Baile Buzias, mostenirea pierduta. Dupa 10 ani de procese, s-a renuntat la revendicarea parcului din centrul statiunii

chances of getting a mortgage with bad credit

Margareta Wening, unica mostenitoare legala a lui Iakob Muschong, fostul proprietar al Bailor Buzias, a obosit dupa zece ani de procese cu statul roman si vrea sa renunte la mostenire. Baile, care au fost cumparate de industriasul Muschong in anul 1906, au devenit celebre datorita efectelor tamaduitoare ale apelor minerale inca din anul 1819, atunci cind existau 5 izvoare minerale, iar in anul 1871 erau deja trei izvoare pentru baut si cinci pentru bai.

Alba-neagra cu „istoria” statiunii

„Noi avem in administrare vechile bai, Vila Muschong, Vila Imperial in care a locuit chiar si imparatul Austro-Ungariei, Franz Iosef, in timpul unor manevre militare desfasurate in Banat, Cazinoul, Muzeul Balnear si altele, dar nu putem face investitii acolo din cauza faptului ca imobilele au fost blocate in Cartea Funciara din cauza procesului de revendicare.

Mandatarul mostenitorilor a adresat, recent, o scrisoare instantei de judecata, prin care sustinea ca Margareta Wening renunta la mostenire, numai ca judecatorii au considerat ca cererea este incompleta, iar acum procesul este suspendat”, spune Sorin Munteanu, directorul Bailor Buzias.

„O parte a imobilelor, precum si parcul din centrul statiunii, nu au fost revendicate si se poate spune ca practic mostenitorul a renuntat la ele. Motivele sunt multe, de la lipsa unor documente care sa ateste proprietatea, sau pentru ca unele din cele existente nu au fost depuse la timp si pana la pierderi financiare datorate celor zece ani de procese in care nu s-a rezolvat nimic”, spune Mihai Tanjala, cel care o reprezinta prin procura notariala pe mostenitoarea lui Muschong.

„Pierdem si fondurile nerambursabile”

Lucrurile sunt mult mai complicate decat par la prima vedere. In primul rind, datorita faptului ca, desi administreaza baile, actuala conducere nu poate face nici un fel de investitie la cladirile vechi sau la vilele si cazinoul, deteriorate de timp, din cauza faptului ca se afla in litigiu.

„Mai mult. Aveam ocazia ca

http://creditnoproblems.com/post/chances-of-getting-a-mortgage-with-bad-credit-23.html

prin intermediul unor proiecte sa obtinem fonduri europene nerambursabile pentru reconditionarea acestora si pentru relansarea lor in circuitul turistic, dar blocajul de la Cartea funciara ne impiedica sa facem acest lucru. Ea (mostenitoarea) daca vrea sa renunte, sa stearga notificarea din CF si sa prezinte in instanta solicitari corect intocmite”, spune directorul Munteanu.

„O sa vedem actiuni la Pastele Cailor”

Fostul ofiter de securitate, Mihai Tanjala, mandatarul mostenitoarei Wening, spune ca s-a renuntat la revendicarea parcului de peste 10 ha, aflat in centrul statiunii, dupa 10 ani de procese.

„M-am saturat de avocati si de procese. Oricum, cica vom primi pe proprietatile care nu ne-au fost inapoiate, actiuni la Fondul Proprietatea. Probabil ca o sa vedem actiunile la Pastele Cailor. Proprietatile revendicate si pe care le-am primit, le-am primit atunci cind a cazut piata imobiliara si acum platim taxe consistente statului roman”, se plange Tanjala, care printre altele a fost si parlamentar de Mehedinti pe listele PSD.

Baile au fost nationalizate in 1948

Apele minerale de la Buzias au fost cunoscute inca de pe vremea romanilor, atunci cand localitatea se numea Ahubis. Redescoperirea si exploatarea zacamintelor de apa minerala carbogazoasa si dioxid de carbon, la Buzias, au avut loc intre anii 1796 si 1805, perioada in care localitatea facea parte din imperiul habsburgic.

Primul sezon balnear a fost consemnat in anul 1811, atunci cand s-a infiintat Statiunea Balneara, iar opt ani mai tarziu, Buziasul a devenit si oras balnear.

Iakob Muschong, nascut 1868 in localitatea Kikinda, din Banatul Sarbesc, a cumparat baile si a fondat societatea pe actiuni Muschong-Baile Minerale Buzias, care le si adminstra. In patrimoniul societatii a intrat si vestitul parc aflat in centrul statiunii, brazdat de  colonadele construite in stil bizantin, in anul 1875, unice in Europa.  Baile Buzias vor ramane in proprietatea familiilor Muschong-Patianski pina la nationalizarea comunista din anul 1948.

zp8497586rq
zp8497586rq
Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Pai doamna Wening nu are nici o sansa sa reintre in posesia bunurilor care apartin de drept familiei dumneaei pentru ca nu-i nici tiganca, nici mafiota si nici mempra de partid si nici fosta securista si nici PERSONALITATE PUBLICA ROMANEASCA. Deci ce drepturi sa i se respecte ei? Si mai are tupeul sa revendice bunuri imobiliare in Romania. Pai stie dumneaei cat de greu se fac „afacerile’ in Romania si ce greu le va fi celor care vor dobandi GRATUIT bunurile familiei dumneaei ca sa scoata profit de pe ele? Traieste din iluzii doamna. Nu va primi proprietatile nici daca le doneaza urbei ca doar ce sa faca urbea cu ele. Acolo trebuie un „gospodar serios” care stie ce are de facut. Mafiotii …

  2. Oare de ce s-a aliat Margareta cu un securist(fost)?? A crezut ca rezolva mai repede cu despagubirile??Probabil cheltuielile de judecata au depasit socotelile de acasa(doar este vorba potrivelii cu tirgul…)Oricum Margareta nu este singura persoana legal-mostenitoare care suporta tregiversarile justitiei noastre UNICE…