Noutati :

Batalia orgoliilor! Ca sa nu fie discutii, s-a intocmit un nou clasament: Top 10 cele mai cautate scoli din Timis pentru inscrierea in clasa pregatitoare

14 mai, 2013 - 12:29 PM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: EDUCATIE
2

TIMISOARA. Fiecare cu…TOPUL LUI! Top 50 al celor mai cautate scoli din tara pentru inscrierea in clasa pregatitoare a starnit nemultumiri in randul conducerilor solilor din Timisoara. Clasamentul, intocmit de Ministerul Educatiei, a fost… contestat.

„Au existat obiectii referitoare la ordinea de top stabilita de minister. Unele scoli au considerat ca au mai multe inscrieri decat Liceul Pedagogic sau Colegiul National Banatean, nominalizate in acel top, dar aveau si mai multe locuri decat acestea. Criteriul folosit a fost raportul intre numarul de locuri disponibile si cel al solicitarilor de inscriere” afirma Cornel Petroman, inspector scolar general.

In Top 50 al celor mai cautate scoli din tara, intocmit de Ministerul Educatiei, se numara si doua scoli din Timisoara. Liceul Pedagogic “Carmen Sylva” ocupa locul 20, iar Colegiul National Banatean se afla pe pozitia 33.

„Am facut un top al celor mai cautate scoli din tara, top 50 l-am numit noi, care nu reprezinta nimic altceva decat un top al numarului de cereri – deci nu este neaparat un top al calitatii oficializate – un top al numarului de cereri in raport cu locurile anuntate initial, nu dupa suplimentare”, declara, in legatura cu acest subiect, in 29 aprilie, la Palatul Victoria ministrul Educatiei, Remus Pricopie, in cadrul unei videoconferinte cu reprezentantii inspectoratelor scolare din teritoriu.

Inspectoratul Scolar Judetean a intocmit propriul top al celor mai cautate scoli din Timis pentru inscrierea in clasa pregatitoare, respectand criteriul stabilit de Minister. In fruntea clasamentului se afla doua scoli la care a fost nevoie de suplimentarea locurior in clasa pregatitoare, din cauza numarului foarte mare de solicitari.

Pe locul intai se afla Liceul Pedagogic „Carmen Sylva” unde, initial, erau disponibile 50 de locuri pentru care s-au inregistrat 102 cereri de inscriere admise, adica un procent de ocupare de 204%. In clasament urmeaza Liceul „Nikolaus Lenau” cu grad de ocupare a locurilor initial disponibile de 145%, iar pe locul al treilea Scoala Gimnaziala nr.7 „Sf. Maria” cu 133%.

Urmatoarele locuri sunt ocupate de Colegiul National Banatean, Scoala Gimnaziala „Anisoara Odeanu” din Lugoj, Scoala Generala nr. 16 „Take Ionescu”, Scoala Generala nr.24 si Scoala Generala nr. 21 „Vicentiu Babes”. Pe ultimele doua locuri alte acestui top figureaza, surpriza, doua scoli care functioneaza in mediul rural: Scoala Generala din Dumbravita si cea din Dudestii Noi. Numarul mare de timisoreni care s-au stabilit in cele doua localitati si care prefera sa-si dea copii la scoala in localitatea de domiciliu, pentru ca micutii sa nu fie nevoiti sa faca naveta, a propulsat cele doua unitati de invatamant in Top 10 al celor mai cautate scoli din judet.

Teoretic, acest top nu ar trebui sa oglindeasca situatia celor mai cautate scoli pentru clasa pregatitoare, ci al celor care au cei mai multi copii in circumscriptiile arondate. Asta pentru ca, in prima etapa a inscrierilor, solicitarile parintilor au putu fi depuse doar la scoala pe raza careia se afla domiciliul copilului. Practic insa, si in acest an, multi parinti au recurs la un subrefugiu omis de normele Ministerului Educatiei si si-au facut domiciliul de flotant pe raza scolii unde au dorit sa-si inscrie copilul. Asa se face ca, de exemplu, Liceul Pedagogic, aflat in centrul orasului, a fost mai solicitat decat scoli din cartierele unde, teoretic, ar trebui sa locuiasaca mult mai multe familii cu copii aflati la varsta inscrierii in clasa pregatitoare.

Cea de-a doua etapa a inscrierilor in clasa pregatitoare se desfasoara pana in 17 mai si este destinata copiilor care fie nu au fost inscriși în prima etapa, fie nu au putut fi repartizati pe locurile pentru care au optat parintii. Optiunile pot fi facute numai pentru acele unitati de invatamant unde mai există locuri disponibile, conform datelor furnizate de inspectoratele Scolare Judetene.

Conform Ministerului Educatiei, pana in 13 mai, la nivel national au fost centralizate 5.051 de cereri de inscriere in clasa pregatitoare, dintre care, in judetul Timis, 152.

„Ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie, recomanda tuturor parintilor sa isi inscrie copiii în clasa pregatitoare, in perioada alocată celei de-a doua etape, respectiv 8 – 17 mai. Ministrul le precizeaza parintilor sa completeze pe formularul de inscriere nu doar o optiune, ci trei, pentru a elimina riscul ca o parte dintre copii să ramana nedistribuiti si in această etapa.” se arata intr-un comunicat postat pe site-ul Ministerului Educatiei.

Lista finala va fi publicata in data de 24 mai.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 2comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. penibili!

  2. Un criteriu de doi bani. Un criteriu corect ar fi numarul de solicitari depuse in fiecare scoala…