Banatul ar putea fi afectat de un cutremur de suprafata, ca si cel din Spania

Un cutremur cu magnitudinea de 5,1 s-a produs, miercuri, in Spania, provocand moartea a peste opt persoane si ranirea a peste 200 de oameni. Seful Centrului de Avertizare Sesismologica, Victorin Toader, a explicat ca seismul, nu foarte mare, s-a produs la suprafata, ceea ce explica numarul foarte mare de victime. In Romania, Banatul este o zona in care se produs cutremure la suprafata.

„Cutremurul care s-a produs miercuri in Spania a fost unul de suprafata. Este cunoscut faptul ca acest tip de cutremur produce pagube insemnate chiar si la magnitudini mici. Mai mult, daca seismele se produc in zona de localitate, efectele pot fi devastatoare”, a explicat Victorin Toader.

Nici tara noastra nu este scutita de acest tip de cutremure, iar specialistul avertizeaza ca in Banat se pot produce seisme la suprafata, care pot provoca pagube importante. „Acelasi lucru ca si in Spania se poate produce si in zona Banatului”, a spus seful Centrului de Avertizare Sesismologica.

Din pacate, in cazul cutremurelor de suprafata nu se pot emite avertizari, pentru ca timpii de reactie sunt foarte mici.

In cazul cutremurului din Spania, numarul mare al victimelor s-a datorat si cladirilor vechi care erau in zona. „In mod normal, daca imobilele erau bine consolidate, numarul victimelor ar fi putut fi mai mic”, a adaugat Victorin Toader.

Cutremurul din Spania este cel mai puternic inregistrat in aceasta tara din aprilie 1956, cand au murit 12 persoane si alte peste 70 au fost ranite in mai multe orase din regiunea Granada, in Andalusia.

Seful Centrului de Avertizare Sesismologica a reamintit ca o situatie asemanatoare a avut loc in Italia, in aprilie 2009, cand s-a produs un cutremur de 6,3, la suprafata, si care a produs pagube insemnate. Seismul produs atunci in centrul Italiei, in orasul L’Aquila, s-a soldat cu peste 150 de morti si 1.500 de raniti. Cutremurul a lasat aproximativ 50.000 de persoane fara locuinta. Acesta a fost cel mai grav seism care a afectat Italia in ultimii zece ani.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Da intr-adevar cel mai recent cutremur de suprafata a aavut loc pe falia Banloc-Ghilad-Ofsenita,dupa cite stiu a avut 5,3 pe Richter(in 1991 sau 1992),majoritatea caselor de vaiuga au cedat,de atunci s-a emis avizul de constructie a caselor cu fundatie de beton si stilpi de rezistenta…
    Ramine de vazut la un alt cutremur cit de bine s-au facut noile case sau ansambluri rezidentiale…