Banii Timisoarei pentru cultura merg pe chermeze si petreceri cu mititei? Dezbatere cu scantei pe marginea bugetului local

 

Capitala Banatului are un buget de aproape 1,3 miliarde de lei in acest an, adica aproape 295 milioane de euro. Spre deosebire de anul trecut, bugetul orasului este putin mai mic, diferenta fiind de aproape 21 de milioane de euro. Pana la aprobare, bugetul a trecut prin dezbaterea publica, iar banii alocati pentru cultura au fost marul discordiei.

Timisoara, ca si candidat la titlul de Capitala Europeana a Culturii nu are o strategie unitara, atat timp cat banii alocati pentru evenimente culturale nu sunt folositi pentru actiuni care pot deveni emblemtice pentru oras. Aceasta a fost una dintre problemele puse pe tapet, in cadrul dezbaterii publice pe marginea bugetului local, de Ramona Olteanu, consilier local din partea PSD.

„Se duc in continuare bani pentru muzicanti in Parcul Rozelor – peste 2 milioane din suma pentru Agenda Culturala se dau pentru rugi, chermeze, festival gastronomic cu mici …. Timisoara nu este sat. Acestea sunt manifestari pentru mediul rural. Sunt evenimente cu vizibilitate zero, la a doua sau la a treia editie, nici macar presa nu scrie de ele.” a spus ea.

Primarul Nicolae Robu a fost de acord, intr-o singura privinta: Timisoara nu este un sat, dar …

„Este capitala unei regiuni cu folclor foarte bogat, Festivalul Inimilor este chiar pe agenda UNESCO. Festivalurile gastronomice sunt o initiativa noua, care nu reprezinta neaparat un eveniment cultural, desi gastronomia este dusa la un nivel de arta. Am vizitat in Spania o academie cu profil gastronomic. Dar… gastronomia face bucuria. In 2014 n-a fost oras cu mai multe festivaluri ca Timisoara in Romania. Am reactivat festivaluri pe care le-am considerat bune, avem o multime de festivaluri aparute in ultimii ani, sub administratia actuala… „ a subliniat primarul

Disputa a continuat, legata de sustinerea TIFF – considerat eveniment emblema al Clujului, de numarul prea mare de evenimente – unele dintre ele fara prea mare legatura cu orasul sau finantarea Festivalului PLAI, organizat de o fundatie privata si in cazul caruia biletele de intrare au avut, in 2014, preturi piparate. Asa ca s-a ajuns pana in  situatia in care s-a cerut amanarea votarii agendei culturale pana la o viitoare sediinta a comisiei de cultura si prezentarea mai multor informatii desre evenimentele inscrise in acest program.

Primarul Nicolae Robu a tinut sa aminteasca de festivalul de jazz – de rezonanta euroeana, in opinia lui, si de cel are va fi realizat impreuna cu echipa de management care face an de an celebrul festival EXIT, in Serbia.

In 2015, Aproape 25 de milioane de lei sunt alocati pentru capitolul Cultura, recreere si religie din bugetul Timisoarei . Din acesti bani, doar 2,1 milioane de lei ajung la institutiile culturale. Ca lucrari noi sunt prevazute doar lucrari de reparatii la Galeria Helios din Piata Victoriei – 550.000 de lei. Se fac insa cateva dotari la Teatrul German – in valoare de 800.000 de lei, la Teatrul Maghiar – in valoare de aproape 238.000 de lei si la Filarmonica “Banatul” – in valoare de 360.000 de lei.

Casa de Cultura primeste peste 8 milioane de lei pentru Agenda Culturala pe anul 2015.

Citeste si: Bugetul Timisoarei pe 2015: 295 de milioane de euro. Cum a impartit Primaria banii si ce investitii face?

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Toate bune si frumoase, dar chiar nimeni din Consiliul local n-a auzit inca — in 23 de ani si jumatate, totuşi — despre cele peste 300 de evenimente culturale si stiintifice, de foarte buna tinuta, organizate sub denumirea Serate DANTE ALIGHIERI, in stagiuni permanente, din 1991 incepand? La Roma, Florenta, Venetia, dar si de pe alte continente, sunt urmarite cu interes si admiraţie seratele noastre, mai cu seama datorita presei online, paginilor de Facebook, dar nu numai, ci si direct. Nici presa, cu putine exceptii, nu este foarte interesata de manifestarile de calitate, desi multi ne dorim ca Timisoara sa fie desemnata CAPITALA CULTURALA, asadar va trebui prezentat, foarte curand, un portofoliu de imagini si articole cat mai convingător celor ce decid. Serata urmatoare va fi in 19 februarie, la ESOTERA, de la orele 17. Articolul prezent este binevenit.

  2. Timisoara merita un festival al CARICATURILOR. Cred ca nu e nevoie sa scriu dece. In piata unirii cu denumireaPOA-POPAS. Un festival international.