Bancnota de 20 de lei, prima cu chipul unei femei, lansata de BNR de Ziua Nationala a Romaniei. Foto

Banca Nationala a Romaniei pune in circulatie la 1 Decembrie prima bancnota pe care este prezenta o personalitate feminina, Ecaterina Teodoroiu.

CITESTE SI: Incep lucrarile la noile benzinarii cu restaurante, cafenele si magazine pe Autostrada Vestului. Unde vor fi amenajate. Anuntul DRDP Timisoara

Bancnota cu valoarea nominala de 20 lei este imprimata pe suport de polimer, in tehnica mixta plana/in relief, cu dimensiuni de 136 x 77 mm si culoare predominant verde oliv.

Se raspunde astfel interesului public legitim, care a gasit o larga sustinere la nivelul societatii, sustinandu-se consolidarea egalitatii de gen si a rolului major al personalitatilor feminine in istoria si societatea romaneasca”, precizeaza BNR, intr-un comunicat.

Pe aversul bancnotei se regasesc urmatoarele elemente grafice reprezentative: portretul Ecaterinei Teodoroiu, anii intre care a trait (1894-1917), un element floral reprezentand un buchet de branduse (Crocus flavus). in plan secund, in zona centrala este reprezentata o insigna a Asociatiei Cercetasii Romaniei. Tot pe avers mai sunt imprimate: valoarea nominala, in cifre si litere, pe orizontala “20 LEI DOUAZECI”, semnaturile guvernatorului si casierului central, stema Romaniei, denumirea bancii centrale emitente “BANCA NATIONALA A ROMANIEI”, o stilizare a insemnului de arma al infanteriei, un medalion cu sigla BNR si in dreapta, pe verticala, valoarea nominala in litere “DOUAZECI LEI”, data punerii in circulatie “1 decembrie 2021″, valoarea nominala in cifre “20”.

Pe reversul bancnotei compozitia grafica include: o reprezentare a Victoriei inaripate de pe Medalia Victoriei, o imagine a Mausoleului de la Marasesti, iar in spatele Mausoleului, o floare de crin. Totodata, reversul bancnotei mai cuprinde: valoarea nominala, in cifre si litere, denumirea bancii centrale emitente “BANCA NATIONALA A ROMANIEI”, sigla BNR pozitionata in dreapta sus si stanga jos intr-un dreptunghi, textul “FALSIFICAREA ACESTOR BILETE SE PEDEPSESTE CONFORM LEGILOR”, seria si numarul tiparite cu cerneala neagra si caractere de aceeasi inaltime, in partea stanga pe verticala si cu cerneala rosie si caractere de inaltime crescatoare, in partea dreapta sus pe orizontala.

In scopul protejarii impotriva falsificarii, bancnota include o serie de elemente de siguranta – unele destinate publicului, altele detectabile cu aparatura speciala, destinate lucratorilor din sistemul bancar, scrie stirileprotv.ro.

Cine a fost Ecaterina Teodoroiu

Provenita dintr-o familie modesta din Oltenia, Catalina Vasile Toderoiu, pe numele ei, a fost prima femeie combatant din Armata Romana. S-a nascut pe 14 ianuarie 1894, in Vadeni. Dupa intrarea Romaniei in Primul Razboi Mondial, a activat ca asistenta medicala pe front. Dupa ce toți cei patru frați ai sai au murit in lupte, a cerut sa fie sa fie transferata la o unitate de combatanți. A fost ranita de mai multe ori in lupte și a fost decorata de Casa Regala pentru vitejie.

A murit eroic in vara anului 1917 in batalia de la Marasesti, la numai 23 de ani, in momentul in care se afla in fruntea unui pluton de infanterie al Armatei Romane.

Ecaterina Teodoroiu a fost inmormantata in comuna Fitionesti, din judetul Vrancea, insa osemintele au fost stramutate in iunie 1921 intr-un mausoleu din centrul orasului Targu Jiu. Monumente dedicate sublocotenentului se gasesc la Slatina, Braila, Tisita, Targu Jiu, Azuga, Muncelu, Marasesti si Filiasi.

Foto: universulargesean.ro

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

  Pareri

 1. Nikolaus von Bocsig spune:

  Mama ce sperietura am tras. Dupa ce am citit titlul articolului credeam ca vor sa o puna pe Viorica Dancila pe bancnota ca aia parca acum lucereza pe la BNR, nu. Acuma m-am mai linistit. Tulai doamnie.

 2. spune:

  Mai bine ne-am concentra pe adoptarea €

  • ion spune:

   inca sunt romani care vorbesc in milioane, daca se adopta euro jumate din romani o sa fie bagati in ceata.
   sa nu mai vorbim de cursul de schimb, abia au reusit romanii sa imparta la 1000, dar mai sa imparta la 4.9.

  • s0rin spune:

   Viorica Dăncilă a fost angajată de Isărescu la BNR pentru a „lucra” la trecerea României la €uro. Deci e clar cum merge treaba…

 3. s0rin spune:

  Bancnote noi tipărite făra acoperire = inflație. Din ce bani să mărească PNL + PSD = USL2 mărirea de pensii promisă? O să tipărească bani pe bandă rulantă pentru pensionari senili și zombi v******i.