Bani publici ilegali pentru Poli Timisoara. Marian Iancu, obligat de instanta sa dea banii inapoi Primariei Timisoara?

TIMISOARA. Milioane de euro din bugetul Timisoarei au ajuns in conturile echipei de fotbal Poli Timisoara, cea patronata in trecut de Marian Iancu. Un raport al Camerei de Conturi de anul trecut spune ca, de fapt,  la mijloc e vorba de un prejudiciu adus bugetului local, de peste 31 de milioane de lei, adica aproape 7 milioane de euro.

Potrivit viceprimarului Traian Stoia, problema a ajuns in instanta, care pana la urma a dat o sentinta care spune ca banii trebuie sa ajunga inapoi la primarie, pentru ca nu puteau fi dati unei firme private ce facea profit si n-avea scop lucrativ.

An de an insa, consiliul local Timisoara a votat alocarea de fonduri pentru sustinerea echipei lui Marian Iancu.

Mai clar, reprezentantii Primariei Timisoara au contestat la Tribunalul Timis raportul Camerei de Conturi. Magistratii au respins contestatia municipalitatii si primaria poate face o noua contestatie la Curtea de Apel Timisoara.

„Finantarea structurilor sportive de drept privat din bugetele publice este limitata la entitatile fara scop lucrativ, excluzand, deci, societatile comerciale pe actiuni al caror scop este unul patrimonial si priveste obtinerea de profit. Astfel, sumele alocate din bugetul local al municipiului Timisoara catre SC Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest SA nu au indeplinit conditiile de legalitate in ceea ce priveste acordarea acestora”, se arata in raportul facut de Camera de Conturi a judetului Timis.

Stoia spune acum ca banii trebuie sa ajunga inapoi la primarie si ca sunt buni de plata atat Marian Iancu, cat si alesii locali care au fost de acord pentru acordarea banilor. Pe de alta parte, secretarul Primariei Timisoara, Ioan Cojocari, spune ca firma lui Marian Iancu, care acum se afla in insolventa, trebuia sa inapoieze de fapt banii.

Marian Iancu

„Am avut tot felul de discutii pe tema banilor care se dadeau la Societatea Comerciala Politehnica Timisoara, a carui patron era Marian Iancu. In urma unui control al Curtii de Conturi, facut de data asta in mod profesionist, a fost sesizata instanta de judecata, care dupa deliberari destul de lungi a ajuns la concluzia ca sumele pe care primaria le-a dat unei firme private s-au dat cu incalcarea legii si banii trebuie sa revina la primarie. E vorba de cateva milioane de euro. Vinovatii trebuie sa dea banii inapoi, pentru ca nu poti sa-ti permiti sa iei bani publici si sa-i dai la o societate privata”, a declarat, vineri, viceprimarul Traian Stoia.

Stoia spune ca era foarte clar ca banii au ajuns ilegal la echipa lui Marian Iancu.

„Am sustinut asta de cate ori am avut ocazia. Acum iese ideea ca banii trebuie sa vina inapoi. Marian Iancu a folosit banii primariei, are o condamnare, mai are o cale de atac. Eu nu vreau sa ma pronunt, as putea sa spun exact cine sa dea inapoi, dar poate gresesc cu unul sau cu doi si poate ma dau in judecata. Cei care au incalcat legea trebuie sa plateasca, intre astia sunt si destui functionari publici”, a mai spus Stoia.

Viceprimarul a mai tinut sa precizeze ca PSD n-a votat niciodata pentru alocarea de bani publici catre echipa Poli Timisoara patronata de Iancu.

Potrivit raportului Camerei de Conturi, prejudiciul a fost estimat la nivelul sumei de 31,6 milioane de lei, din care paguba in suma de 27,1 milioane de lei si 4,5 milioane de lei foloase nerealizate reprezentand plati efectuate in baza contractului de asociere incheiat de Primaria Timisoara cu SC Politehnica 1921 Stiinta Timisoara & Invest S.A. In raport mai scrie ca se impune si „luarea masurilor legale pentru recuperarea acestora”.

Secretarul Ioan Cojocari este de parere ca procesul poate dura ceva vreme in instanta.

„Actiunea impotriva Curtii de Conturi a fost respinsa la prima instanta. S-a judecat la Tribunal, facem recurs la Curtea de Apel, dar n-a aparut inca o motivare. Procesul poate sa mai dureze mult. Nu poti sa spui ca e ilegala, banii s-au dat legal. Au fost atatea controale de-a lungul timpului, toata lumea a spus ca e legal. De unde sa recuperezi banii? Daca e de recuperat, o sa se recupereze de la Poli, firma care e in insolventa”, a explicat Ioan Cojocari.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri

  1. Deci pana la urma au dat bani publici unei afaceri private? Pai am si eu o mica afacere privata. Imi da primaria si consiliul judetean cateva milioane de euro? Ca am si vreo 22 de angajati cu contract. Vreau si eu 7 milioane de euro ca sa reprezint Timisoara. Unde trebuie sa merg sa-i ridic? La primarie sau la judeteana?