Noutati :

Bugetul Timisoarei pe 2013: aproape 300 de milioane de euro! Vezi pe ce se duc banii publici anul acesta!

1 aprilie, 2013 - 09:21 AM
Autor: Roxana Deaconescu      
Categorie: ADMINISTRATIE
0

TIMISOARA. Timisoara are un buget de aproape 1,3 miliarde de lei, adica aproximativ 300 de milioane de euro. Bugetul pe 2013 este cu 30% mai mare decat cel de anul trecut, care a fost nici 1 miliard de lei. Vezi cum imparte Primaria Timisoara banii si pe ce investitii se duc cei mai multi!

Mai exact, bugetul total al Timisoarei anul acesta este de 1.299.106.000 de lei. Asta inseamna 294.221.588 de euro, bani care au fost deja impartiti potrivit proiectului de buget publicat pe site-ul Primariei Timisoara. Din suma totala, putin peste un miliard de euro reprezinta, de fapt, bugetul local, restul pana la 1,2 vin de la institutiile din subordine si din imprumuturi.

Bugetul va intra in aceasta saptamana in dezbatere publica, urmand sa fie aprobat de consilierii locali in prima saptamana din aprilie, a anuntat primarul. Anul trecut, bugetul Timisoarei a fost aprobat in prima saptamana din februarie.

Pentru sectiunea de functionare au fost alocati 550.466.000 de lei, adica aproape 130 de milioane de euro, iar pentru cea de dezvoltare suma de 476.309.000 de lei, circa 108 milioane de euro, se arata in referatul care insoteste proiectul de buget. In aceste sume intra si banii de la UE. Avem si excedent bugetar, de anul trecut, de 1,9 milioane de lei, banii fiind prevazuti pentru acoperirea golurilor temporare de casa.

Cele mai importante proiecte pentru Executivul Primariei Timisoara care au intrat pe buget sunt pasajul din Piata Victoriei, Sala Polivalenta a Politehnicii, care primeste 7 milioane de lei, precum si Centrul Intermodal Regional de Transport Marfa Remetea Mare, facut in colaborare cu Regionala CFR si Consiliul Judetean Timis. Primaria aloca 1,5 milioane de lei doar pentru exproprieri. In plus, 1,7 milioane de lei se vor investi in intersectia din Piata Balcescu.

S-a intocmit un Buget record pentru Timisoara! Pe ce bani se bazeaza?

Motivele pentru bugetul record sunt: contractele semnate pe fonduri europene, cresterea previzionarii veniturilor obtinute din administrarea patrimoniului propriu, rambursarile din fondurile europene deja absorbite, o usoara crestere a veniturilor la nivelul Directiei Fiscale, dar si cresteri ale alocarilor de la bugetul de stat, venind mai ales pentru acoperirea cresterilor salariale ale personalului din invatamant si sanatate, explica viceprimarul Dan Diaconu.

„Bugetul local are astazi venituri totale previzionate de 1.032 milioane lei in comparatie cu 765 milioane lei previzionati anul trecut, cu o crestere de 100 milioane la nivelul veniturilor proprii. Sectiunea de investitii din bugetul local insumeaza 222 de milioane lei, cu tot cu avansurile de derulare si contributia proprie pe proiectele europene, fonduri care afecteaza bugetul local”, ne-a declarat Dan Diaconu.

Conducerea Primariei Timisoara a anuntat ca anul acesta prioritatile Timisoarei sunt sanatatea, invatamantul si cultura.

Pentru Investitii sunt alocati 91.223.000 de lei numai din bugetul local, pentru continuarea investitiilor deja incepute si investitii noi, din care putin peste 15 milioane pentru continuarea lucrarilor deja incepute, 34 de milioane pentru lucrari noi, iar 35 de milioane de lei pentru dotari si alte investitii. Aici nu intra banii pusi de Primarie pentru inceperea proiectelor cu bani europeni, bani care oricum se recupereaza de la UE. Sunt alocati, pentru implementarea programelor cu finantare europeana ale caror contracte au fost semnate in 2012 si in 2013, aproximativ 140 de milioane de lei.

Aproape 285 de milioane de lei reprezinta cheltuielile de personal in acest an la Primaria Timisoara, conform proiectului de buget.

Bani pentru Spitalul de Copii

„Ne asumam cresteri bugetare semnificative pentru aceste domenii esentiale. Astfel, avem o crestere cu 40% la nivelul cheltuielilor pentru Sanatate si 35% la nivelul fondurilor aferente reparatiilor in spitalele municipiului. 3 milioane de lei urmeaza sa fie alocati pentru constructia corpului B al Spitalului de Copii Louis Turcanu, care alaturi de cele 5 milioane de la bugetul de stat si contributia Consiliului Judetean vor asigura fondurile necesare pentru acest an. O crestere de 400% se inregistreaza si la nivelul dotarilor pentru spitalele administrate de muncipiul Timisoara”, ne-a mai spus viceprimarul Timisoarei. Sanatatea primeste anul acesta 233.412.000 de lei, cu tot cu banii alocati pe proiectele europene.

Investitiile in capitolul Sanatate sunt de aproape 12 milioane de lei, din care 1,7 milioane pentru dotarea Spitalului Louis Turcanu, 4,5 milioane de lei pentru dotarea Spitalului Municipal sau 250.000 de lei pentru cumpararea unei centrale abur la Spitalul Victor Babes. Pentru studii si documentatii sunt alocati la acest capitol 1,9 milioane de lei: 760.000 de lei pentru documentatie despre extinderea si reabilitarea UPU Clinicile Noi, 250.000 de lei pentru studiu despre constructia unei statii de epurare la Spitalul Victor Babes si 250.000 de lei pentru studiu de fezabilitate si proiect tehnic pentru extinderea Sectiei de chirurgie prematuri si Laborator Pneumoftiziologie si reabilitarea cladirii existente la Spitalul Louis Turcanu.  In plus, 3 milioane de lei sunt alocati pentru executia extinderii Corpului B sectia prematuri si laborator de explorari paraclinice Spitalul Louis Turcanu.

Conform bugetului pe 2013, municipalitatea va achizitiona aparate stomatologice pentru cabinetele stomatologice scolare cu suma de 100.000 de lei.

Bani pentru gradinite

Si in domeniul Invatamantului prescolar si scolar este o crestere de aproape 20% in ceea ce priveste fondurile alocate si o alta de 40% pentru reparatiile din institutiile de invatamant, a dezvaluit Dan Diaconu. Primaria pune peste 1 milion de euro, din fondurile KFW, pentru reabilitarea liceelor Lenau, Loga si Calderon. Bugetul pentru Invatamant este de 193.809.000 de lei, cu tot cu banii alocati pe proiectele europene.

La capitolul Invatamant sunt prevazuti 4,3 milioane de lei doar pentru investitii: 1,6 milioane pentru continuarea lucrarilor de extindere a Gradinitei PP 26 si 300.000 de lei pentru extinderea Gradinitei PP 33, 500.000 pentru extinderea Gradinitei PP 12, precum si alti 300.000 pentru extinderea Gradinitei PP 22.

Potrivit bugetului pe 2013, specialistii din Primaria Timisoara vor lucra la documentatii, studii si proiecte tehnice pentru modernizarea liceelor C.D. Loga, J.L. Calderon, Nikolaus Lenau, dar si pentru studiul de fezabilitate destinat constructiei unui corp al Liceului Lenau, pe strada Oituz. Se fac expertize si pentru alte unitati de invatamant: Liceul Moisil, Colegiul Regele Ferdinand si Grupul Scolar E. Ungureanu.

Bani pentru renovarea Salii Capitol

In ceea ce priveste Cultura, bugetul este unul record, atrage atentia Diaconu, de peste 26 de milioane de lei. Banii se duc pe cheltuielile cu institutiile culturale ale municipalitatii: Teatrul German si Teatrul Maghiar, Filarmonica Banatul si Casa de Cultura a orasului. Sunt alocati mai multi bani si pentru Agenda Culturala a Casei de Cultura, cu aproape 25% mai mult ca anul trecut. Aici primesc sprijin financiar si proiectele destinate promovarii candidaturii la titlul de Capitala europeana a culturii 2021. Suma totala prevazuta in bugetul pe 2013 pentru Cultura, recreere si religie este de 70.861.000 de lei, cu tot cu banii alocati pentru inceperea proiectelor europene.

Acest capitol primeste pentru investitii aproape 12,5 milioane de lei, din care 1 milion de lei se duce pentru reabilitarea cladirii in care functioneaza Sala Capitol a Filarmonicii Banatul, potrivit unei hotarari de consiliu local din 2008. Pentru dotarea Teatrului German sunt alocati 812.000 lei, pentru Teatrul Maghiar 611.000 lei, iar pentru Filarmonica suma de 120.000 lei.

600.000 de lei sunt impartiti pentru institutiile si organizatiile din domeniul cultural si de tineret. Se fac investitii si in sport, cu 7,8 milioane de lei. 500.000 de lei se duc pentru reabilitarea Salii Olimpia, iar 7 milioane de lei pentru Sala Politehnica.

Se dau bani si pentru studii si documentatii pentru cele 4 bazine de inot din cartiere – 100.000 de lei si pentru Sala Polivalenta Timisoara – 25.000 de lei.

Lucrari la Zoo si in parcuri

Daca este sa ne luam dupa bugetul pe anul 2013, in sfarsit incep lucrarile la cladirea educationala multifunctionala de la Zoo. Autoritatile locale au prevazut pentru aceasta suma de 300.000 de lei, in timp ce Parcul Poporului va fi reamenajat cu 238.000 de lei. Si la Parcul Copiilor se vor face cateva lucrari, in valoare de 6.000 de lei.

Pe strada Iorgovanului din Timisoara va fi amenajat un loc de joaca, investitia din bugetul local fiind de aproape 500.000 de lei. Se vor face studii si documentatii pentru modernizarea Parcului Scudier, a Parcului Cetatii si a Parcului Petofi.

Cu bani din bugetul local vor fi facute tot felul de studii care implica Gradina Zoologica: pentru carantina, pentru o baza furajera, pentru cladirea educationala sau pentru o masa de suveniruri.

Specialistii din Primaria Timisoara vor lucra si la un studiu pentru o pista de skateboard in capitala Banatului.

Lucrari in Ronat si Ciarda Rosie

Cei mai multi bani se duc pentru capitolul Transporturi: 250.586.000 de lei, dintre care 183 de milioane doar pentru dezvoltare. Suma este calculata cu tot cu banii alocati pentru inceperea proiectelor europene.

Potrivit bugetului pe anul 2013, se vor investi 312.000 lei pentru extinderea retelei de apa si canal in Ronat – zona Comoarei si aproape 380.000 de lei pentru extinderea retelei de apa si canal in Ciarda Rosie – zona Matei Milo. Se vor folosi peste 2 milioane de lei pentru realizarea unui sistem major canal in cartierul Ciarda Rosie, 50.000 de lei pentru reabilitarea conductei de apa si a bransamentelor din zona Fabric si tot atatia bani pentru reabilitarea conductei de pe strada Uzinei si din Calea Sagului. Si in zona Calea Buziasului va fi extinsa reteaua de apa si canal, cu 1,3 milioane de lei, in timp ce pentru extinderea retelei din zona Urseni se vor investi 2,5 milioane de lei.

Conducerea Primariei Timisoara vrea sa construiasca pe viitor fantani ornamentale in oras si aloca pentru un studiu de fezabilitate suma de 200.000 de lei. Cu alti 30.000 de lei se va face un studiu pentru executia de fantani publice.

Si iluminatul public va fi extins cu bani din bugetul local: 4,6 milioane de lei pentru zona de nord si 3,9 milioane de lei pentru zona de sud a orasului.

In bugetul pe anul acesta a fost inclusa si Piata Iosefin, renovata si deschisa la inceputul anului dupa o investitie de 15 milioane de lei. Mai sunt prevazuti pentru reabilitare putin peste 1,7 milioane de lei.

Bani pentru RATT

500.000 de lei sunt alocati pentru un sistem integrat pentru eficientizarea incasarilor si cheltuielilor la RATT.

Pentru 30 de autobuze articulate si un autocar apar in bugetul de anul acesta aproximativ 7,5 milioane de lei. 200.000 de lei se vor duce pe… tramvaie folosite, cum scrie in buget, iar 500.000 de lei pentru achizitia de tramvaie noi si modernizarea unui depou. Cu 100.000 de lei va fi dotat centrul de semnalizari rutiere al regiei.

50.000 de lei pentru mici lucrari in zona pasajului din Piata Victoriei

Pe lucrari noi, cu bani din bugetul local, sunt prevazuti 50.000 de lei pentru pasajul din Piata Victoriei, cel mai probabil cosmetizari in zona.

1,4 milioane de lei din bugetul local vor fi alocati pentru consolidarea podului de la Uzina de Apa. Se pare ca si pasajul din Calea Sagului mai are nevoie de bani, desi a fost refacut cu o investitie destul de mare. Acum mai sunt alocati aproape 23.000 de lei pentru consolidarea acestuia.

Toate studiile si proiectele tehnice pentru pasajele Timisoarei sunt trecute in buget, cu cate 90.000 de lei pentru fiecare. Studiul de fezabilitate pentru realizarea Inelului IV de circulatie costa 50.000 de lei, potrivit bugetului. Tot la capitolul studii si documentatii, mai apar bani si pentru diverse proiecte pentru Podul Eroilor, Podul Stefan cel Mare, Podul Tineretii si Podul Muncii.

Cu aproape 270.000 de lei va fi amenajata strada Gladiolelor, iar cu 3,8 milioane de lei zona Campului din Timisoara, potrivit unui HCL din 2011.

Pe bugetul din 2013 a fost introdusa si intersectia din Piata Balcescu, care primeste 1,7 milioane de lei pentru modificare geometriei si a circulatiei. Pentru amenajarea strazii Gheorghe Cotosman se vor investi 1,2 milioane de lei, alti 2,2 milioane de lei urmand sa se aloce amenajarii unei legaturi intre strada Torac si Calea Stan Vidrighin. Strada Musicescu a intrat in buget cu suma de 3 milioane de lei.

DESCARCA DE AICI PROIECTUL DE BUGET PENTRU INVESTITII!

Potrivit lui Dan Diaconu, Colterm primeste tot atatea subventii ca si anul trecut din bugetul local, iar banii care merg spre RATT sunt mai putini cu 15-20%, „datorita noii filozofii de subventionare din contractul aprobat de Consiliul Local la sfarsitul anului trecut”. 75 de milioane de lei se duc pe subventii.

O suma frumusica este alocata si pentru studiile si proiectele pe care specialistii din Primaria Timisoara se pregatesc sa le depuna pentru fonduri europene in exercitiul financiar 2014-2020. Exemple sunt Reabilitarea sitului istoric Cetate – faza 2 si Parcul de Inovare si Cercetare Timisoara, a dezvaluit edilul.

Anul 2013 obliga administratia locala la rambursarea imprumuturilor luate in anii trecuti. 55 de milioane de lei sunt alocate platii ratelor si dobanzilor aferente acestui an, potrivit viceprimarului Diaconu.

Dezbaterea pentru proiectul de buget va fi programata in aceasta saptamana, urmand ca pana vineri consilierii locali sa se intruneasca in sedinta extraordinara pentru aprobarea bugetului local pe 2013.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...