Bucurie intr-o familie greu incercata din Timisoara. Fetita de 3 ani, infiata, salvata de mama adoptiva care i-a donat o parte din ficatul ei

TIMISOARA. Reusita medicala de exceptie. O fetita de 3 ani si 7 luni, care a fost infiata, a fost salvata chiar de catre mama sa adoptiva, din Timisoara, care i-a donat o bucata din ficatul ei.
Micuta a fost diagnosticata anul trecut la Timisoara cu o tumora maligna si a inceput imediat tratamentul, iar interventia salvatoare de acum se numara printre cele 4 transplanturi hepatice realizate in ultimele zile la Bucuresti.

Este un inceput de an bun pentru transplantul hepatic din Romania. In aceste trei saptamani din luna ianuarie au fost efectuate patru transplanturi hepatice de la donator cadaveric si doua transplanturi hepatice de la donator viu, la doi copilasi, la doua fetite de 3 ani si 3 ani si aproximativ jumatate. Este munca mai multor echipe si ma refer aici la echipa de la Fundeni unde sunt implicati o serie de specialisti (…) si cadre medii si o coordonare intre Spitalul Fundeni si Spitalul Grigore Alexandrescu, acel nou centru despre care povesteam altadata, care a fost infiintat in urma cu un an, special pentru transplantul hepatic pediatric”, a precizat la Medika TV prof. univ. dr. Vlad Brasoveanu, medic primar chirurgie generala.

Doctorul s-a referit si la doua cazuri deosebite, in care au fost facute transplanturi la copii.

S-au efectuat doua cazuri deosebite prin istoria si povestea loc. A fost o fetita cu atrezie de cai biliare, care a fost transplantata cu acel lob stang de la tata, lunea trecuta.
Si, miercurea trecuta, a fost transplantata alta fetita cu hepatoblastom, de la mama de data aceasta. Si de ce este impresionant cazul? Aceasta fetita a fost infiata. Ba, mai mult, mamica a infiat si un fratior de-al acestei fetite, deci, practic, doi copii au fost infiati… Si, iata, ca mamica vitrega, vitrega in sensul ca nu este mama biologica, ea a donat acest fragment de ficat care i-a salvat viata”, a mai spus doctorul Brasoveanu.

De asemenea, medicul a explicat ca operatiile de transplant hepatic, fiind unele programate, pacientilor li se explica riscurile si tipul interventiei.

Operatia de la donator se efectueaza la Spitalul Clinic Fundeni, de aceea va spuneam ca exista o colaborare cu Spitalul Grigore Alexandrescu. Noi practic comunicam cu donatorii, deci care sunt adulti, in cazul de fata au fost tatal si mamica. Sigur ca sunt incurajati, le explicam despre tipul de interventie chirurgicala, despre riscuri, despre posibilele complicatii. Presiunea este enorma, pentru ca, comparativ cu adultii, la copii este o presiune in plus, pentru ca rezultatul conteaza, nu ca nu ar conta rezultatul final si la adulti, dar la copii stiti foarte bine ca presiunea este mult mai mare, pentru ca succesul trebuie sa fie garantat, fiind vorba de niste copii foarte mici”, a spus Brasoveanu.

Intrebat cum se stabileste compatibilitatea intre donator si cel care primeste fragmentul de organ, Brasoveanu a explicat ca sunt facute multe investigatii.

Acest tip de interventie chirurgicala este una programata. Este o perioada anterior operatiei in care donatorii sunt investigati. In cazul dat, la prima fetita, tatal a fost compatibil cu fetita, in cazul al doilea a fost mama compatibila. Comparativ cu alte tipuri de transplant, transplantul hepatic este mai permisiv, in sensul ca, sigur, se fac toate testele de compatibilitate, dar s-a constatat de-a lungul timpului ca grupa sanguina si RH-ul sunt aproape suficiente pentru ca in unele cazuri, cand compatibilitatea a fost prefecta, au fost anumite complicatii. In alte situatii, cand compatibilitatea nu a fost prefecta, au mers bine. Atunci, cumva, ficatul este mai permisiv comparativ cu alte organe, de exemplu cu rinichiul sau cu cordul. Dar asta nu insemana ca nu se iau toate masurile, pentru a stabili o compatibilitate perfecta. In cazul dat, a fost o compatibilitate perfecta”, a mai precizat medicul Vlad Brasoveanu.

Fetita de la Timisoara care a primit ficat de la mama adoptiva are o evolutie buna

Conf. dr. Laura Balanescu, coordonatorul Centrului de transplant hepatic de la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capitala, a vorbit, la randul ei, la Medika TV, despre cazul fetitei infiate care a primit o sansa la viata de la mama adoptiva.

Pacienta are 3 ani si 7 luni. Ea a fost diagnosticata cu o boala severa, cu extrem de multe complicatii si un prognostic rezervat. A fost diagnosticata in luna martie cu o tumora maligna, un hepatoblastom, in stadiul IV, cu metastaze pulmonare, abdominale, iar ficatul era aproape in intregime ocupat de o tumora maligna. Ea a avut un parcurs extrem de dificil si a indurat foarte multe ca sa ajunga in aceasta etapa. A fost diagnosticata intr-o clinica de la Timisoara, unde a primit tratamentul oncologic, unde i s-a stabilit diagnosticul. In clinica noastra a venit in luna august, cand am preluat-o noi. La inceput, s-a pus problema de o hepatotecmie, dar ficatul inca avea formatiuni tumorale, atat in lobul drept, cat si in lobul stang, si acest lucru nu a fost posibil. Atunci am luat legatura cu domnul profesor Brasoveanu. Mama fetitei a spus ca doreste sa fie realizat acest transplant cu prelevare de ficat de la ea, si asa am ajuns in aceasta etapa”, a explicat medicul Laura Balanescu.

Intrebata care sunt asteptarile in perioada urmatoare, medicul a raspuns ca pacienta are deja o stare generala buna.

Pacienta este deja pe sectie, cu stare generala foarte buna, si-a reluat functiile, mananca, nu sunt probleme, evolutia este foarte buna. Dar, e de munca in continuare, ea va fi de urmarit o perioada foarte lunga. Ea va avea un regim special, toti acesti copii au un regim special de viata. In principiu, vor avea la inceput un regim alimentar, fara efort deosebit, un tratament anume. Pe masura ce trece timpul, lucrurile usor-usor intra in normal”, a adaugat Laura Balanescu.

Potrivit medicului Vlad Brasoveanu, anul trecut au fost efectuate 8 proceduri la 7 copii.

Au fost trei transplanturi de la donator cadaveric prediatric, care este foarte rar. Au fost trei transplanturi hepatice de la donatori vii si a fost un tip de transplant mai rar, de la donator cadaveric tanar, cand ficatul poate fi impartit, lobul stang poate merge la un copilas. Au fost doua astfel de proceduri”, a explicat medicul Brasoveanu.

Advertisement
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. 🙏

  2. Toată admirația!

  3. Lecție de viață! Jos pălăria!

  4. Sa aibe mult noroc si Dumnezeu sa ajute oamenii astia, asa loviti de soarta, sa se faca sanatosi, sa treaca cu bine peste nenorocirea asta si sa poata trai fericiti ani multi.
    Dar, …ce am citit chiar azi, nu suna bine…decat pentru doctori.
    Dumnezeu sa-i ajute!