Banii europeni vor ajunge mai repede la beneficiari! Contractele vor fi semnate intr-o saptamana!

Guvernul va ajuta la cresterea gradului de absorbtie a fondurilor europene prin introducerea unei hotarari de urgenta prin care contractele sa fie incheiate in maximum o saptamana de la derularea licitatiilor.

Astfel, nu se va mai putea amana finalizarea licitatiilor sau sa se astepte ca firma castigatoare sa isi retraga oferta.

In prezent, exista unele cazuri in care incheierea unui contract de achizitie publica ce a fost licitat este amanata cu mai multe luni. Intarzierea este motivata de proceduri birocratice si lipsa unor avize, dar exista si suspiciunea ca prin astfel de amanari se evita finalizarea unei licitatii la care nu a iesit ‘cine trebuie’ si se asteapta ca firma castigatoare sa isi retraga oferta„, au declarat sursele, potrivit www.ziare.com.

Ordonanta va interzice intarzierea incheierii unui contract de achizitie publica sau acordului-cadru cu mai mult de sapte zile calendaristice de la expirarea termenelor legale de asteptare dupa finalizarea licitatiei. Acest termen nu va fi aplicat daca licitatia trebuie anulata din lipsa ofertelor sau depunerea unor oferte inacceptabila sau neconforme.

De asemenea, se prevede ca institutia care organizeaza licitatia sa nu aiba dreptul sa adopte masuri cu scopul de a crea „circumstante artificiale” de anulare a procedurii, ofertantii avand posibilitatea sa sesizeze Autoritatea pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) si de a cere despagubiri in justitie.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...