Bani fara numar pentru biserici, desi nu mai sunt fonduri! Inca 100.000 de euro din bugetul Timisoarei

TIMISOARA. Investim in biserici, din nou! Autoritatile locale vor aloca, in sedinta consiliului local de marti, inca 100.000 de euro pentru finalizarea lucrarilor la doua biserici. Aceasta cu toate ca nu mai exista buget disponibil la capitolul „Alte servicii in domeniul culturii, recreerii si religiei„. Nicio problema, si-au zis reprezentantii primariei, care au gasit bani numai buni de cheltuit la alte capitole.

Marti, alesii locali vor avea in fata inca doua proiecte pentru alocarea unor sume de bani pentru doua lacasuri de cult. Primul se refera la continuarea lucrarilor de edificare a Bisericii cu hramul „Nasterea Sfantului Ioan Botezatorul”, din Calea Sagului nr. 75, pentru care dau 200.000 de lei. Parohia Ortodoxa Romana din Steaua ar fi avut nevoie de aproape 700.000 de lei.

„De la bugetele locale se pot aloca fonduri pentru completarea fondurilor proprii, necesare pentru intretinerea si functionarea unitatilor de cult fara venituri sau cu venituri reduse, pentru construirea si repararea lacasurilor de cult si pentru conservarea si intretinerea bunurilor de patrimoniu apartinand cultelor, precum si pentru activitatile de asistenta sociala sustinute de acestea. (…) Mentionam ca aceasta suma va fi aprobata la rectificarea de buget din plenul care va avea loc la aceeasi data cu aprobarea prezentului proiect de hotarare”, se arata in referatul care insoteste proiectul de hotarare.

Cea de-a doua biserica ce se va construi cu bani din bugetul local este cea a Parohiei „Nasterea Maicii Domnului”, de pe Calea Lugojului, din Badea Cartan. Tot 200.000 de lei vor aloca alesii locali si pentru aceasta.

„Arhiepiscopia ne arata ca la acest lacas de cult sunt necesare ample lucrari la nivelul invelitorii si exteriorului Bisericii parohiale – interventii la nivelul acoperisului, refacere luminatoare din aluminiu, lucrari de hidroizolatii, revizuirea sistemelor de evacuare a apelor pluviale, termosisteme la turla si la absida altarului, tencuieli si lucrari de tinichigerie, ventilatoare si sisteme de ventilatie, lucrari in valoare de 61.924 de euro, conform devizului”, se arata in referatul primariei.

Alti 40.000 de lei vor fi dati de Consiliul Local Timisoara pentru lucrari de amenajare interioara a spatiului din incinta bisericii din Piata 700 nr. 1.

Asadar, desi nu mai exista bani la acest capitol, sumele vor fi alocate din fonduri ramase necheltuite cu alte proiecte, sustin reprezentantii Primariei Timisoara. Inainte de a aproba alocarea a 100.000 de euro pentru biserici, alesii locali vor vota rectificarea bugetara. Pana in prezent, consilierii locali au mai alocat pentru bisericile Timisoarei inca 440.000 de euro, din bugetul orasului pe anul acesta.

_____

UPDATE: Consilierii locali au alocat banii pentru constructia celor trei biserici fara prea multe discutii. Au decis doar ca pe viitor sa fie mai atenti si sa puna la punct un regulament in baza caruia sa se acorde aceste fonduri pentru lacasurile de cult.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Stimati reporteri , va rog faceti rost si publicati o lista a rusinii cu numele acelor consilieri care aproba asa ceva ca sa stie si poporul pe cine si ce partid NU vor mai sustine in la alegeri!!! Este inacceptabil sa mai dati un singur ban dintr-un buget comun. Aceste activitati TREBUIE sa se bazeze pe contributia VOLUNTARA a enoriasilor si atat.

  2. consilierii locali isi inchipuie ca se spala de pacate cu multi bani !

  3. SECU subventionat…

  4. Nu cumva sa credeti ca sant un anticrist sau un eretic dar ce este mult este mult.Au aparut biserici de te miri in ce locatii in fostul depou de tramvaie peste drum in Piata Badea Cartan in Calea Sagului,in Calea Lugojului ca acusi avem mai multe biserici decat stati de tramvai.Daca esti un credincios adevarat poti sa iti faci si rugaciunea la o luminare aprinsa nu iti trebuie un monstru de biserici,Oare bani astia nu ar putea fii folositi mai bine,pentru tramvaie noi sau cel putin calatorie in mediu civilizat.scolii.gradinite,spitale oameni nevoiasi.Si bisericile ar trebui construite din donatii benevole nu din bani contribuabilului care poate nu ii convine sa fie cheltuiti bani lui pe asa ceva