Basescu, atac la Antonescu: A avut o contributie mare la punerea sub semnul intrebarii a statului de drept!

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, la Palatul Cotroceni, ca „fostul presedinte interimar” nu a citit „nici macar” raportul CE despre justitia din Romania. Acesta a fost unul dintre atacurile lansate de seful statului.

„Ar fi trebuit sa fie mult mai atent si dansul trebuie sa stie ca a avut o contributie esentiala la punerea sub semnul intrebarii a statului de drept”, a spus seful statului, facand referire la Crin Antonescu. Aceasta a fost a doua iesire publica a lui Traian Basescu de la inceputul saptamanii.

Presedintele Traian Basescu a sustinut, marti, o declaratie de presa la Palatul Cotroceni. A fost a doua iesire publica a sefului statului de la inceputul saptamanii.

Principalele declaratii ale sefului statului:

S-a creat o confuzie pe care am vazut-o in reactiile unor politicieni azi, unul din ei chiar gandindu-se ca in conferinta mea de presa de ieri am defaimat statul vorbind despre statul de drept si punerea sub semnul intrebarii a statului de drept.

O sa citesc din ultimul raport, din 18 iulie, al CE cu privire la MCV. Pe prima pagina exista urmatoarea formulare: „Prezentul raport e adoptat intr-un moment in care se pun intrebari importante legate de respectarea statului de drept si de independenta sistemului judiciar din Romania.” Ieri am insistat exact pe aceasta idee.

La recomandari: „Cel mai important dintre pasii urmatori va fi acela ca Guvernul si institutiile esentiale din Romania sa-si demonstreze angajamentul fata de pietrele de temelie indispensabile ale statului de drept si ale independentei sistemului judiciar. Acest lucru impune adoptarea unor masuri urgente de catre Guvern si Parlament. (…) Respectarea statului de drept si a independentei sistemului judiciar.” N-am vorbit decat despre aceste lucruri ieri: respectarea statului de drept si a sistemului judiciar, precum si a institutiilor statului de drept.

Mai jos, la Recomandari, „invitarea tuturor partidelor politice si a autoritatilor guvernamentale sa respecte independenta sistemului judiciar, asumarea angajamentului de a impune sanctiuni disciplinare tuturor membrilor de guvern sau de partid care submineaza credibilitatea judecatorilor sau care exercita presiuni asupra institutiilor judiciare”.

Din pacate, fostul presedinte interimar al Romaniei n-a citit nici macar raportul CE cu privire la Romania din aceasta vara. Ar fi trebuit sa fie mult mai atent si dansul trebuie sa stie ca a avut o contributie esentiala la punerea sub semnul intrebarii a statului de drept.

Din pacate, consecintele nerespectarii criteriilor statului de drept nu le suporta nici domnul fost presedinte interimar, nici polticieni fara responsabilitate, ci romanii.

Declaratia mea de ieri a fost un semn de maxima alerta. Sunt ingrijorat de raportul din decembrie pentru ca, atata timp cat ti se subliniaza in precedentul raport nevoia de a respecta statul de drept, si dupa acest raport tu votezi in SEnat impotriva unei hotarari definitive a iCCJ, mentii in functii ministri declarati incompatibili de ANI pe ministere unde programele de finantare sunt suspendate si pentru suspiciunea de conflicte de interes… Cum sa nu fiu ingrijorat ca, la raportul din decembrie, riscam sa avem o mentiune ca Romania nu mai respecta criteriile politice de la Copenhaga? Nu e o declaratie de presa politicianista, e o ingrijorare profunda pentru ca sunt convins ca, daca nu reactionam corect ca politicieni la consolidarea parerii ca Romania si-a reintrat in cadenta statului de drept, riscam extraordinar de mult. Romanii vor plati factura iresponsabilitatii politicienilor.

Din acest punct de vedere, cei care mai cred ca e esentiala indepartatea presedintelui pentru a pune sub control politic institutii de securitate nationala le garantez ca se insala. Nu vr putea sa-si atinga obiectivul, iar cu mine nu vor putea negocia asta.

Aceasta era clarificarea pe care doream s-o fac.

N-am intrat in  nicio campanie, dar sunt ingrijorat pentru ca actualul Parlament isi termina mandatul in decembrie si nu va mai fi timp sa corectam ce e de corectat pana la raport. Acesta risca sa fie dezastruos pentru Romania. Nu pentru politicieni. Ei vor trai in aceeasi lume a lor, consecintele le vor suporta romanii.

Nu am avut iesirea de ieri pentru ca mi-a venit mie. Avem de rezolvat si niste probleme care fac parte din raportul de tara din iulie, pe care trebuia sa le corectam pana in decembrie.

Voi avea o intalnire cu premierul maine sau poimaine. Am stabilit-o deja.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.