Bebelusi in pericol la Timisoara! Vaccinul impotriva hepatitei B lipseste din maternitati si trebuie administrat imediat dupa nastere

TIMISOARA. La nivel national se inregistreaza o criza a vaccinului impotriva hepatitei B, vaccin care se administreaza bebelusilor in primele ore de dupa nastere. Aceasta criza se resimte si in cazul maternitatilor din Timisoara. Vaccinul impotriva hepatitei B  este introdus in planul national de imunizare.


Situatia a aparut ca urmare a faptului ca cererea nu a fost corelata cu oferta, asa incat vaccinul nu a fost produs in cantitati suficiente. Teoretic, daca maternitatile nu il au in stoc, parintii il pot cumpara din farmacii.

Problema este insa ca vaccinul lipseste si din depozitele acestora, dupa cum au recunoscut mai multi farmacisti din Timisoara.

„In momentul de fata, la Maternitatea Bega, nou nascutii sunt externati fara sa li se faca acest vaccin. Speram ca dupa 1 august sa primim dozele necesare, iar copiii care nu au fost imunizati raman in evidenta colegilor de la neonatologie si vor fi programati pentru vaccin, dupa primirea dozelor . Situatia este grava in cazul copiilor ale caror mame au acest virus, iar colegii au un stoc extrem de restrans de vaccin pe care-l folosesc doar in aceste cazuri speciale. Din pacate, si acest stoc este pe terminate”,  a declarat pentru opiniatimisoarei.ro  Dan Ilincariu, purtator de cuvant al Spitalului Judetean din Timisoara.

Prima doza de vaccin impotriva hepatitei B trebuie administrata copiilor in primele 24 de ore de la nastere, iar urmatoarele la 2 si la 6 luni. Riscul de imbolnavire este ridicat, tinand cont de datele statistice: Romania are 1 milion de bolnavi de hepatita B, 60% fiind femei, iar o mama infectata poate transmite transmite boala si bebelusului.

“Am inteles ca in maternitate nu il au si am incercat sa-l procuram de la farmacie, nu conteaza acum cat costa, principalul este sanatatea copilului. Dar la cele trei sau patru farmacii la care am incercat nu-l aveau si ne-au spus ca nu se gaseste in tot orasul. Asteptam, ce sa facem, sper sa nu se intample vreo belea…” , a spus pentru opiniatimisoarei.ro o mamica ce a nascut de curand.

“Urmeaza sa nasc undeva la mijlocul lunii august si am inteles ca se poate face comanda la farmacie. Adica nu-l au acum, dar o sa-l aduca … o sa facem comanda zilele astea”,  a declarat pentru opiniatimisoarei.ro o viitoare mamica.

Medicii pediatri atrag atentia ca neadministrarea la timp a vaccinului poate implica serioase riscuri de imbolnavire. In cazul bebelusilor care nu au fost vaccinati in maternitati, imunizarea poate fi facuta si  prin intermediul medicilor de familie in momentul in care acestia vor primi de la DSP dozele necesare.

„Vaccinul lipseste in acest moment din maternitatile din Timisoara. Conform unei adrese primite de la Ministerul Sanatatii, dozele vor fi livrate la sfarsitul acestei luni. In momentul in care le vom primi, le vom distribui de urgenta maternitatilor si medicilor care administreaza acest vaccin” , a declarat pentru opiniatimisoarei.ro si Dana Spac, purtator de cuvant DPS Timis.

Situatia va reintra in normal, cel mai probabil, la inceputul lunii august, atunci cand vor sosi comenzile facute pentru acest vaccin, iar stocurile vor fi refacute.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.