Bolile cardiovasculare pot fi diagnosticate mai repede la Spitalul Victor Babes Timisoara. Investigatia se face in Laboratorul de Radiologie si Imagistica. Video

TIMISOARA. Angiocoronarografia CT, sau angiografia coronariana cu tomografie computerizata, este o tehnica avansata de imagistica medicala utilizata pentru investigarea arterelor coronare. Aceasta permite evaluarea detaliata a bolilor coronariene, cu ajutorul unor imagini precise si neinvazive ale vaselor de sange care alimenteaza inima. Procedura poate contribui la reducerea ratei mortalitatii cauzata de bolile cardiovasculare.

CITESTE SI: Tanara muscata de caini pe pista de biciclete ce leaga Timisoara de Serbia, operata de urgenta: Am avut noroc ca nu m-au muscat de fata sau de vreo artera ca ma scurgeam in 2 minute. Foto

Aceasta tehnologie permite diagnosticarea timpurie si precisa, facilitand tratamente mai eficiente si personalizate pentru pacienti. Metoda permite detectarea ingustarilor sau blocajelor arterelor care pot duce la infarct miocardic sau alte afectiuni cardiace grave.

„Realizarea acestei investigatii presupune o echipa multidisciplinara, din care fac parte cardiologul, radiologul si tehnicianul de radiologie. Înainte de realizarea investigatiei imagistice, cardiologul verifica contraindicatiile pentru nitrati si beta-blocante, intrucat este necesara reducerea frecventei cardiace. Totodata, pacientii ar trebui sa-si ia medicatia cardiaca obisnuita. De asemenea, se recomanda evitarea consumului de alimente cu 3-4 ore inainte de scanare si a cafelei, tigarilor sau bauturilor energizante cu 12 ore inainte de realizarea investigatiei. Spre deosebire de angiografia traditionala, care necesita introducerea unui cateter prin artere, angiocoronarografia CT nu implica proceduri invazive, reducand astfel riscul de complicatii”, a declarat asist. univ. dr. Emil Stoicescu, medic radiolog la Spitalul de Boli Infectioase si Pneumoftiziologie ”Dr. Victor Babes” Timisoara.

Angiocoronarografia CT poate identifica leziuni minore ale arterelor care, netratate, ar putea evolua in afectiuni cardiovasculare grave. Astfel, pacientii pot beneficia de tratamente preventive. Aceasta procedura este recomandata in special pacientilor care prezinta simptome de boala coronariana, cum ar fi dureri toracice, dificultati de respiratie sau oboseala nejustificata.

De asemenea, este utila pentru persoanele cu factori de risc cardiovasculari, precum hipertensiunea, diabetul, colesterolul ridicat sau istoricul familial de boli cardiace.

„Computer tomograful foloseste raze X pentru a obtine imagini secventiale ale inimii si vaselor coronare. Procedura dureaza aproximativ 20 de minute si este nedureroasa. Pacientul este pozitionat pe o masa mobila care se deplaseaza printr-un scaner de tomografie computerizata. În timpul scanarii, un colorant de contrast este injectat in fluxul sanguin pentru a evidentia arterele coronare. Dupa finalizarea scanarii, pacientii sunt monitorizati pentru a detecta eventualele reactii adverse la agentul de contrast. Acestia pot reveni la activitatile normale imediat dupa monitorizare”, a completat asist. univ. dr. Emil Stoicescu.

Printre avantajele acestei proceduri se numara obtinerea unui diagnostic precis al stenozelor coronariene. Permite identificarea precoce a ingustarilor arteriale semnificative care pot necesita interventii, oferind imagini de inalta rezolutie ale arterelor coronare, livreaza informatii pentru luarea unei decizii terapeutice, fie ca este vorba de interventii percutante (angioplastie) sau chirurgie bypass, iar modalitatea de evaluare este neinvaziva.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.