Banateanul care a scris una dintre cele mai stralucite pagini ale aviatiei mondiale, 147 de ani de la nastere. Astazi, Aeroportul din Timisoara ii poarta cu mandrie numele

TIMISOARA. In 17 august se implinesc 147 de ani de la nasterea lui Traian Vuia, inventator si pionier al aviatiei care a proiectat, construit si testat primul aparat de zbor autopropulsat.

A fost primul care a demonstrat ca o masina de zbor se poate ridica in aer, ruland mai intai pe roti, pe un drum obisnuit. Vuia a ales un loc la Montesson, langa Paris, pentru a-si testa avionul Vuia I.

La inceput a folosit masina fara aripile montate, pentru a se obisnui cu aceasta, iar dupa montarea aripilor, in 18 martie 1906, a reusit sa se ridice in aer. Dupa ce a accelerat pe aproximativ 50 de metri, a reusit sa se ridice de la sol si a zburat la o inaltime de 1 metru pe o distanta de 12 metri.

Traian Vuia s-a nascut la Surducul Mic, o asezare din Banat care acum ii poarta numele. Fascinat de zbor el a inventat prima masina de zbor numita Vuia I sau Liliacul.

Mai tarziu a construit Vuia II si a mai proiectat doua elicoptere. Tot Vuia a fost cel care a condus romanii din Franta in rezistenta din timpul celui de-Al Doilea Razboi Mondial. A revenit in Romania chiar inainte de moartea sa, in 1950.

In amintirea acestui pionier al aviatiei, Aeroportul Timisoara poarta numele lui Traian Vuia din 2002, iar din 2018, sigla aeroportului este reprezentata de o aripa stilizata.

O copie a faimosului sau aparat de zbor cu care s-a ridicat pentru prima oara in aer este expusa la intrarea in aerogara.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.
loading...

    Pareri