Noutati :

Boc, in fata Parlamentului: Codul Muncii ii protejeaza pe cei care muncesc

8 martie, 2011 - 12:59 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
3

Premierul Emil Boc a angajat, marti, raspunderea Guvernului pe Codul Muncii, urmand ca, imediat, Opozitia sa depuna o motiune de cenzura ce va fi dezbatuta si votata saptamana viitoare.

Profitand de faptul ca este 8 martie, premierul a oferit, inainte de inceperea lucrarilor, frezii tuturor jurnalistelor prezente la Parlament, dar si colegelor senator si deputat. PSD, PNL si PC au lipsit din sala, in semn de protest fata de decizia Guvernului de a-si angaja raspunderea pe Codul Muncii si a evita dezbaterea parlamentara.

De asemenea, accesul la balcoanele Parlamentului a fost permis numai reprezentantilor presei, pentru a se evita o situatie similara cu cea de la motiunea precedenta, cand un barbat s-a aruncat de la balcon din cauza masurilor de austeritate luate de Guvernul Boc.

Premierul a prezentat de la tribuna Parlamentului principalele modificari aduse de noul Cod al Muncii.

Emil Boc a afirmat din nou ca angajatorii vor putea face mai usor angajari, iar angajatii isi vor gasi mai usor de lucru. El a reamintit faptul ca actualul Cod al Muncii este in vigoare din 2003, iar de atunci au intervenit schimbari majore: intrarea Romaniei in Uniunea Europeana si declansarea crizei economice globale, ambele conducand la nevoia reala ca Romania sa devina competitiva si mult mai atractiva pentru investitori.

Emil Boc a precizat ca Romania ocupa locul 114 din 139 de tari intr-un clasament al rigiditatii fortei de munca, fiind nevoie de o flexibilizare reala a acesteia.

In conditiile in care rata de ocupare in Romania nu depaseste 58%, premierul a declarat ca exista loc suficient pentru a se diminua munca la negru, aceasta avand un efect negativ dublu: orice loc de munca la negru nu e fiscalizat, iar salariatul nu beneficiaza de protectiile specifice, cum ar fi ajutorul de somaj sau asigurarile de sanatate.

In acest context, premierul a explicat ca noul Cod al Muncii inaspreste sanctiunile pentru cei care utilizeaza munca la negru.

Contractul de munca pe durata determinata

Emil Boc a trecut in revista apoi principalele modificari majore introduse de noul Cod al Muncii. Astfel, in ceea ce priveste contractul de munca pe durata determinata, el a precizat ca Romania detine cea mai mica pondere a contractelor de munca pe durata determinata in totalul contractelor, de doar 1,1%, in conditiile in care ponderea UE e 14%, cu maxim in Polonia de 27%.

„Codul Muncii actual nu permite dinamismul fortei de munca. Am propus ca durata contractelor pe perioada determinata sa fie de 36 de luni, in loc de 24 de luni, si el sa poata fi prelungit cu acordul partilor”, a spus premierul, precizand ca va ramane ca regula contractul de munca pe durata nedeterminata.

Durata maxima a timpului de lucru

In ceea ce priveste durata maxima a timpului de lucru, ea va ramane in concordanta cu Constitutia, care prevede ca durata normala a zilei de lucru ramane in medie de cel mult 8 ore pe zi si maximum 48 de ore pe saptamana. Singura modificare va fi ca media va putea fi calculata, de comun acord intre angajat si angajator, la un interval de 4 luni sau 6 luni, nu la 3 luni ca in prezent.

„Venim cu durata normala a saptamanii de 40 de ore, durata maxima ramane 48 de ore, dar media celor 48 de ore se calculeaza la un interval de 4 luni de zile, in loc de 3, pentru ca exista domenii care au caracter sezonier, in turism, constructii, unde este nevoie de o mai mare flexibilitate a programului. Dam posibilitatea sa se calculeze aceasta medie la un interval de 4 luni, iar prin intelegerea partilor, pe anumite domenii, se poate calcula la 6 luni”, a precizat Emil Boc.

Criterii de evaluare si performanta

Premierul a respins acuzatia ca noul Cod incalca directiva europeana cu privire la timpul de lucru, si a explicat ca unul dintre cele mai importante elemente de noutate este stabilirea obiectivelor de performanta individuala si a impunerii criteriilor de evaluare.

„Performanta are prioritate”, a subliniat premierul, explicand ca la reangajare, astazi cele mai importante sunt criteriile sociale, de tipul vechimii in munca, si nu profesionalismul angajatului.

Mesajul este „daca oamenii muncesc si isi fac treaba legea ii apara in orice situatie, la locul de munca si in instanta daca cineva exercita un abuz impotriva lor”, a precizat premierul.

Munca la negru

In plus, printre noile prevederi ale Codului Muncii se mai numara cresterea sporului pentru munca de noapte de la 15 la 25% din salariul de baza daca timpul reprezinta cel putin 3 ore din timpul de lucru, dar si introducerea de pedepse aspre pentru cei care incurajeaza munca la negru.

Astfel, se tripleaza amenzile pentru cei care utilizeaza munca la negru, iar in cazul in care se utilizeaza la peste cinci salariati, se aplica sanctiunea penala, si pierderea totala sau partiala a dreptului angajatorului de a beneficia de subventii, fonduri publice sau europene.

In ceea ce priveste concedierile colective, premierul a explicat ca a fost acceptat un amendament al partenerilor de coalitie, conform caruia, in termen de 45 de zile calendaristice de la concediere, salariatul concediat are dreptul de a fi angajat cu prioritate pe postul reinfiintat fara concurs sau fara perioada de proba.

Emil Boc a respins si acuzatiile cu privire la incurajarea importului de forta de munca straina, precizand ca permisele de munca pentru cei veniti din afara vor ramane in continuare in numar limitat.

Alte precizari s-au referit la facilitatile care vor fi introduse in cazul participarii salariatilor la cursuri de formare profesionala din initiativa angajatorului.

De asemenea, premierul s-a referit pe larg la noile reglementari privind relatia angajat – sindicate si modul in care vor fi renegociate contractele colective de munca.

In incheiere, Emil Boc a punctat inca o data ca noul Cod al Muncii este absolut necesar pentru a flexibiliza acest domeniu si pentru a face din economia romaneasca una competitiva.

Urmeaza cateva zile de dezbateri publice intense pe aceasta tema. Pentru a darama guvernul pe 16 martie, Opozitia are nevoie de 236 de voturi, de care nu dispune in acest moment. Pentru a evita surprizele neplacute, PD-L a anuntat inca de luni ca senatorii si deputatii democrat-liberali vor fi prezenti in sala saptmana viitoare, pentru a asigura cvorumul de sedinta, dar nu vor vota, tactica aplicata si de Opozitie in mai multe randuri, de exemplu la votul dat in cazul avizului cerut de DNA pentru Dan Pasat.

Motiunea de cenzura va fi citita miercuri in Parlament

Motiunea de cenzura a Opozitiei va fi citita miercuri in Parlament, urmand ca saptamana viitoare, cel mai probabil tot miercuri, sa se dea si votul, a anuntat Roberta Anastase, presedintele Camerei Deputatilor.

„Maine (n.r. -miercuri) se va citi motiunea de cenzura, iar miercurea viitoare va fi votul”, a declarat Roberta Anastase, dupa ce premierul Emil Boc si-a asumat raspunderea asupra Codului Muncii.

In ceea ce priveste decizia USL de a lipsi din sala la asumarea raspunderii pe noul Cod al Muncii, Anastase a precizat ca „aceasta a fost optiunea lor” si ca nu poate comenta asupra acestui subiect.

Birourile permanente reunite se intalnesc marti la pranz pentru a stabili calendarul motiunii.

Opozitia a anuntat ca va depune motiunea de cenzura „Codul Boc – salarii mici, somaj mare, firme falimentate” si a inserat in textul motiunii un indemn adresat parlamentarilor PDL de a-l inlatura pe Emil Boc din fruntea Guvernului.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Acest cod ar fi trebuit dat imediat din `90 ! Poate , azi, romanii nu mai erau asa putori !

  2. @Eustache
    Ti se mai spune si HARNICIE ? De unde dreaq ti-a venit sa scrii textul ala ? Daca nu-l vedeai pe boc in poza nu stiai aceste lucruri ? H A R N I C U L E C E E S T I T U !

    • Ma doare-n spate cine-i Premier! Multi romani se ghideaza duopa ” Fa-te ca lucrezi, ca esti filmat „, in schimb vor numai sporuri! Pt bugetari , am un indemn : MARSH LA MUNCA !