Noutati :

Beneficii pentru mediul de afaceri timisean, in urma unei vizite a CCIA Timis la Istanbul, in Turcia

5 septembrie, 2019 - 09:53 PM
Autor: Bianca Dichis      
Categorie: ECONOMIC
0

TIMISOARA. Vizita importanta a conducerii CCIAT in Turcia. In cursul zilei de 4 septembrie, delegatia Camerei de Comert, Industrie si Agricultura Timis s-a intalnit cu conducerea superioara a Camerei de Comert Istanbul (ICOC).

Delegatia camerei timisene a fost primita de Israfil KURALAY, Vicepresedintele ICOC, si de directorii departamentelor de relatii internationale, formare profesionala si targuri-expozitii. Discutiile au vizat in principal identificarea de oportunitati si proiecte concrete de cooperare inter-institutionala, cu efecte benefice asupra comunitatii de afaceri din cele doua regiuni si tari. Au fost puse in discutie aspecte privind organizarea la Timisoara si Istanbul de evenimente economice – misiuni economice, forumuri de afaceri, intalniri B2B -, participarea firmelor timisene la targuri si expozitii internationale cu finantare de la Guvernul turc, schimburi de experienta si bune practici in domeniul invatamantului profesional. In acest sens, la initiativa ICOC, a avut loc o intalnire de lucru intre managerul Directiei de Formare Profesionala a CCIAT, Tania Avramov, si specialisti ai departamentului de profil, unde vor fi stabilite conditiile concrete de organizare la Timisoara a primelor schimburi de bune practici in domeniul industriei alimentare si alimentatiei publice.

„Vizita noastra la Camera de Comert Istanbul a avut ca scop principal facilitarea patrunderii pe piata din Turcia a companiilor timisene si intensificarea relatiilor de afaceri bilaterale. In prezent, exista o dinamica ascendenta a numarului de companii cu capital turcesc in Romania. Dupa ce am prezentat in extenso economia Judetului Timis, avantajele calitative si competitive ale judetului nostru, a oportunitatilor de afaceri si investitii oferite de piata timiseana, am adresat conducerii ICOC invitaţia de a veni la Timisoara pentru a participa la Forumul de Afaceri multi-partit, care va avea loc in 24 octombrie, unde firmele timisene se vor putea intalni cu companii din Cehia, Federatia Rusa, Grecia si, acum, Turcia. Cu acea ocazie, vom semna cu ICOC si o Conventie de Colaborare care sa ofere cadrul institutional pentru dezvoltarea de afaceri bilaterale de succes. Avem convingerea ca dupa intalnirile si discutiile avute in aceste zile, numarul investitiilor turcesti in judetul nostru va creste, iar serviciile si produsele „made in Timis” vor fi mult mai prezente si apreciate pe piata turceasca. Suntem deosebit de incantati de primirea facuta de cea de-a doua camera de comert din Europa, de deschiderea si interesul exprimat de a colabora cu noi si firmele timisene”, a transmis de la Istanbul presedintele executiv al CCIAT,Florica Chirita.

***
Despre Camera de Comert Istanbul

De la infiintarea sa in 1882, Camera de Comert Istanbul (ICOC) este cea mai eficienta si mai influenta organizatie in climatul de afaceri al Turciei, Presedintele ICOC participand la luarea deciziilor economice si legislative din cadrul Guvernului turc. in prezent, ICOC reprezinta peste 400.000 de companii din toate domeniile de activitate si elaboreaza publicatii atat in limba turca, cat si in alte limbi, in scop informativ. ICOC colaboreaza cu numeroase camere de comert si organisme internationale, cum ar fi UNIDO, ITC, ASCAME etc.

Despre relatiile bilaterale Romania-Turcia

La nivelul lunii februarie 2019, in Romania erau 15.491 de firme cu capital turcesc, cu o valoare totala a capitalului subscris de 517 mil. euro. Valoarea schimburilor comerciale bilaterale Romania – Turcia s-a situat, la sfarsitul anului trecut, la 5,58 miliarde euro.

Turcia continua sa fie primul partener comercial al Romaniei din afara UE şi al 5-lea partener in cadrul schimburilor internaţionale totale ale Romaniei, respectiv al 10-lea partener la export şi al 7-lea la import. Romania este, de asemenea, unul din partenerii comerciali importanţi ai Turciei, fiind pe locul 15 la export şi pe locul 17 la import. Conform statisticilor ORC, in Judetul Timis sunt inmatriculate 73 de firme cu asociati din Turcia.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...