Bicicleta cu hidrogen creata de studentii de la Universitatea Politehnica Timisoara

TIMISOARA. Un colectiv de cadre didactice, alături de studenți ai Universității Politehnica Timișoara și-au propus, în primăvara acestui an, să realizeze o bicicletă alimentată cu hidrogen, parte a unui proiect mai larg, ce urmărește formarea și conștientizarea publicului larg în domeniul energiei regenerabile și a eficienței energetice. Iată că visul li s-a împlinit, bicicleta ce funcționează pe bază de hidrogen a fost construită și va putea fi vizionată și testată la Noaptea Campusului Deschis, eveniment organizat de Universitatea Politehnica Timișoara, sub egida Nopții Cercetătorilor Europeni, în data de 29 septembrie 2023, începând cu ora 18:00.

Proiectul, finanțat cu fonduri norvegiene, intitulat Romanian Network for New Energy Solutions (RONNES), coordonat de Universitatea Politehnica Timișoara, este implementat cu succes în acest an având ca parteneri inspectoratele școlare județene Timiș și Hunedoara. Proiectul își propune să încurajeze elevii de liceu și studenții din universități, dar și publicul larg, să participe activ la activitățile propuse, ce au că scop creșterea interesului pentru energia verde și promovarea soluțiilor disponibile, contribuind astfel la transferul societal de la energia pe bază de combustibili fosili la energia curată.

Bicicleta cu hidrogen (H2-Bike Concept), a fost realizată în cadrul proiectului coordonat de profesorul universitar Corneliu-Marius Crăciunescu, membru corespondent al Academiei de Științe Tehnice din România, cu concursul unui grup de studenți de la Facultatea de Mecanică a Universității Politehnica Timișoara, compus din Deliana-Maria Duma, de la specializarea Ingineria Materialelor, Sergiu-Ionuţ Faluvegi, de la specializarea Autovehicule Rutiere, și Albert-Cristian Forgacs, de la specializarea Inginerie Mecanică, cu sprijinul tehnic al dr. ing. Traian Bena, din Departamentul de Ingineria Materialelor și a Fabricației. Colectivul multidisciplinar a reușit adaptarea unei biciclete electrice la un sistem cu pile de combustie, care transformă hidrogenul în energie electrică. De menționat este faptul că stocarea hidrogenului se face la presiune redusă, folosind hidruri metalice, reducându-se astfel substanțial riscurile legate de utilizarea acestui tip de energie.

Cu ocazia implicării în Proiectul RONNES, studenții au dobândit cunoștiințe legate de utilizarea hidrogenului, de componentele specifice sistemului de generare a energiei folosind pile de combustie precum și activitățile specifice care presupun adaptarea unui vehicul electric la o sursă de energie pe bază de hidrogen. Odată finalizată această etapă, se va avea în vedere utilizarea cunoștiințelor acumulate la realizarea de vehicule cu trei și patru roți.

În paralel cu activitățile de formare din Falultatea de Mecanică a Universității Poltehnica Timișoara, legate de realizarea bicicletei cu hidrogen, 50 de cadre didactice (25 din județul Timiș și 25 din județul Hunedoara) au fost selectate, cu sprijinul inspectoratelor școlare județene, pentru a urma, în perioada imediat următoare, cursuri de formare pe teme de energie regenerabilă, eficiență energetică, generarea și stocarea hidrogenului, celule de combustie, energie solară, eoliană și hidrotermală. Aceste cunoștințe urmează să fie diseminate în rândul a circa 4000 de elevi din cele două județe. Cadre didactice din cadrul Facultății de Chimie Industrială și Ingineria Mediului de la Universitatea Politehnica Timișoara vor pregăti materiale educaționale în domeniul energiei verzi și vor susține prezentări în fața cadrelor didactice din școli, sub coordonarea inspectoratelor școlare județene din Timiș și Hunedoara.

Proiectul RONNES a trecut cu succes etapa de evaluare intermediară și este de așteptat să își atingă parametrii de impact la finalizarea acestuia, care va avea loc la începutul anului 2024.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Bomba pe roti

  2. Nu si pentru cei care nu sunt analfabeti functionali…
    „stocarea hidrogenului se face la presiune redusă, folosind hidruri metalice, reducându-se astfel substanțial riscurile legate de utilizarea acestui tip de energie”

  3. si cand se supra incarca ce se intampla? cum se elimina surplusul de energie acumulata???!!

  4. Sistemul are prevazut un controller care purjeaza gazul cand nu este utilizat.
    Presiunea in celula de combustie este 0,5 bari, tensiunea generata 48 V.

  5. principiul era deja cunoscut, dar bicicleta in forma asta nu e practica. face unu un foc de tabara sub butelie si boom

  6. @ceasca cand eu ma jucam cu H2 tu nu existai nici in proiect Tinere…care esti tu inteligent ca sti sa dai Search pe Google 😂😂😂

  7. vorbeam de energia cumulata …nu de gaz ….sau nu se cumuleaza energia?…principiul e vechi dar a fost abandonat exact din acest motiv

  8. @Jean Pari mai convingator cand vorbesti din propria experienta de efectele nocive ale hidrogenului. Aparent si pe termen lung…

  9. Bicicleta a fost realizata pentru a veni in sprijinul studentilor, care pot sa se familiarizeze cu sistemele de propulsie pe baza de hidrogen.
    Nu au fost fonduri pentru cercetare ci pentru formare. Ca urmare, nu s-a descoperit nimic si nu s-a intentionat sa se descopere nimic nou. S-a aplicat ceva, si studentii pot vedea ca functioneaza. Varianta poate fi imbunatatita, infrumusetata si se poate trece la nivelul urmator (3-4 roti). Trebuia sa se incepa de undeva.
    P.S. Unii, care nu si-au pierdut total increderea in viitorul rasei umane, spera ca mai sunt oameni care folosesc bicicletele si pentru altceva decat pentru focuri de tabara.

  10. @ceasca vezi asta e defectul generatiei tale intodeauna incercati sa pareti inteligenti si de fiecare data dat-i cu muci in ceai ….

  11. @jean N-ar strica sa faci macar efortul sa pari si tu inteligent…Poate se lasa unii fraieriti…

  12. Dobitocul habar n-are să scrie, ce inteligență?
    IQ mai mic decât numărul de la pantofi!

  13. Felicitari echipei pentru constructia acestui proiect pilot. Sunt oameni ce au muncit la el si nu merita criticati de niste comentaci atot stiutori ce nu au fost in stare sa indrepte o roata la bicicleta si care si-ar innoda degetele intre niste spite.
    Pe viitor acest proeict poate fi pus la indemana unor persoane cu dezabilitati care s-ar bucura mai mult de el. Pentru criticii ca voi ramane frustrare.
    DPMDV copiii au trecut examenul 🙂