Noutati :

Bugetul Timisoarei pe 2014: aproape 310 milioane de euro. Cum a impartit Primaria banii si ce investitii face! Esti de acord?

26 ianuarie, 2014 - 08:41 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
8

TIMISOARA. Timisoara are un buget de aproape 1,4 miliarde de lei, adica peste 307 milioane de euro. Bugetul total al capitalei Banatului in 2014 este cu 13 milioane de euro mai mare ca cel din 2013. Bani frumosi sunt alocati doar pentru studii si proiecte tehnice, desi nu sunt bani sa inceapa lucrarile in cele mai multe cazuri.

Mai exact, bugetul total al Timisoarei anul acesta este de 1.391.159.000 de lei. Asta inseamna 307.234.761 de euro, conform convertorului valutar BNR, bani care au fost deja impartiti potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Primariei Timisoara. Din suma totala, putin peste un miliard de euro, adica 1,12 miliarde de lei, reprezinta, de fapt, bugetul local, restul pana la 1,39 miliarde de lei vin de la institutiile din subordine si din imprumuturi.

CITESTE SI: O treime din bugetul Timisoarei din 2014 se duce pe investitii. Viceprimarul Dan Diaconu explica de ce se dau foarte multi bani pe studii!

Bugetul va intra luni in dezbatere publica, proiectul de hotarare fiind urcat pe site-ul Primariei Timisoara abia sambata, 25 ianuarie. Anul trecut, bugetul local a fost aprobat abia in aprilie. In 2013, Timisoara a avut un buget de 294 milioane de euro.

Potrivit referatului ce insoteste proiectul de hotarare, cheltuielile au fost impartite pe 2 sectiuni: cea de functionare si cea de dezvoltare, „urmarindu-se asigurarea sectiunii de functionare si asigurarea resurselor pentru sectiunea de dezvoltare”.

Oricum, directorul Economic din cadrul Primariei Timisoara spune ca exista un excedent din bugetul pe 2013 pe cele doua sectiuni: la functionare este de aproape 716.000 de lei, pe cand la dezvoltare este de 18 milioane de lei. Sumele vor fi folosite pentru acoperirea golurilor temporare de casa, dar si pentru obiectivele de investitii. Spre deosebire de anii trecuti, in referat nu mai scrie cum a fost impartit bugetul Timisoarei pe anul 2014.

Care sunt cele mai importante investitii in 2014?

Aproape 123 de milioane de lei se duc pe Dezvoltare in acest an, din totalul bugetului. Asta inseamna putin peste 27 de milioane de euro. Pentru continuarea lucrarilor vor fi investiti 25 milioane de lei, in timp ce aproape 53 de milioane de lei reprezinta investitii noi.

Bani multi pe studii la Invatamant

Dezvoltarea capitolului Invatamant presupune 8,3 milioane de lei. Pe langa lucrarile incepute deja, vor incepe lucrari de extindere la Gradinita PP 33 si la PP 22, cu cate 1,3 milioane de lei la fiecare. Dar cei mai multi bani se duc pe studii: peste 1 milion de lei.

Specialistii din Primaria Timisoara vor sa faca documentatia necesara pentru etajarea partiala si mansardarea Scolii Generale 30 din cartierul Soarelui. Sunt prevazuti pentru studii 50.000 de lei. Printre altele, autoritatile locale vor sa faca studii si pentru extinderea Scolii Gen. 16, precum si pentru reabilitarea acoperisurilor mai multor unitati de invatamant: Generala 7, Gen. 25, Gen. 19, precum si pentru reabilitarea salii de sport de la Gen. 18.

2 milioane de lei sunt prevazuti pentru „Achizitii imobile licee Timisoara”, ceea ce inseamna ca Executivul Primariei Timisoara planuieste sa cumpere cladiri pentru functionarea liceelor. Vor mai fi facute studii si pentru reabilitarea, modernizarea si echiparea Liceului C.D. Loga si a Liceului J.L. Calderon, a Liceului Nikolaus Lenau, pentru amenajarea unui teren de sport la Liceul V. Tepes si amenajarea a 4 sali de clasa acolo, precum si pentru reabilitarea acoperisului Liceului Silvic. Putine lucrari, dar multe studii. In proiectul de buget mai apar studii pentru reabilitarea corpului A si a corpului B din Liceul W. Shakespeare, pentru construirea spatiilor de invatamant si utilitati pentru Liceul Lenau, pe strada Oituz, precum si pentru constructia unui corp nou pentru Liceul G. Moisil din Piata Balcescu. In plus, se fac expertize si documentatii si pentru etajarea corpului de cladire a Colegiului Tehnic Regele Ferdinant, precum si pentru reabilitarea Grupului Scolar E. Ungureanu.

5 milioane de lei pentru constructia noului corp al Spitalului de Copii

Sectiunea de dezvoltare  din capitolul Sanatate are pusi deoparte 18,6 milioane de lei. Pe lucrari noi se duc aproape 8 milioane de lei: 3 milioane pentru reabilitarea instalatiilor si extinderea UPU de la Clinicile Noi, iar 5 milioane de lei pentru extinderea corpului B a Spitalului Louis Turcanu, pentru care ar fi trebuit sa primim bani si de la Guvern, dar n-am capatat.

Bani frumosi se duc si  la  dotarea Spitalului Louis Turcanu – 3,3 milioane de lei, a Spitalului Municipal – 5,8 milioane de lei si a Spitalului de Boli Infectioase Victor Babes – 140.000 de lei.

Aproape 1 milion de euro si la Sanatate, pentru studii. Specialistii din Primaria Timisoara planuiesc sa faca proiecte tehnice pentru reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea si echiparea Ambulatoriului de obstretica ginecologie din Municipal – 66.000 lei, precum si pentru cresterea calitatii serviciilor medicale la Spitalul „Victor Babes” – 200.000 de lei. 33.000 de lei sunt programati pentru SF si PT pentru extinderea corpului B al spitalului de copii. Alte studii se fac pentru o statie de epurare si instalatii de abur la „Victor Babes” – 150.000 de lei, pentru reabilitarea instalatiilor si constructiei cladirii UPU de la Clinicile Noi – 165.000 lei. Tot pentru Municipal sunt pusi deoparte 320.000 de lei, pentru un spor de putere de 50% la reteaua electrica si refacerea instalatiei electrice din interior.

12,8 milioane de lei pentru dezvoltarea Capitolului Cultura si Religie

La capitolul Cultura, Recreere si Religie nu apar in mod deosebit bani pentru Catedrala Mantuirii Neamului, insa alesii locali pot oricand depune un amendament atunci cand voteaza bugetul. Banii nu sunt impartiti pe investitii.

Dezvoltarea Sportului cu 10,3 milioane de lei

10,3 milioane de lei sunt alocati pentru dezvoltarea Capitolului Sport. Cei mai multi, 9 milioane de lei, vor merge in continuare pentru constructia Salii Polivalente a Politehnicii, iar 700.000 de lei pentru reabilitarea Salii Olimpia.

100.000 de lei vrea sa aloce Nicolae Robu pentru concurs de idei, Studiu de Fezabilitate si Proiect Tehnic pentru Sala Polivalenta cu 15.000 de locuri, iar 300.00 de lei pentru SF si PT pentru 4 bazine de inot in cartiere, o promisiune electorala de-a primarului Nicolae Robu.

Program dezvoltare: intretinere parcuri, gradini si baze sportive si de agrement – 2,1 milioane de lei

Cei mai multi bani se duc pentru lucrari noi: 1,5 milioane de lei, din care 500.000 de lei pentru reconstructia ecologica a baltii de pe strada Lamaitei, conform unui HCL mai vechi, 500.000 de lei pentru lucrarile la mult-promisul skatepark si alti 500.000 de lei pentru modernizarea Parcului Lidia sau Padurice, cum e mai cunoscut de localnici.

Dar si aici sunt alocati bani pentru studii – jumatate de milion de lei: pentru documentatia de modernizare a Parcului Central, pentru studii speciale pentru amenajarea zonei verzi str. Apostoli Petru si Pavel de la intersectia cu str. Holdelor, precum si in proiecte pentru modernizarea Parcului Cetatii.

Autoritatile locale spun ca e nevoie de documentatie pentru Carantina la Zoo, dar si pentru o baza furajera – peste 1.200 de lei pentru ambele. 100.000 de lei sunt necesari pentru realizarea registrului de spatii verzi, iar altii 100.000 de lei pentru un concurs de idei, SF si PT pentru un stadion de 42.000 de locuri, promisiune electorala de-a primarului Nicolae Robu.

4,5 milioane de lei pentru reabilitarea cladirilor istorice proprietate privata

Programul de dezvoltare al Capitolului Locuinte, servicii si dezvoltare publica are prevazuti aproape 31 de milioane de lei, din care 17,5 pentru dezvoltarea sistemului de locuinte. De aici, cei mai multi se duc pe lucrari noi: 4,5 milioane de lei pentru reabilitarea cladirilor istorice proprietate privata prin acel Program de sprijin financiar al Consiliului Local Timisoara aprobat in 2013.

Mai apar bani si pentru reabilitarea termica a blocurilor – lucrari noi: pe str. Craiului nr. 1, pe str. Coriolan Brediceanu nr. 13-15, str. Stelelor nr. 6, Aleea Cristalului nr. 1, str. Iancu Flondor bl. E17, str. Dropiei nr. 7, Calea Torontalului nr. 14, bl. 7B, sc. A+B, bv. Dambovita nr. 22A, str. Cutezatorilor nr. 3, sc A+B.

6 milioane de lei vor fi alocati pentru „achizitie imobile”. In anexa proiectului de hotarare nu este specificat clar daca este vorba despre locuinte modulare sau despre blocul din zona Polona pe care Primaria Timisoara l-a cumparat la o licitatie, de la o banca. Acolo sunt discutii insa, pentru ca starea imobilului nu este tocmai buna, asa ca, spun autoritatile, reprezentantii bancii vor trebui sa puna la punct intregul bloc.

Oricum, si aici apar bani pentru studii: 727.000 de lei, din care aproape 600 pentru expertiza, audit, DALI si PT la blocuri locuinte, 4.000 de lei pentru consultanta oferita pentru proiectele de reabilitare termica a blocurilor pe fonduri europene, 67.000 de lei pentru DALI si PT pentru reabilitarea termica a cladirilor – proiectare obiective si 58.000 de lei pentru asistenta tehnica la 72 de imobile.

Bani pentru studii pentru fantani ornamentale si fantani publice

Dezvoltarea Alimentarii cu apa si a amenajarilor hidrotehnice inghite aproape 2 milioane de lei. Cei mai multi bani se duc pe lucrarile incepute, pentru sistemul de canalizare din Ciarda Rosie si pentru alte lucrari de canalizare. Se vor face insa studii noi. Primaria Timisoara vrea o fantana ornamentala pe strada Astrilor, asa ca 5.000 de lei va costa un SF in acest sens. Alti 50.000 de lei se duc pe un studiu de fezabilitate pentru executia de fantani ornamentale, iar 30.000 de lei pe SF si PT pentru executia de fantani publice forate.

5,6 milioane de lei pentru dezvoltarea iluminatului public

In Programul de Dezvoltare pe 2014 au fost prevazuti 5,6 milioane de lei pentur Iluminat public si electrificari rurale, cei mai multi bani fiind alocati pentru continuarea lucrarilor deja inceput la extinderea iluminatului public.

Aproape 3 milioane de lei pentru alte studii: PUZ-uri si documentatie noua pentru reabilitarea Ansamblului CORSO, Piata Operei

5,9 milioane de lei pentru „alte servicii in domeniul locuintelor, serviciilor si dezvoltarii comunale”. Aici e nevoie de 2,8 milioane de lei, spun specialistii din Primaria Timisoara, pentru un racord nou la reteaua metropolitana existenta de fibra optica, pentru montarea camerelor de supraveghere in trafic. Autoritatile locale vor sa cumpere simboluri pentru Piata Iosefin, dar si pentru semnalizarea monumentelor istorice din oras.

2,9 milioane de lei se duc pe alte studii: PUZ zona stadion, PUZ zona de agrement vest, PUZ director Complex Studentesc si multe altele. Din cele mai importante amintim si un PUZ pe strada Diminetii (Comuna Giroc) pentru construire locuinte ANL, dar si 100.000 de lei pentru consultanta studii si proiecte pentru accesare fonduri europene.

600.000 de lei costa studiile necesare pentru un nou proiect de reabilitare a Ansamblului Urban Interbelic „Corso”, iar tot atatia bani se duc pe documentatia necesara pentru reabilitarea spatiilor publice din centrul istoric.

Cartierul Kuncz este considerat „punga de saracie”, asa ca autoritatile locale aloca 150.000 de lei pentru SF si PT de „urbanizare”.

100.000 de lei sunt alocati pentru studii de fezabilitate si proiecte tehnice in vederea ridicarii de pasaje pietonale peste Bega.

3 milioane de lei pentru reabilitarea tramvaielor vechi

Dezvoltarea Capitolului Transporturi inghite aproape 49 de milioane de lei. Pentru reabilitarea tramvaielor vechi ale RATT sunt prevazute 3 milioane de lei, in timp ce 7,6 milioane de lei se duc pe ratele pentru autobuzele articulate.

Jumatate de milion de lei pe studii si la Transporturi. Specialistii din Primaria Timisoara intentioneaza sa faca studii pentru reabilitarea liniilor de tramvai din Calea Stan Vidrighin, a celor din Calea Buziasului, din bulevardul Cetatii, Calea Bogdanestilor, str. Avram Imbroane, str. Gh. Adam, strazile Ana Ipatescu, V. Hugo, str. Alunis, str. Drubeta, str. Ardealul, str. Ioan Slavici si strada Polona.

Se vor face SF si PT pentru amenajarea alveolelor cu 186.000 de lei.

Incep lucrarile la Pasajul Jiul. Studii cu duiumul pentru pasaje, poduri si strazi

7,5 milioane de lei pentru dezvoltarea drumurilor si podurilor. Cei mai multi bani se duc pe inceperea lucrarilor la pasajul Jiul, 6,5 milioane de lei sunt prevazuti in bugetul local. Pe de alta parte, restul de bani, aproape 1 milion de lei, se duc pe documentatii: pentru pasajele Jiul, Popa Sapca si Solventul, pentru reabilitarea podurilor Eroilor, Stefan cel Mare, Tineretii, Muncii, Ady-Endre si a pasarelelor de la str. Gelu – str. Crizantemelor si de la Parcul Copiilor. Se vor face studii si pentru construirea unui pod peste Bega, dar si pentru reorganizarea circulatiei rutiere pe inelul I de circulatie si a Pasajului din Piata Victoriei.

100.000 de lei pe studii pentru parcari supraterane

Aproape 30 de milioane de lei pentru strazi. Doar 8 milioane de lei se duc pe lucrarile deja incepute: str. Muzicescu, Piata Balcescu, amenajare legatura intre str. Torac si Calea Stan Vidrighin, amenajarea strazii Anul 1848, amenajarea zonelor Campului si Gh. Cotosman.

Vor incepe insa si lucrari noi, in care se vor investi putin peste 20 de milioane de lei: realizarea drumurilor de legatura intre str. Popa Sapca, Calea Aradului si str. Oituz, amenajarea zonei Petuniei – Magnoliei, amenajarea str. Gladiolelor, amenajarea zonei Weismuller-Laurentiu Nicoara, a drumului de legatura intre C. Buziasului si str. Siemens, a inelului IV pe sectorul str. Macin – str. Constructorilor si racord la Demetriade, a str. Edgar Quintet si a str. Mircea Neamtu. Pentru unele dintre ele exista studii inca din 2009.

Peste 800.000 de lei se duc pe studii: SF + PT pentru largirea la 4 benzi Calea Martirilor, SF + PT modernizarea str. Gr. Alexandrescu, tronson Calea Torontalului – Calea Aradului, SF + PT parcari supraterane, SF + PT modernizarea bulevardului Regele Carol, SF + PT reablitarea complexa si modernizarea cartierelor, SF + PT pentru realizarea unei noi linii de tramvai intre Gara de Nord si Spitalul de Copii, SF + PT str. Chimistilor, SF + PT drum de legatura Calea Buziasului – str. Siemens.

DESCARCA DE AICI PROIECTUL DE BUGET PENTRU INVESTITII!

Dezbaterea pentru buget, unde sunt asteptati timisorenii sa-si dea cu parerea, este programata luni, la ora 16:00, in timp ce proiectul va fi votat o zi mai tarziu in plenul Consiliului Local.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 8comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Zeci de milioane de lei din banii timisorenilor pentru studii?
  Tipc pentru romani: furtul bugetelor cu studii si programe de calculator.

 2. dom primar prea multi bani pentru proicte prea putini pentru parcuri si spati verzi.Pentru Dumnezeau cumpara tramva Bune si autobuzele dar momentan avem citeva iar microbuzele in transportul in comun din Timisoara sint o ineptie.vezi exprienta celor de la Real

 3. prima data facetininfrastructura ca sa traim si noi decent.studii,pentru?cei care vin din urma,moldoveni ca dar noi totusi ne orientam spre occident

 4. Bucurestiul are bgetul 5 miliarde de Euro (anual). Despre ce vorbim?

  • si e si mai mare de 5 ori ca si Timisoara!!! Aloo aloo…

 5. Vreau sa m i se reabiliteze blocul ca nu e gratis.e platita jumatate de reabilitare din banii nostri! Noi nu am dat spaga de aceea asteptam de5 ani.str.cutezatorilor 2

 6. URGENT!!!
  sa fie date doi milioane ieuro pintru CATEDRALA NIAMULUI (tranvaiele pote sa astepte).
  ca altfel o sa fie rau ca pun slujitori Domnului blesteme pi noi.
  Doamne Agiuta

 7. Azi voi intreba la dezbaterea publica cam cati bani au alocat pentru analize psihiatrice angajatilor din primarie. Voi incepe cu cei de la mediu si voi termina cu portarii. Pana atunci mai caut cateva subiecte delicate 🙂