Bucla in care sa intoarca tramvaiul 5 pe Calea Bogdanestilor, la primele sapaturi. Primaria Timisoara mai trebuie sa rezolve problema terenului

TIMISOARA. Primaria Timisoara anunta, in urma cu nici o luna, ca, pana in luna mai, la capatul Caii Bogdanestilor va fi construita o bucla in care tramvaiele sa poata intoarce, asta pentru ca nu se stie cand va fi finalizat Pasajul Solventul.

CITESTE SI: Se face bucla provizorie pentru linia 5 pe Calea Bogdanestilor din Timisoara, pentru ca nu se stie cand va fi gata Pasajul Solventul. Momentul in care ar putea circula din nou tramvaiele. Foto

Acum insa, autoritatile si-au dat seama ca… nu au terenul pe care sa construiasca bucla, spatiul apartinand, in acte, Colegiului Tehnologic Dimitrie Leonida. Astfel, este acum nevoie ca, scriptic, terenul sa treaca din patrimoniul Administratiei pentru Sanatate si Educatie a Municipiului Timisoara in domemeniul public al muncipiului.

Terenul Colegiului Leonida a fost dezmembrat in doua loturi, pentru ca pe suprafata ce va intra in domeniul public al primariei, de 1.926 mp, sa poata fi amenajata bucla pentru intoarcerea tramvaielor de pe linia 5.

„ In vederea obtinerii autorizatiei de construire pentru asigurarea functionalitatii proiectului ,,Reabilitarea liniilor de tramvai si modernizarea tramelor stradale în Municipiul Timisoara, Traseu 5, Calea Bognanestilor” este absolut necesara executia unei bucle de intoarcere a tramvaiului, imobilul anterior precizat trebuind sa fie liber de sarcini”, se arata in referatul de aprobare ce insoteste hotararea pe care consilierii locali vor trebui sa o voteze vineri, in 22 martie.

Va reamintim, in luna februarie, reprezentantii Primariei Timisoara estimau ca in luna mai va fi gata amenajarea buclei in care sa intoarca tramvaiele, la capatul Caii Bogdanestilor dinspre Solventul. Au fost deja date primele sapaturi in zona.

FOTO: Forum STPT

Bucla era prevazuta inca din proiectul licitat initial, dar nu a fost autorizata inainte de finalizarea lucrarilor pe Bogdanestilor pentru ca, la momentul semnarii contractului, se estima o posibila deschide a pasajului pe sub liniile de cale ferata de la Solventul. In tot acest timp insa, lucrarile la pasaj sunt mult intarziate, iar ultimul termen avansat pentru finalizarea lui este anul 2025.

Potrivit autoritatilor locale, imediat ce bucla pentru intoarcere a garniturilor va fi construita, va fi reluata si circulatia tramvaielor de pe linia 5, dat fiind faptul ca lucrarile pe Bogdanestilor sunt in faza de retusuri, aproape de receptie.

 

***

Va reamintim, lucrarile pe Calea Bogdanestilor au inceput inca din primavara lui 2021 si vizau transformarea strazii intr-un bulevard modern cu linii de tramvai noi, inierbate, si 2 benzi de circulatie pe sens, trotuare, piste de biciclete si zone verzi.

Santierul trebuia sa se incheie in vara, insa termenul de finalizare a fost prelungit, iar acum lucrarile au ajuns la aproape 90% realizare.

Modernizarea este facuta de asocierea Sylc Con Trans – Longhersin – Matrix Computers – Lile Service General Construction – Optotel Com – Electric Rail Project – Instal Group – Cons Electrificarea Instal – Madi FHVAC – Swarco Traffic Romania.

Transformarea completa a Caii Bogdanestilor a costat aproape 30 de milioane de euro, bani proveniti in mare parte din fonduri europene obtinute in 2019 de catre Primaria Timisoara.

CITESTE SI: Numai drapelul Romaniei mai flutura pe cel mai trist santier din Timisoara. Pasajul Solventul, gata poate in 2025. Video

Pe de alta parte, Pasajul Solventul, prin care liniile de tramvai de pe Bogdanestilor si-ar fi putut continua traseul, ar fi trebuit sa fie gata in ianuarie, dar reprezentantii primariei spera intr-o finalizare undeva in 2025.

La 3 ani si jumatate de la semnarea contractului, lucrarea a ajuns abia la 45% realizare.

Deocamdata, s-au facut doar peretii mulati care configureaza traseul viitorului pasaj, atat pe partea dinspre strada Garii, cat si pe Bogdanestilor.

Iar, conform planurilor, daca nu mai apar alte motive de intarziere, spre sfarsitul primaverii ar trebui sa inceapa strapungerea terenului pentru realizarea pasajului subteran care va trece pe sub cele 10 linii de cale ferata. Iar aceasta parte din lucrari ar urma sa fie terminata pana in a doua jumatate a lui 2024.

Investitia cuprinde un drum care subtraverseaza liniile de cale ferata si include o linie dubla de tramvai, piste de bicicleta, trotuare si doua benzi pe sens pentru carosabil. De asemenea, la intersectia cu strada Garii se va realiza un sens giratoriu, care-l va inlocui pe cel existent.

UPDATE: Consilierii locali si-au dat acordul pentru adoptarea proiectului.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Nu exista problema pentru care Dominic sa nu aiba solutii!

  2. Inca o dovada de lipsa de viziune si abilitati tehnice din partea DoNimicului si a pleiadei de specialisti cu care s-a inconjurat.

  3. Deci, totul numai în campanie electorală.

  4. Ar putea face bucla PLL dar face PLM.

  5. Ati mai pierduct cateva mii de voturi cu balba asta…
    La scuze si la dat vina pe altii sunteti numarul 1. Totusi cineva raspunde pentru cum v-ati batut joc de proiectul asta?