Biblioteca UPT tine pasul cu tehnologia. Un nou serviciu oferit utilizatorilor – printare 3D

TIMISOARA. Biblioteca Universitatii Politehnica Timisoara a inaugurat un nou serviciu oferit utilizatorilor – printarea 3D – confirmand inca o data statutul de cea mai moderna biblioteca universitara.

Noul serviciu a putut fi pus in functiune ca urmare a intrarii UPT, ca partener, in proiectul Erasmus+ „3D Printing Support Service for Innovative Citizens”, alaturi de institutii de invatamant superior din Irlanda, Grecia, Spania, Portugalia, Slovacia si Romania. in cadrul proiectului sunt implicate Biblioteca, Departamentul de Mecatronica si Departamentul de Management ale Universitatii Politehnica Timisoara.

Proiectul presupune instruirea bibliotecarilor din universitatile partenere in tiparirea 3D, urmand ca acestia sa ofere, la randul lor, instruire utilizatorilor. Bibliotecarii UPT au urmat deja stagii de instruire atat in tara, in cadrul Departamentului de Mecatronica, cat si in strainatate, la partenerii de proiect din Irlanda.

Noul serviciu oferit de Biblioteca UPT beneficiaza de doua imprimante 3D PRUSA i3 MK3S, una achizitionata in cadrul proiectului, iar cealalta din fondurile proprii ale UPT. Serviciul este oferit gratuit studentilor, masteranzilor, doctoranzilor si cadrelor didactice din UPT si contra-cost utilizatorilor externi, fiind util in special pentru elaborarea de piese/ansambluri/machete aferente diverselor proiecte, lucrari de licenta/masterat/doctorat.

Practic utilizatorii vin cu piesele/ansamblurile/machetele in format *.STL (STereoLithography), pe un stick de memorie, iar bibliotecarul deschide fiecare piesa in programul Prusa Slicer, verifica daca piesa este printabila 3D, genereaza codul – G necesar si il informeaza pe utilizator asupra timpului de executie. Bibliotecarul nu are nici o responsabilitate asupra proiectarii, ci doar privind executia piesei.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...