Noutati :

Basca la inaltime. Prima productie la granita dintre teatru si film, in format video 360°, din Timisoara, premiata la Premiile AFCN

19 mai, 2022 - 10:38 AM
Autor: Redactie      
Categorie: CULTURA
0

Producția TURNUL #urmatorulnivel, regizată de Alexandru Mihăescu și realizată de Teatrul Basca din Timișoara împreună cu Stageon, a fost premiată la Gala premiilor Administrației Fondului Cultural Național 2021 care a avut loc la Muzeul Țăranului Român București.

Producția TURNUL este o premieră atât pentru Timișoara cât și pentru teatrul Basca, fiind prima experiență care folosește tehnologia de realitate virtuală în prezentarea unui produs cultural, care pune în valoarea spațiul în care a fost filmată, Turnul de Apă din Iosefin. Evenimentul de lansare al producției TURNUL #urmatorulnivel a avut loc în 17 decembrie 2021 la FABER, și a continuat cu o săptămână de vizionări gratuite, folosind echipamentul VR pus la dispoziție de către teatrul Basca.

Proiectul a fost premiat la Premiile AFCN 2021, secțiunea SOLUȚII INOVATOARE ÎN PROMOVAREA PATRIMONIULUI, pentru contribuția la promovarea patrimoniului cultural prin activarea creației contemporane, a noilor medii și/sau prin activarea participativă.

Proiectul propus dă o nouă dimensiune unui monument de patrimoniu industrial ce urmează să fie transformat în curând într-un spațiu cultural. Aducând împreună resurse vizuale, performative, digitale, sonore, printr-un exercițiu de scriere creativă, proiectul vorbește despre demonii lumii contemporane„, se arata in motivatia juriului.

Scenele din TURNUL #urmatorulnivel au fost filmate în Turnul de Apă din Iosefin, un viitor spațiu cultural care va servi și ca loc de proiecție pentru spectacol. Acest lucru a fost posibil cu sprijinul partenerilor de proiect, Asociația Prin Banat. Astfel filmarea va păstra vie memoria atmosferei din Turnul de Apă, așa cum este el în prezent.

Textul spectacolului este scris de Ionuț Sociu, Alex Mihăescu și teatrul Basca, și reflectă asupra realității din ultimul an din România, folosind metafora Purgatoriului pentru a vorbi cu umor despre demonii care ne bântuie prezentul: epidemie, corupție, atitudini sociale și politice conflictuale în societatea românească, multe dintre acestea provocate de experiențe de viață și de educație diferite. Conflictul de la bază (atât baza poveștii cât și de la baza turnului) dintre personaje este datorat în mare măsură din pricina superficialității, și a lipsei de empatie, dar pe măsură ce personajele urcă (în nivel și în turn), pierd contactul cu lumea lor și ajung să realizeze că nu se mai au decât unul pe celălalt. În final personajele vor ajunge să realizeze că nu pot face altceva decât să lucreze împreună, indiferent de preferințele sau credințele personale, ori cele dictate de generația din care fac parte sau de nivelul de educație al fiecăruia.

TURNUL #urmatorulnivel

Actorii: Niko Becker, Robert Copot, Alina Ilea, Giorgiana Rancov, Costa Tovarnisky, Ana-Maria Ursu

Regia: Alexandru Mihăescu

Scenariu: Ionuț Sociu & Alex Mihăescu & Teatrul Basca

Director de imagine: Cristian Ilea

Editor Imagine: Mihai Lazăr

Sound Design: Uțu Pascu

Scenografie: Lia Pfeiffer

Integrare VR: Radu Cernescu

Imagine dronă: Valentin Solomie

Grip, lumini, captare sunet: Valentin Solomie, Pataki Farkas, Rafael Vasilcin

Alpiniști: Adrian Lancranjan, Rus Cristian-Laurențiu

Foto: Adrian Danciu

 

 Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...