Bisericile din lemn din zona Fagetului, bijuteriile Banatului, locuri de poveste unde sa evadezi in minivacanta de 1 Mai!

TIMISOARA. Putini sunt cei care au vizitat, macar o data, bijuteriile Banatului, bisericile din lemn, din secolul al XVIII-lea risipite in peisaje de basm, inconjurate de paduri, la aproximativ 100 de km de Timisoara. In aceasta perioada, bisericile sunt deschise si pot fi vizitate, desi unele dintre ele se afla in reabilitare.

Sase din cele 20 de biserici de lemn din zona Fagetului, judetul Timis, sunt cu schelele pe ele, aflandu-se in reabilitare cu bani atrasi prin Planul National de Restaurare, cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului.

Sunt sase biserici de lem  din zona Fagetului care se afla in restaurare, fiecare avand propria suma de bani, in functie de necesitati. Dar in acea zona mai exista si alte biserici de lemn, sunt 20 in zona montana a judetului Timis, in jurul Lugojului si Fagetului. Unele au fost reabilitate prin efort local, altele au avut mici probleme in reabilitare. Ele au fost incluse in planul national de restaurare si din acestea, in prima etapa sase au fost incluse„, a declarat pentru opiniatimisoarei.ro Sorin Predescu, directorul Directiei Judetene de Cultura Timis.

Dupa ce bisericile vor fi restaurate, acestea vor intra intr-un circuit turistic. Pana atunci, insa, cu ajutorul preotilor din sate, lacasurile pot fi vizitate de orice credincios. Parintele trebuie cautat si rugat sa deschida portile, lucru pe care il face cu drag. Mai mult, preotul se dovedeste a fi un ghid grozav.

Cum zona in care se afla frumoasele biserici din lemn e la aproximativ 100 de kilometri de Timisoara, in minivacanta de 1 mai  ati putea face o excursie incantatoare impreuna cu familia, incarcandu-va de spiritualitate si rasfatandu-va plamanii cu aer curat si peisaje ce-ti taie respiratia.

CITESTE SI: Bijuteriile Banatului lasate de izbeliste. Bisericile de lemn din zona Fagetului se degradeaza in lipsa banilor

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. SE-PROMITE-DE-CJT-CA-VOR-FI-REPARATE!
    DUPA-CUM-SE-VEDE-SI-IN-POZA-DEGEABA!
    LA-CAPAT-LANGA-BUZIAS-ALTA-BISERICA-STA-SA-SE-PRABUSEASCA…
    MITROPOLIA-CE-FACE-DOARME!