Noutati :

Bacalaureat 2012! Anul trecut a fost dezastru in Timis! Va fi si examenul national din 2012 o catastrofa?

9 iunie, 2012 - 09:36 AM
Autor: Miodrag Hojda      
Categorie: EDUCATIE
3


TIMISOARA. Dupa doua sesiuni de bacalaureat socante pentru elevi, din 2011, in care treimea care a invatat a promovat, iar lenesii au picat cu brio (sute de note de 1, 2 si 3!), examenul din 2012 reprezinta o piatra de hotar!

De ce este Bacalaureatul 2012 atat de important?
Sunt mai multe motive pentru care felul in care se va desfasura examenul maturitatii din acest an este teribil de important. Unul dintre ele il reprezinta presiunea pusa pe organizatori, Ministerul Educatiei si Inspectoratele Scolare, de parinti, in primul rand, de sindicate, in aldoilea rand si de politic, in ce de-al treilea rand. Interesul este ca promovabilitatea sa fie cat mai mare. Pentru ca elevii sa urmeze o facultate, sindicatele sa se laude cu profesori extraordinari si politicul sa pregateasca viitorii alegatori, care ii pot stampila la toamna. Daca au trecut cu brio, voteaza cum ii indeamna constiinta. Daca au picat cu brio – voteaza… Voteaza.

In 2010, rata de promovabilitate a examenului national a fost de 82% in Timis. In 2011 – 32%. 2012 este hotarator: ne intoarcem la procentele astronomice de promovabilitate sau ramanem cu piciorele pepamant?

Anul 2011 a fost primul in care au fost introduse camere de supraveghere a examenului in scoli. Cei mai multi dintre elevi nu au putut copia. Nici cu, nici fara voia supraveghetorilor. In judetele unde acest lucru s-a intamplat, rezultatele au fost pe masura: promovabilitate de 30%. Timisul se afla prin ele. Acolo unde n-au fost camere video (judetul Cluj, Suceava, Harghita, bunaoara), rezultatele au fost mult mai bune. Mult mai bune: Cluj – 54%, Suceava – 65%, Harghita – 64%.

Bacalaureat 2011 in Timis
Ambele sesiuni ale bacalaureatului din 2011 au fost un adevarat dezastru pentru absolventi timiseni. Cu o promovabilitate de 32%, Timisul a avut si 9 unitati de invatamant cu promovabilitate 0 (zero!)%. La multe licee, pana in 10 elevi au reusit sa promoveze. S-au considerat norocosi. Rezultatele foarte proaste de anul trecut i-au pus in garda atat pe profesori, cat si pe elevi. Directorii i-au avertizat pe elevi sa-si faca treaba asa cum trebuie, ca sa nu mai existe surprize neplacute.

Nici Ministerul Educatiei nu a stat cu mainile in san. Potrivit noii Legi a educatiei, MEC a taiat din clasele colegiilor si liceelor care au avut o promovabilitate sub 16%. Timisul n-a fost iertat. E drept, interventia Bucurestiului nu a influentat prea mult planul de scolarizare pentru ca parintii elevilor de clasa a VIII-a au ocolit unitatile de invatamant unde au fost inregistrate rezultate foarte slabe.

Asa se face ca anul 2012 inseamna un pas spre consolidarea normalitatii. Daca pana de curand, protocolul adunat de parinti pentru Bacalaureat, desi infierat de inspectori scolari si oficiali ai MEC, reprezenta o modalitate de a-i „convinge” pe dascali sa fie ceva mai ingaduitori cu „inspiratul” adolescentilor (ba din carti, ba de la colegii care chiar s-au pregatit pentru examen), mesajul transmis anul trecut a ajuns la parinti: burta pe carte! Din acest motiv 2012 este al doilea pas spre normalitate. Camere video anuntate cu surle si trambite in toate salile de examen (dar numai spre elevi?!), inspectii neanuntate in zilele de examen, precum si alte masuri luate de inspectorii scolari din Timis ii pregatesc pe elevi, parinti si dascali deopotriva pentru un nou examen corect. Cat se poate.

Si care vor fi rezultatele in 2012? Numarul imens de absente pe care elevii continua sa le faca in ciuda verificarilor inspectorilor scolari, ale raziilor politiei si ale profesorilor indica o sesiune de vara din nou dezamagitoare pentru cei mai multi dintre candidati. Elevii timiseni au adunat, in medie, cate o jumatate de milion de absente pe luna pe parcursul anului scolar 2011/2012. Al doilea indiciu care scoate in evidenta slaba pregatire a absolventilor de liceu il reprezinta rezultatele obtinute la simulare: putin peste 30% dintre elevi au promovat. Si nu au sustinut toti simularea la materiile-problema: matematica si limba romana. Unii au reusit performanta sa fie notati cu 2 sau 3 la discipline precum geografie, filosofie sau logica. Greu, nu?

Acestor doua argumente in favoarea unui nou examen catastrofal li se adauga lista corigentilor de pe semestrul I. Sute de corigenti au fost inregistrati in clasa a XII-a si aproape 2.000 au avut situatia neincheiata la finalul primului semestru. Chiar daca au obtinut note de trecere si s-au inscris la Bacalaureat, rezultatele pe care le vor obtine sunt puse sub sensul intrebarii.

Ce spune Inspectoratul Scolar Timis
Continuam si in acest an sa asiguram corectitudinea examenului de Bacalaureat. Rezultatele de anul trecut i-au pus in garda pe multi dintre elevi, dar si pe profesori, astfel incat pregatirea din acest an sa fie mai temeinica”, a explicat Marin Popescu, inspectorul scolar general din Timis, intr-o conferinta de presa, care sunt asteptarile din acest an. La nivelul unitatilor de invatamant, directorii se plang de interesul scazut al multor elevi, care ii asigura ca „ne vom descurca noi la examen, nu va faceti griji”. Cum?

In 2010, rata de promovabilitate a examenului national a fost de 82% in Timis. In 2011 a fost de 32%. Sesiunea de vara. Camerele de supraveghere, strictetea evaluatorilor, inspectiile neprevazute in centrele de examen, absenteismul… toate indica un singur lucru: rezultate asemanatoare cu cele de anul trecut. De mentionat, pentru sesiunea iunie-iulie a Bacalaureatului 2012 s-au inscris 6.500 de absolventi din promotia curenta si din cea anterioara. Inspectoratul Scolar estima peste 8.000 de candidati inscrisi, in conditiile in care aproape 6.000 au absolvit liceul anul acesta, iar peste 3.000 n-au promovat examenul maturitatii in 2011.

Liceele performante
Nu putem sa nu amintim scolile performante din Timis. Colegiul National „CD Loga” si Colegiul National Banateau au obtinut peste 90% promovabilitate in sesiunea iunie-iulie 2011. Printre unitatile scolare cu rezultate foarte bune se numara si Liceul „Gr. Moisil” si Liceul Pedagogic „C. Sylva”, dar si Colegiul National „C. Brediceanu” din Lugoj. Multe dintre celelalte licee au obtinut un procentaj onorabil de promovabilitate, dar cele mai multe abia au reusit sa ajunga la 20% candidati promovati.

Iata si calendarul examenului de Bacalaureat 2012, sesiunea vara!
11 – 13 iunie 2012 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A
13 – 15 iunie 2012 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B
18 – 22 iunie 2012 Evaluarea competentelor digitale – proba D
25 – 27 iunie 2012 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C
2 iulie 2012 Limba si literatura romana – proba E) a) – proba scrisa
3 iulie 2012 Limba si literatura materna – proba E) b) – proba scrisa
4 iulie 2012 Proba obligatorie a profilului – proba E) c) – proba scrisa
6 iulie 2012 Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E) d) – proba scrisa
8 iulie 2012 Afisarea rezultatelor
9 iulie 2012 Depunerea contestatiilor (orele 08:00 – 12:00)
10 -12 iulie 2012 Rezolvarea contestatiilor
13 iulie 2012 Afisarea rezultatelor finale ale BAC 2012Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Is praf copiii astia. Nu invata nimic, spera sa copieze si profesorii nu’s in stare sa-i puna la punct. Mai bine nu’i bagi in examen decat sa te faca de ras. De parinti… ma abtin. Am prieteni cu copiii si vad cat de interesati de scoala is!

  2. Nu mai e nimeni interesat de scoala … dar la faza cu supravegherea video in sali .. este unica in Europa :)) in nici-o tara nu se desfasoara asa bacalaureatul

  3. VREM BACALAUREAT DIFERENTIAT ! incepand cu sesiunea a doua !