Noutati :

Bataie pe cateva clase de profesionala in Timis! Care sunt cele mai cautate meserii si unde nu se inghesuie nimeni?

3 iunie, 2014 - 11:39 AM
Autor: Dana Constantin      
Categorie: EDUCATIE
0

TIMISOARA. S-a incheiat prima etapa a inscrierii in invatamantul profesional de trei ani. In timp ce la unele specializari e concurenta mare, alte clase sunt in pericol sa nu se formeze, din lipsa de elevi. Anul acesta este primul in care se organizeaza invatamant profesional incepand din clasa a IX-a.

In judetul Timis, conform planului de scolarizare, sunt aprobate 28 de clase profesionale, 27 in sistemul de stat si una in invatamantul privat. In total sunt disponibile 784 de locuri si s-au inscris 450 de elevi.

Printre cele mai cautate specializari este cea de mecanic auto. La Colegiul Tehnic „Aurel Vlaicu” din Lugoj s-au inscris, la aceasta specializare 56 de elevi pe cele 28 de locuri disponibile. Si meseriile din domeniul turism alimentatie sunt foarte cautate de elevi, pe cele 28 de locuri de la Colegiul Tehnic „Valeriu Braniste”, tot din Lugoj, fiind inscrisi 65 de elevi. La aceeasi unitate de invatamant sunt insa si clase pentru care sunt prea putini elevi inscrisi: la confectioner produse textile sunt 4 candidati pe cele 28 de locuri.

Tot la capitolul specializari fara prea mare cautare se numara cea de lucrator in agricultura ecologica – niciun inscris in clasa de 28 de locuri , cea de mecanic agricol –  7 inscrisi – sau operator fabricare si prelucrare polimeri – cu 2 elevi inscrisi.

Nici singura unitate de invatamant particulara cu clasa profesionala de a IX-a nu sta mai bine, la UCECOM pentru clasa de 28 de locuri cu specializarea coafura, frizerie, manichiura, pedichiura fiind doar 2 doritori.

Deocamdata, este prea devreme sa se ia in discutie posibilitatea ca unele din aceste clase sa nu se formeze din lipsa de elevi, asta deoarece candidatii care nu reusesc sa intre la specializarea dorita ar putea sa se reorienteze spre alta, mai putin solicitata. In plus, mai uremaza doua etape de inscriere in invatamantul profesional de trei ani, pentru elevii care nu sustin evaluarea nationala din diverse motive – de exemplu, pentru ca au ramas corigenti – sau pentru cei care nu reusesc sa prinda un loc in invatamantul liceal.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...