Bacalaureat diferentiat incepand din 2013: Nu toti elevii trebuie sa mearga la facultate

Ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu, a anuntat ca este tot mai probabil ca de anul viitor examenul de Bacalaureat sa se dea diferentiat. Ea a spus ca principalul scop este asigurarea unui loc de munca pentru absolventii de liceu.

Modelul este preluat din tari ca Franta sau Germania, a precizat Andronescu. Continutul examenului de Bacalaureat nu ar TREBUI sa-i „deruteze” pe elevi, caci nu se schimba programa scolara.

Proiectul bacalaureatului diferentiat a trecut miercuri de comisia de Educatie din Senat. Ultimul pas inainte de adoptarea legii va fi senatul. Daca parlamentarii vor fi si ei de acord, chiar din vara anului viitor absolventii de liceu vor da examenul de maturitate pe nivele diferite de dificultate.

Vorbim despre introducerea a doua tipuri de BACALAUREAT: cel NATIONAL si cel PROFESIONAL. Astfel, elevii au doua sanse: fie sa se orienteze spre piata muncii, fie spre o facultate.

„Diploma de bacalaureat profesional pentru cei care se orienteaza pe piata muncii. Angajatorul ii reproseaza ca nu a fost in stare sa ia nici macar o diploma de BAC, adica o finalitate liceului. Diploma le atesta competentele. Bacalauratul profesional va consta in urmatorul examen: un proiect si o proba practica si o lucrare scrisa la educatia antreprenoriala. Pentru ca disciplina aceasta o parcurg toti”, a declarat ministrul Educatiei, Ecaterina Andronescu.

BAC-ul diferentiat nu anuleaza dreptul de a sustine examenul de BACALAUREAT NATIONAL.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.