata in parteneriat cu Piete SA. S-a propus si s-a votat posibilitatea finantarii a 20 de terenuri de sport, intre blocuri, la scoli. S-a votat si un studiu de fezabilitate pentru un aquapark, dar, in masura in care proiectul de la Dudestii Noi, este compatibil pentru Timisoara, vom merge pe el, pentru ca este mult mai avansat la finantare”, a completat Toanca.

Consilierul PSD Daniel Idolu a propus alocarea a 100.000 de lei, bani luati de la intretinerea strazilor, pentru realizarea unui studiu care sa arate unde ar fi oportuna amenajarea unui aquapark. Initial s-au cerut 200.000 de euro, insa la varianta finala au ramas doar 100.000 de lei, pentru studiu de fezabilitate si proiect tehnic.

Tot Daniel Idolu a propus plantarea de puieti pe 50 de hectare de teren in zona de nord a Timisoarei, pe o lungime de 10 kilometri si o latime de 50 de metri. Avea toate calculele facute, asa ca pentru documentatia tehnica si plantarea propriu-zisa ar fi fost nevoie de 610.000 lei. Pana la urma s-a decis ca oricum este prevazut in PUG un astfel de proiect, asa ca nu mai e nevoie de alocare de fonduri.

Romanita Jumanca a cerut Primariei sa realizeze un studiu de fezabilitate pentru construirea unui spital nou, in parteneriat cu Consiliul Judetean Timis. A propus sa se ia, tot de la strazi, 70.000 de lei pentru acesta, insa in cele din urma s-a decis ca se vor intalni comisiile de specialitate din CLT si CJT pentru a vedea cat de actuala mai este documentatia facuta de Consiliul Judetean. Exista oricum si terenul, intre Casa Austria si Spitalul Judetean.

Consilierul PSD Alfred Simonis a cerut in mod deosebit alocarea de fonduri pentru amenajarea unor noi locuri de parcare. In final s-a votat alocarea a 150.000 de lei pentru amenajarea a 500 de noi locuri de parcare in oras. Tot el a propus si diminuarea cotizatiei pe care CLT o da clubului sportiv ACS Poli Timisoara, cu 1 milion de lei. Primarul Nicolae Robu le-a atras insa atentia alesilor ca, daca s-ar vota micsorarea sumei care se duce catre fotbal, clubul ar intra in faliment, asa ca alesii nu au aprobat propunerea lui Simonis.

„Suntem multumiti, cu exceptia acelui amendament de la Poli. S-a dorit nu neaparat o diminuare a performantelor sportive sau o inchidere a echipei, ci din contra, un semnal de alarma, pentru ca nu se poate ca 98% din bugetul unei echipe sa fie suportat din bani publici. Suntem multumiti de buget in ansamblul sau, cu aceste amendamente”, a conchis Radu Toanca.

Ce alte modificari au mai fost facute in proiect?

Executivul Primariei Timisoara a decis suplimentarea valorii si modificarea documentatiei pentru construirea unui pod peste Bega, in zona strazii Jiul. Asadar nu se va face studiu de prefazabilitate, ci se va face direct studiu de fezabilitate si proiect tehnic. In acest sens au mai fost alocati inca 100.000 de lei.

„S-a mai alocat alocarea sumei de 600.000 de lei pentru finalizarea lucrarilor la Centrala Termica Dunarea, reprezentand unitati de cogenerare cu motoare termice pe gaz si punerea in functiune a acestora, respectiv conectarea la retea”, ne-a declarat viceprimarul Dan Diaconu.

Anul acesta, cu bani din bugetul local, vor fi reamenajate fostele ateliere ale Colegiului Tehnic Ion I.C. Bratianu, fostul Liceu Miu, pentru Teatrul German de Stat. Vorbim despre spatii de creatie: sala de spectacole multifunctionala si ateliere de creatie, care vor fi amenajate cu 60.000 de lei.

200.000 de lei vor fi investiti pentru lucrari la cladirea Operei din Piata Victoriei, la corpul de pe strada Marasesti, unde functioneaza atelierele Teatrului National.

„De asemenea, s-a mai aprobat o documentatie pentru refunctionarea, reabilitarea si realizarea unei pasarale circuit la corpul vechi de la Spitalul Louis Turcanu, cu 150.000 de lei. Este o pasarela de legatura intre corpul vechi si cel nou, la nivelul etajului 1. Vom face, cu 60.000 de lei, o documentatie pentru reabilitarea imobilului Clinicii ORL + lift la Spitalul Clinic Municipal, dar si DALI + PT pentru construirea si montarea unui lift de persoane la Clinica de Oncologie a Spitalului Municipal, cu 30.000 de lei”, a mai spus Dan Diaconu.

165.000 de lei se investesc intr-un SF si PT pentru extinderea Liceului Moisil din Piata Balcescu nr. 3. Este vorba, practic, despre un corp de legatura intre Scoala Generala si liceu, cuprinzand sala de sport si infrastructura educationala.

Vedeti AICI marile investitii propuse in proiectul de buget!Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. JALNIC BUGET-JALNICA STARE DE LUCURI !
  LA O PRIVIRE MAI ATENTA,DE DETALIU,MULTE CIFRE NU CONCORDA SI SUNT PUSE IN BUGET ESTIMATIV,FARA CAP SI COADA !
  MILIOANE DE LEI ARUNCATE PE STUDII DE FEZABILITATE,ALTE ZECI DE MILIOANE PE REPARATII DE STRAZI(DATE CU DARNICIE)…
  PONDEREA CHELTUIEILILOR DE INVESTITII DIN TOTAL ESTE SUB 42% CAND AR TREBUI SA FIE PESTE 75%.
  NU MAI VORBESC DE RISIPA DE FONDURI PENTRU INVESTITIILE NETEREMINATE DE ANI DE ZILE SI LIPSA DE PREOCUPARE PT OAMENII EVACUATI DIN CASELE NATIONALIZATE CARORA LI SE PROMITE DIN 2008 O REZOLVARE!
  INTR-UN CUVANT>VRAISTE… IN FINANTELE MUNICIPALITATII !
  CURTEA DE CONTURI STIE EA DE CE SCRIE RAPOARTE CRITICE!

 2. scuze,un sg cuvant: varza