Noutati :

Bacalaureat 2011 Limba romana: se puncteaza sau nu „Ultima noapte…” la subiectul 3?

28 iunie, 2011 - 04:43 PM
Autor: Anonim      
Categorie: EDUCATIE
197

Subiectul III la limba si literatura romana a fost cel mai controversat, anul acesta, la Bacalaureat: multi elevi au confundat genul dramatic cu cel epic. Cei care au descris personaje din romanul „Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” vor fi depunctati, potrivit lui Tudorel Urian, consilierul Ministrului Educatiei. Greseala ii va costa 30 de puncte din maximul de 100.

Forumurile de discutii despre Bacalaureatul de anul acesta dezbat in acest moment doua mari „probleme” pe care le-au ridicat elevii de clasa a XII-a: cand se afiseaza rezultatele si daca se puncteaza alegerea unui roman, in loc de text dramatic.

Pe forumuri, elevii care au sustinut luni proba scrisa la limba si literatura romana au scris pagini de comentarii legate de subiectul a III-lea de la Bacalaureat.

„la partea a 3-a am scris Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi 😐 o pagina jumate…stiu ca nu are legatura cu subiectul cerut in foaia de examen dar se puncteza ceva?:|” Asa incepe discutia care naste sute de pareri pro si contra. Pentru a afla care este versiunea oficiala, iata ce propunea subiectul de la limba si literatura romana:

Ce scria pe foaia de examen?

Redacteaza un eseu de doua–trei pagini, despre particularitatile de constructie a personajului dintr-un text dramatic studiat, apartinand unuia dintre autorii canonici: I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.

In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:

− sustinerea unei opinii despre modul In care se reflecta tema textului dramatic In constructia personajului ales;

− prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al personajului ales, prin raportare la conflictul/ conflictele textului dramatic;

− relevarea unei trasaturi dominante a personajului, ilustrate prin doua episoade/ secvente dramatice semnificative/ citate comentate;

− ilustrarea a patru elemente de structura si compozitie ale textului dramatic ales, semnificative pentru tipologia personajului (actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, indicatii scenice, tehnici specifice, limbaj, final etc.)

Ce prevede baremul de corectare?

Continut – 16 puncte

–  sustinerea unei opinii In concordanta cu cerinta 4p/ Incercare de sustinere a opiniei sau schematism 2p 4 puncte
− prezentarea statutului social, psihologic, moral etc. al personajului ales, prin raportare la conflictul/ conflictele din textul studiat 4 puncte
− cate 2 puncte pentru fiecare dintre cele doua episoade/ secvente dramatice semnificative/ citate comentate,relevante pentru o trasatura a personajului ales 2x2p=4 puncte
− cate 1 punct pentru ilustrarea fiecaruia dintre cele patru elemente de structura si compozitie ale textului dramatic studiat, semnificative pentru tipologia personajului ales 4x1p= 4 puncte

Redactare – 14 puncte
− organizarea ideilor in scris 3 puncte

• text clar, organizat, coerent, cu echilibru intre cele trei componente: introducere, cuprins si Incheiere, In care constructia paragrafelor subliniaza ideile In succesiune logica – 3 puncte

• text partial organizat, cu dezechilibru Intre componente, In care constructia paragrafelor nu subliniaza ideile In succesiune logica – 2 puncte

• text vag organizat, fara evidentierea trecerii de la o idee la alta – 1 punct
− abilitati de analiza si de argumentare 3 puncte

• relatie adecvata idee-argument, utilizare de argumente convingatoare, formulare de judecati de valoare relevante – 3 puncte

• relatie partial adecvata idee-argument, utilizare de argumente insuficient de convingatoare, formulare de judecati partial relevante – 2 puncte

• relatie idee-argument inexistenta, idei nerelevante, schematism – 1 punct

− utilizarea limbii literare (stil si vocabular potrivite pentru continutul eseului, claritatea enuntului, varietatea lexicului, sintaxa adecvata – 2p/ vocabular restrans, monoton 1p) 2 puncte

− ortografia (0-1 erori – 2p/ 2 erori – 1p/ 3 sau mai multe erori – 0p) 2 puncte

− punctuatia (0-1 erori – 2p/ 2 erori – 1p/ 3 sau mai multe erori – 0p) 2 puncte

− asezarea corecta a textului In pagina, lizibilitatea 1 punct
− Incadrarea In limita de spatiu indicata 1 punct

In vederea acordarii punctajului pentru redactare, eseul trebuie sa aiba minimum doua pagini si sa dezvolte subiectul propus.
______________________________________________

Dezbaterile de pe forumuri arata ca s-ar putea puncta doar partea de redactare, pentru cei care au ales un personaj dintr-o opera care nu era un text dramatic.

„profa mea de romana mi-a spus ca o sa fiu punctat pentru redactare”, scrie un comentator.

Un altul il linisteste repede, spunandu-i ca „Punctajul pentru continut se acorda numai si numai daca respecti cerinta.”

Si discutiile se lungesc pe pagini intregi, in jurul acestei dileme. Cel mai important lucru, din toata aceasta asa-zisa incurcatura, este modul in care vor interpreta baremul profesorii corectori.

Un alt comentator este de parere ca:

„In primul rand trebuie sa stii ca jocul ielelor de camil petrescu nu mai e in programa de bac…deci trezestete la realitate.si una e text dramatic si alta e apartenenta la specia drama.gandestete ca tinerii cand au vazut ultima noapte de dragoste nu s au mai gandit la I.L. Caragiale sau M. Sorescu pt ca au stiut mai bine romanul si au fost mai in tema cu subiectul, mai ales ca au invatat mai bine romanele. asta te rog sa nu o privesti ca si o scuza,dar in subiecte in loc sa ajute elevul,il induce in eroare,si mai ales daca ai un dram de emotii…”

Potrivit unora dintre comentarii, profesorii corectori nu ar trebui sa puncteze acest subiect, daca elevii au ales sa descrie un personaj dintr-un alt gen literar (roman, in loc de opera dramatica).

Raspunsul consilierului ministrului Educatiei, Tudorel Urian, dat in calitate de critic literar arata clar ca toti cei care au ales personaje din alte genuri literare ale scriitorilor Marin Sorescu, Camil Petrescu sau I.L.Caragiale, altele in afara de texte dramaturgice, sunt in afara subiectului si in concluzie, nu vor fi punctati.

Precizarea text dramatic este subliniata in formularea subiectului tocmai pentru a atrage atentia elevilor asupra faptului ca referirea la un text apartinand genului dramatic este decisiva pentru evaluarea raspunsurilor.

Prin modul in care a fost formulat subiectul este testata si capacitatea elevilor de a distinge intre genurile si speciile literare diferite care pot sa coexiste in creatia aceluiasi autor, precizeaza oficialul ministerului educatiei.

Drept urmare, cei care au ales sa caracterizeze personajul principal din opera „Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” de Camil Petrescu, ar putea sa nu fie punctati la subiectul numarul al III-lea.

Problema este insa ca Ministerul Educatiei si Cercetarii nu a formulat pana la aceasta ora un raspuns oficial in aceasta privinta.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 197comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Pe foaia de examen scris clar, chiar cu scris italic(pentru a le atrage atentia) „text dramatic”.Ar fi incorect sa le puncteze si celor care au ales „Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” doar pentru ca Stefan Gheorghidiu a trait o drama, la fel de bine o drama traieste si Gavrilescu in „La tiganci” , si Ana din romanul „Ion”..multe personaje au o existenta dramatica…Asta ar inseamna ca elevii pot sa scrie la partea a 3`a ce au invatat ei mai bine, pentru ca oricum ai da-o , multe personaje din literatura romana au trait o drama desi ele apartin genului epic, liric sau dramatic.

  • „Pe foaia de examen era scris clar…” scuze pentru greseala

   • esti chiar chioara?

  • auzi fai frumoasa nefurtuti,cn jti tu sa.ti dai q parera dak sa n punktz sau nu la bak pe ci ku ultma npt? Krzi k t.ai fi dskurkt mai bne? Pone draq mana si kulk.te la lok k fci mizerie knd vb. Sa ne ajute dumnezeu p toti kre am scris dspre gheorghidiu s ne dea 4 pcte,nu 3. In primul rand k jokul ielelor e skos din progr d mlti ani si in al doilea rand,ultma npte e cea mai cun opera a lui petrsku.o sa iasa Macel q astia d la minister dak ne lasa asa. Va pup si succes celor q ulmt npte

   • La modul in care scrii pe aici ma mir ca ai ajuns sa dai bac-ul.

   • in ce hal scrii. Mai dute pe la ora de Lb Romana .

   • Ce vrei tu? Nota mare la Bac? Mai copile, se vede treaba ca tu inca trebuie sa mai asisti la cateva ore de romana. Incompetenta in care te scalzi e vasta, nici nu stiu ce cauti in clasa a 12a. Oricum, nu esti singurul cu astfel de exprimari, multi smecherasi folosesc limbajul tau. O sa ajungeti sa scrieti asa si pe foaia de examen, daca nu s-a intamplat asta deja. Ce sa facem, cu voi ne mandrim.

   • pentru eo:
    nu numai ca as vrea sa nu fie punctati cei care au gresit la tratarea subiectului dar tind sa cred ca daca v-ar suprima si posibilitatea de a va reproduce si da a umbla liberi pe strada nu s-ar comite o greseala ci s-ar mai face o indreptare a natiei. cei ca tine „eo”, nu sunt demni de a se numi cetateni! m-am saturat sa va inhalez prezenta! si sa nu te arati surprins sa afli ca suntem multi cei care ne dorim o societate curata, fara tine gunoiule, mizerie ce esti! iti doresc sa nu promovezi vesnic bacalaureatul si sa dea o lege pentru cei ca tine, care mascheaza cretinismul cu tupeu, sa va scoata in afara oraselor, in ghetouri.
    trist e ca nu se va intampla asta niciodata, pentru exista drepturile omului si trebuie sa te toleram.
    dar sa stii, ca in jurul tau, idiotule, sunt tinei ca si tine, care isi doresc o viata mai buna, fara prezenta abuzurilor tale! animalule, chiulaule, derbedeule, cacanarule, cocalarule!!
    si totusi ma indoiesc ca ai fost in stare sa citesti 4 randuri (poate iti citeste mama ta)

  • Domnisoara Denisa, pe tine cu ce te incalzeste sa iti bati gura degeaba :)? daca ai scris text daramatic bravo tie , dar nu dori raul si altora :). Ce oameni..

  • sa stii ca in 2006 au facut acest lucru adica au punctat chiar daca nu era corect, deci ar trebui sa o faca si acum…si sa stii si u un text dramatic nu e necesar sa si apartina stilului dramatic…imi pare rau daca trebuie eu sa iti spun asta…

   • Exact!

  • Imi cer scuze daca deranjez, din cate stiu eu (sa imi spuneti daca nu e bine) jocul ielelor este scoasa din programa pentru bac si ce am mai studiat de Camil Petrescu este „ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” ce ar fi trebuit sa scriem de camil petrescu?

 2. de ce dracu l-au mai trecut pe camil petrescu acolo? de prosti si de jigodii ce sunt. pentru ca astia din minister sunt mai prosti ca noi. lasa ca are dumnezeu grija de toti

  • L-au trecut pentru ca si el are texte dramatice, cum ar fi „Act venetian”, gasit chiar intr-o culegere pentru bac 2011.

  • Ministeru e devina ca voi confundati textul dramatic cu cel epic.
   Ministeru e devina ca nu ati auzit de „Suflete tari”, „Jocul Ielelor” etc.
   Asumati.va greseala. Ar fi culmea sa puncteze asa ceva. Ati scris total altceva.
   Diferenta dintre cele 2 genuri se invata prin a 7-a ! Deci nu mai comentati aiurea ca nu e vina nimanui. E vina voastra.

   • Mai prietena mea, “Suflete tari”, “Jocul Ielelor”, „Act venetian” nu sunt in programa pt Bac, daca nu stii, nu mai vorbi. Daca erai in locul celorlalti care au scris ” Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” atunci nu mai erai tare-n gura. In ultimul rand cu ce te afecteaza pe tine daca celorlalti li se puncteaza? Tu iei bacul, ei iau bacul, te oftici sau care e problema ta?Normal, nu ar trebui sa-ti pese 🙂

   • Daca erai si tu in situatia noastra taceai din gura si te rugai sa iti puncteze ceva. mai bine taci… nu te da tu mare ca ai scris bine. poti confunda miercuri sau vineri. niciodata nu e prea tarziu. nu-ti doresc sa le confunzi.

   • Nu inteleg de ce te apuci sa comentezi aiurea:|Daca ar fi gresit cativa mai ziceam,dar nu poti sa critici tu atatea persoane.Numai prin numarul mare de elevi care au gresit iti dai seama ca este ceva la mijloc.Si daca ministerul sa gandit ca incurcatura asta o sa faca diferenta intre cei buni si cei mai putini buni se inseala.Elevii buni poate nu au fost atenti,au fost derutati iar cei care nu au invatat decat 2-3 comentarii(printre care „o scrisoare pierduta”)pt bac au avut norocul ca in cerinta se cerea I.L Caragiale si asta a fost singurul lucru pe care l’au mai vazut.

    • da…daca au gresit multi, inseamna ca au fost neatenti sau nestiutori, pentru probele de la bacalaureat nu se invata nu o saptamana inainte, si nu se toecesc comentarii din carti; ci se citesc operele si in vazul in care elevul are minte si personalitate, scrie el un text despre acea opera…deci; daca ati gresit asa multi, doar voi sunteti de vina, eu imi doresc sa luati cu totii proba si s ainvatati din aceasta experienta….succes pe mai departe

   • Vezi ca se scrie „De vina” 😉 Esti „mare desteapta” !

 3. sunt de acord cu denisa! nu ar fi corect fata de noi care am scris exact ce se cerea in cerinta!

  • altu…. nu vreti mai bine ca punctele noastre ce le-am pierdut la sub 3 sa vi le dea voua??? poate asa va multumiti si taceti din gura si nu va mai bagati in problemele noastre.

  • Sunt de acord cu tine. Si eu puteam sa scriu „Ultima noapte…”, pentru ca o stiam mult mai bine decat „Iona” sau „o scrisoare pierduta”, dar nu am scris-o pentru ca nu asta se cerea. Nu ar fi corect fata de noi, cei care am scris bine, sa ii puncteze si pe ceilalti. Daca dupa 12 ani de scoala nu sunteti in stare sa cititi un enunt… Vai si-amar!

 4. Buna ziua!
  Sunt un parinte al unui elev care da bacalaureatul anul acesta.
  Sunt profund mahnit de invatamantul romanesc si de ce se intampla in scoli.
  Ca si in alti ani, apar subiecte controversate , scrise intr-un limbaj ambiguu de autori incompetenti verificate de incompetenti , intr-un minister condus de incompetenti.
  Dupa examenul de Limba si Literatura Romana ,a venit copilul acasa suparat si plangand ca a scris la subiectul III despre “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” si ca nu va fi punctat deoarece nu reprezinta un text dramatic.L-am certat ca nu este atent la subiecte si ca nu a scris ce trebuia , cu toate ca stiu ca a invatat foarte mult la romana (desi vrea sa dea la Politehnica) si are media generala peste 9.5 si apoi am cerut si eu subiectele sa le vad.
  Citesc subiectul III: Redacteaza un eseu de doua-trei pagini, despre particularitatile de constructie a personajului dintr-un text dramatic studiat, apartinand unuia dintre autorii canonici: I.L.Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.
  Ca orice om de buna credinta incep sa studiez:ce inseamna text;ce inseamna dramatic;ce inseamna genul dramatic(comedie, tragedie,drama) Incep sa vad ce s-a studiat la clasa de cei trei autori.
  TEXT, texte, s. n. 1. Ceea ce este exprimat în scris; cuprinsul unei opere literare sau stiintifice, al unui discurs, al unei legi etc. Fragment, parte dintr-o scriere. 2. Cuvintele unei compozitii muzicale.
  TEXT ~e n. 1) Succesiune de propozitii sau de cuvinte, care constituie o comunicare (scrisă), construită conform regulilor unei limbi. 2) Fragment dintr-o scriere. 3) Parte verbală a unei compozitii muzicale
  DRAMÁTIC, -Ă adj. 1. Care tine de dramă sau de teatru. ◊ Gen dramatic = gen literar care cuprinde operele în care ideile si sentimentele, ducând la desfăsurarea unui conflict între personaje, sunt prezentate dinamic pe scenă; cronică dramatică = prezentare (analitică) a unei reprezentatii teatrale; artă dramatică = arta si teoria punerii în scenă si interpretării operelor dramatice. ♦ (Despre voci) Care se caracterizează printr-o sonoritate colorată si plină de gravitate, dar având o mobilitate limitată. 2. (Fig.) Bogat în contraste, în conflicte; care se desfăsoară dinamic în fata noastră; zguduitor, emotionant

  In subiect nu am vazut scris de genul dramatic care intradevar contine specii ca tragedia, comedia, drama.
  Este posibil ca o opera dramatica sau chiar un roman dramatic cum este “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” sa nu contina text dramatic?
  Trebuia sa specifice clar ca este vorba de genul dramatic.
  Daca subiectul cerea sa facem o descriere in trei randuri despre broasca si eu faceam o descriere a broastei de usa (nu a animalului broasca ca nu imi place) ma depuncta????.Cerea undeva sa scriem despre animalul broasca?Faptul ca subiectele sunt prost facute nu sunt de vina copiii.
  Vreau sa va mai dau un exemplu din care cred ca veti intelege mai bine.
  In clasa I copilul a avut o problema care suna astfel:
  La un chioşc s-au adus 40 cornete de inghetata.In prima zi s-au vandut 10 , in a doua zi 10, cate s-au vandut in a treia zi?Intreb copilul cate s-au vandut in a treia zi si imi spune 10.Putin nervos intreb copilul din nou; cate s-au vandut in a treia zi?Raspuns:10 Devin nervos, vreau sa iau copilul la bataie si il intreb DE CE 10? Copilul calm, imi raspunde ca restul s-au vandut in a patra si a cincea zi.Stau putin pe ganduri si imi dau seama ca are dreptate in felul lui.In problema nu spunea ca restul s-au vandut in a treia zi.Raspunsul logic si corect era :oricate intre 0 si 20.
  NU 20 CUM DOREAU PROFESORII.
  Asta inseamna sa nu redactezi o problema corect si care da nastere la interpretari.
  Pot sa va dau mai multe exemple de genul acesta.
  In limbajul lor, un text comic dintr-o comedie (genul drama) poate fi echivalent cu un TEXT DRAMATIC.
  Oricum sunt hotarat sa fac contestatie si apoi sa dau in judecata Inspectoratul Scolar care corecteaza lucrarea si apoi Ministerul Invatamantului.
  Trebuie sa facem ceva ca sa nu mai avem astfel de probleme.Este incredibil ce se intampla in invatamantul romanesc. Am ajuns sa angajam politisti si jandarmi sa supervizeze profesorii care supervizeaza elevii care sunt supervizati de camere.Unde vor sa ajungem?
  Ar trebui ca toti care sunt afectati de subiectul III sa faca acest lucru.
  Multe multumiri de la conul Eugen.

  Buna ziua!
  Sunt un parinte al unui elev care da bacalaureatul anul acesta.
  Sunt profund mahnit de invatamantul romanesc si de ce se intampla in scoli.
  Ca si in alti ani, apar subiecte controversate , scrise intr-un limbaj ambiguu de autori incompetenti verificate de incompetenti , intr-un minister condus de incompetenti.
  Dupa examenul de Limba si Literatura Romana ,a venit copilul acasa suparat si plangand ca a scris la subiectul III despre “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” si ca nu va fi punctat deoarece nu reprezinta un text dramatic.L-am certat ca nu este atent la subiecte si ca nu a scris ce trebuia , cu toate ca stiu ca a invatat foarte mult la romana (desi vrea sa dea la Politehnica) si are media generala peste 9.5 si apoi am cerut si eu subiectele sa le vad.
  Citesc subiectul III: Redacteaza un eseu de doua-trei pagini, despre particularitatile de constructie a personajului dintr-un text dramatic studiat, apartinand unuia dintre autorii canonici: I.L.Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.
  Ca orice om de buna credinta incep sa studiez:ce inseamna text;ce inseamna dramatic;ce inseamna genul dramatic(comedie, tragedie,drama) Incep sa vad ce s-a studiat la clasa de cei trei autori.
  TEXT, texte, s. n. 1. Ceea ce este exprimat în scris; cuprinsul unei opere literare sau stiintifice, al unui discurs, al unei legi etc. Fragment, parte dintr-o scriere. 2. Cuvintele unei compozitii muzicale.
  TEXT ~e n. 1) Succesiune de propozitii sau de cuvinte, care constituie o comunicare (scrisă), construită conform regulilor unei limbi. 2) Fragment dintr-o scriere. 3) Parte verbală a unei compozitii muzicale
  DRAMÁTIC, -Ă adj. 1. Care tine de dramă sau de teatru. ◊ Gen dramatic = gen literar care cuprinde operele în care ideile si sentimentele, ducând la desfăsurarea unui conflict între personaje, sunt prezentate dinamic pe scenă; cronică dramatică = prezentare (analitică) a unei reprezentatii teatrale; artă dramatică = arta si teoria punerii în scenă si interpretării operelor dramatice. ♦ (Despre voci) Care se caracterizează printr-o sonoritate colorată si plină de gravitate, dar având o mobilitate limitată. 2. (Fig.) Bogat în contraste, în conflicte; care se desfăsoară dinamic în fata noastră; zguduitor, emotionant

  In subiect nu am vazut scris de genul dramatic care intradevar contine specii ca tragedia, comedia, drama.
  Este posibil ca o opera dramatica sau chiar un roman dramatic cum este “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” sa nu contina text dramatic?
  Trebuia sa specifice clar ca este vorba de genul dramatic.
  Daca subiectul cerea sa facem o descriere in trei randuri despre broasca si eu faceam o descriere a broastei de usa (nu a animalului broasca ca nu imi place) ma depuncta????.Cerea undeva sa scriem despre animalul broasca?Faptul ca subiectele sunt prost facute nu sunt de vina copiii.
  Vreau sa va mai dau un exemplu din care cred ca veti intelege mai bine.
  In clasa I copilul a avut o problema care suna astfel:
  La un chioşc s-au adus 40 cornete de inghetata.In prima zi s-au vandut 10 , in a doua zi 10, cate s-au vandut in a treia zi?Intreb copilul cate s-au vandut in a treia zi si imi spune 10.Putin nervos intreb copilul din nou; cate s-au vandut in a treia zi?Raspuns:10 Devin nervos, vreau sa iau copilul la bataie si il intreb DE CE 10? Copilul calm, imi raspunde ca restul s-au vandut in a patra si a cincea zi.Stau putin pe ganduri si imi dau seama ca are dreptate in felul lui.In problema nu spunea ca restul s-au vandut in a treia zi.Raspunsul logic si corect era :oricate intre 0 si 20.
  NU 20 CUM DOREAU PROFESORII.
  Asta inseamna sa nu redactezi o problema corect si care da nastere la interpretari.
  Pot sa va dau mai multe exemple de genul acesta.
  In limbajul lor, un text comic dintr-o comedie (genul drama) poate fi echivalent cu un TEXT DRAMATIC.
  Oricum sunt hotarat sa fac contestatie si apoi sa dau in judecata Inspectoratul Scolar care corecteaza lucrarea si apoi Ministerul Invatamantului.
  Trebuie sa facem ceva ca sa nu mai avem astfel de probleme.Este incredibil ce se intampla in invatamantul romanesc. Am ajuns sa angajam politisti si jandarmi sa supervizeze profesorii care supervizeaza elevii care sunt supervizati de camere.Unde vor sa ajungem?
  Ar trebui ca toti care sunt afectati de subiectul III sa faca acest lucru.
  Multe multumiri de la conul Eugen.

  • Poate nu specifica „genul dramatic” dar problema elevilor e ca nu citesc toata cerinta….cred ca stiu tot dar nu e asa…au vazut „personaj”…au vazut „Camil Petrescu” si au avut impresia ca au toate informatiile! Asta inseamna neatentie, superficialitate.!!!! Mai mult, daca ar fi citit restul cerintei : – ilustrarea a patru elemente de structura si compozitie ale textului dramatic ales, semnificative pentru tipologia personajului (actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, indicatii scenice, tehnici specifice, limbaj, final etc.)………………………….. ar fi observat cuvintele:”indicatii scenice”!!! de unde indicatii scenice in roman?!?!?!daca ar fi citit cerinta si nu ar fi presupus ca sunt mai destepti decat restul lumii s-ar fi corectat imediat.
   P.S. nu sunt nici de la minister…nici profesoara…si eu, la randul meu, am sustinut acest examen

  • mie mi se pare ca domnul conu nu mai stie exact in ce consta literatura lb romane. si eu am dat bacul la romana anul acesta. s-a invatat invatat in scoala clarrrr ce inseamna un text dramatic….nu vad ce atata tam-tam si ce tatea exemple..ptr ce? ceva ce a fost zis f clar. nu mai incercati sa va scuzati copilul ca a gresit…

   • mai bine taci… are dreptate…. cu diferentele intre text si gen

  • poate ca un copil cu media generala din liceu de peste 9.5 (sclipitor, moncher, nu?) ar fi trebuit sa fie CAPABIL sa inteleaga ca un text dramatic se refera strict la genul dramatic si nu la ceva emotionant…

   cam de domnul goe scena asta, nu? ah, nene iancule, sa ne ierti..

  • nu voiai sa-i dea si rezolvarea …poate atunci scria si el ce trebuia …:D

  • Opera dramatică este creaÅ£ia literară destinată a fi prezentată pe scenă. Comedia este o operă dramatică ce provoacă râsul prin surprinderea moravurilor, … Ar trebui sa ne mai documentam inainte sa scriem ceva, nu credeti?

  • Draga domnule, daca tot sunteti atat de informat despre „romanele dramatice”, iar toti ceilalti sunt incompetenti, de ce nu l-ati tinut pe copil acasa – ii puteati preda dvs diferenta intre text dramatic si gen dramatic ?!
   Propun sa ne dam foc la diplome si sa daramam Universitatile pentru ca orica parinte este competent sa-i predea odraslei din dotare orice continut din programa de bac!
   Dar la ce ii trebuie lui diploma? Vreti sa devina si el tot incompetent?
   Cu respect, Ana

   • Subscriu!

  • Domnule parinte ma bucur ca esti un parinte iubitor si ca-ti aperi odrasla….Te.as intreba dar sincer sa.mi raspunzi…cat lucrezi, cat timp ai pentru copilul tau si cat de sigur esti ca acesta a invatat in tot acest timp? Daca a invatat inseamna ca ar fi trebuit sa faca distinctie clara la cerintele Ministerului prin acel subiect, sa faca diferenta, si sa nu se bucure ca a cazut pe subiect respectiv singura opera pe care a citit-o si a retinut-o in cei patru ani de scoala. Imi pare nespus de rau ca nu apreciati eforturile celor care au incercat pe cat posibil ca copii vostri sa aiba un subiect atat de usor, bineinteles daca l-ar fi citit cu atentie ar fi fost……nu stiti cat rau puteti face prin tampenii de genul reclamatii, contestatii si darea in judecata cand ar trebui sa va uitati n curtea voastra, la copilul vostru care acum e inocenta intruchipata, plange si suspina , dand vina pe acest sistem nesimtit care si-a permis sa-i dea lui, copilul lui mama si lui tata un subiect atat de GREU….Imi pare rau ca traim intr-o tara ca asta…multa bafta alaturi de copii vostri iminenti….

  • Buna ziua!In privinta cerintei de la subiectul al III-lea, aveti doar partial dreptate. Candidatii trebuiau sa aiba capacitatea de a diferentia in context sensul „text epic” de cel de „text dramatic”. O alta sugestie referitoare la genul dramatic era oferita chiar de insiruirea numelui lui Marin Sorescu, a carui creatie studiata la liceu a fost doar cea poetica si dramatica (Iona). In ceea ce priveste subiectele de examen aveti totala dreptate. De ani buni ma confrunt cu cerinte si texte tiparite eronat de comisia ce concepe aceste subiecte. Interesant este faptul ca nimeni nu ia atitudine, iar sumele incasate de cei care realizeaza subiectele sunt imense. La fel se intampla si cu tiparirea manualelor, care nu mai respecta programa scolara de ani de zile, nici macar noile cerinte ale DOOM. Banii pentru manuale se vireaza in contul autorilor, iar volumele acestora sunt inutile. Licitatiile avizarea de catre MECTS a unui manual se castiga doar de catre autorii – profesori angajati de minister sau cu relatii in minister.Cei care au de suferit sunt doar elevii. Sper intr-o mare schimbare, speranta pe care o am de cca. 7-8 ani! Toate cele bune!

 5. coane eugen si eu am dat bacul tot acum.respectuos,va zic sa nu mai analizati cuvintele din indicatia de lucru din punct de vedere morfologic si sintactic ci doar sa cititi cu atentie.in indicatia de munca scris frumos ca trebuia sa se scrie cateceva despre didascalii(acolo la ultima liniuta).si va intreb:daca sta precizat acest lucru mai este vreo indoiala ca nu era vorba despre teatru?exista didascalii(indicatii scenice) in romane? INDICATIILE SCENICE sunt specifice teatrului,asa ca va rog sa mai cititi o data acest lucru si sa va convingeti.Succes pe mai departe fiului dumneavoastra!

 6. Oameni buni, orice prost isi putea da seama ca e vorba de genul dramatic :|. Nu mai exagerati, cei care au fost neatenti isi merita soarta. Era LOGIC, romanul Ultima noapte nu are absolut nici o legatura cu subiectul, nu ar fi corect sa-i puncteze cu ceva. Camil Petrescu e si dramaturg, iar el a fost mentionat acolo deoarece in unele licee se invata piesa „Jocul ielelor” … A fost unul dintre cele mai simple subiecte la limba romana. Eu am dat anul trecut si am avut basmul. Anul asta a fost la fel de simplu! O scrisoare pierduta, opera ce se studiaza in clasa a 8-a … Ce putea fi mai simplu? Sper ca la anul sa le dea o poezie, UNA SINGURA, sa nu se mai planga sa tot comenteze:)

  • Va dorim nuami rau daca asta ne doriti si sa cadeti in prapastie cum am cazut noi si atunci o sa vedeti cum e si mai vb doar atunci

 7. Sunt perfect de-acord cu conu eugen. Dar egosimul altor persoane nu mai tine cont de anumite limite.

 8. Criss ,poti sa crezi linistita ca majoritatea care au ales sa-l caracterizeze pe Stefan Gheorghidiu au stiut face deosebirea intre roman si opera dramatica. Si nu era atat de logic deoarece un text dramatic are mai multe sensuri. Daca in redactarea enuntului se specifica clar ca textul trebuie sa apartina GENULUI DRAMATIC era foarte bine iar discutiile de genul acesta nu mai apareau .

  • Cei care au ales sa il caracterizeze pe Gheorghidiu nu au fost atenti si nu citit „text dramatic”. Ar fi fost neintelegeri oricum, inlocuirea unui simplu cuvant (text cu gen) nu ar fi rezolvat nimic.

   • ar fi rezolvat multe !!

 9. doamne cata rautate in tara aceasta ,nu ai zice ca vorbim despre conationali nostri ,ce dumnezeu sunteti asa de rai daca vi se intampla voua …………..sunteti mai rai ca lupi …..fara cuvinte ma uimesc tinerii din ziua de azi

 10. nu cred ca e invatamantul romanesc prost…cred ca copilul dumneavoastra e prea incopetent sa faca diferenta intre cele 2 genuri si media pe care a avut-o a avut-o de pomana si nu pe merit…nu e neaparat sa fii inteligent daca ai o medie mare…

 11. ai dreptate ,,anomim” dar avand emotii si camere de supravegheat uite ca mai uiti nu-ti dai seama …….dar cei de la minister nu trebuia sa-l scrie si p camil deoarece jocul ielelor nu este in programa nu trebuiau sa se joace cu mintile bietilor copii:D

  • Scuza-ma, dar oricate emotii ai avea, oricate camere ar fi indreptate asupra ta, dupa 12 ani de scoala respectiv 4 ani de liceu ar trebui sa stii sa faci diferenta intre gen dramatic si gen epic.Si apoi Camil Petrescu este in programa cu textele „Suflete tari” sau „Jocul ielelor”. Dar nu erai obligat sa scrii un text de acest autor, ci aveai posibilitatea sa il alegi pe Caragiale sau Sorescu. Sau nici acestia nu exista in programa?

 12. ..va meritati soarta era foarte clar k ultima noapte nu era text dramatic.eu am scris o scrisoare pierduta care nam prea invatato in comparatie k ultima nopate care o stiam la perfectie dar nu era text dramatic .data viitoare mai atenti:)

 13. Poate nu specifica “genul dramatic” dar problema elevilor e ca nu citesc toata cerinta….cred ca stiu tot dar nu e asa…au vazut “personaj”…au vazut “Camil Petrescu” si au avut impresia ca au toate informatiile! Asta inseamna neatentie, superficialitate.!!!! Mai mult, daca ar fi citit restul cerintei : – ilustrarea a patru elemente de structura si compozitie ale textului dramatic ales, semnificative pentru tipologia personajului (actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, indicatii scenice, tehnici specifice, limbaj, final etc.)………………………….. ar fi observat cuvintele:”indicatii scenice”!!! de unde indicatii scenice in roman?!?!?!daca ar fi citit cerinta si nu ar fi presupus ca sunt mai destepti decat restul lumii s-ar fi corectat imediat.
  P.S. nu sunt nici de la minister…nici profesoara…si eu, la randul meu, am sustinut acest examen

 14. pai ji knd aflam ji noi dak se dau sau nu puncte?

 15. doamne ce oameni rai….consider ca ar fi bine sa se dea macar pentru redactare …..asa ar fi cel mai bn…de ce sa fim asa de duri cu cei ce au gresit????? voi astia ce ati scris corect ia incercati sa va puneti putin in pielea celor ce au gresit…..DECI PT REDACTARE TOT AS ACORDA ELEVULUI CEVA!

 16. ..daca ministerul o sa puncteze ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi no sa fie corect pt cei care au ales corect deoarece multi si-ar fi dorit sa scrie ultima noapte de dragoste 🙂

 17. Pai de ce nu au scris despre Caragiale. Are personaje clasice, pe care cam oricine poate s-a le interpreteze.
  S-a cerut un text dramatic, deci teatru. Pardon, dar cine nu este in stare s-a faca difereta intre epic si dramatic nu prea merita bacul…
  Hai ceau!

  • Sa mori u?chiar nu meritam?mancamiai pwla de muist…

   • pai nu meriti idiotule ca nu ti-ai korkonit bine ochii la text…sunt sigur ca peste 90% din elevi s-au uitat direct la punctu III imediat cum au fost impartite subiectele si ar fi trebuit sa isi dea seama.sincer nu am invatat niciun comentariu,am scris ce stiam din cls 8a despre NAE CATAVENCU…DRAMATURGIE pentru ca asta se cerea

 18. DE CE SUNTETI RAUTACIOSI??? TOTUSI….A FI BINE SA LE DEA CEVA SI LOR….

  • Se da de pomana? Poate suna rautacios dar nu inteleg de ce ar trebui sa primeasca punctaj doar pentru ca au scris ceva. E un examen si trebuie luat ca atare.

 19. Sunt un parinte al unei eleve care da bacalaureatul anul acesta.
  Ar fi incorect fata de cei care au scris exact ce se cerea in cerinta,sa le puncteze si celor care au ales “Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi” doar pentru ca multi elevi nu au stiut sa faca deosebirea intre roman si opera dramatica.
  Cand tratezi un alt subiect decat cel care se cere nu se puncteaza, indiferent ca vorbim de un examen important sau lucrare, in liceu, gimnaziu ori facultate.
  Succes pe mai departe tuturor elevilor!

 20. Pentru cei care ati scris ce era corect adica O scris , Iona .. nu va unflati in pene de parca sunteti profesori ca inteligenta voastra nu o depaseste pe ce’a a lui Tudorel Urian care nu e mai mare de cat a pisici mele.
  Tudorel Urian : a aprobat ca subiectul 3 nu a fost nimic gresit.
  Tudorel Urian impuscate !

  • La cum ai scris prietene nu meriti nici punctul din oficiu. Nu stiu cum ai ajuns sa dai bacul!!!!!!!!!!!!!

 21. Trebuie acum doar sa asteptam sa vedem ce vor spune cei de la minister. Daca vor fi asa de inteligenti precum se cred isi vor da seama ca a fost o eroare si ca in loc de text dramatic trebuiau sa specifice gen dramatic. Nu pot decat sa va urez succes pe mai departe !

 22. DE ACORD CU TINE BOGDY…..MULTI ELEVI AU FOST INDUSI IN EROARE….FORMULATI FRATILOR CERINTA CUM TREBUIE SI DUPA MAI VORBIM…..NU II MAI RIDICATI ATATA IN SLAVI PE CEI CE AU SCRIS DIN CARAGIALE……!!!! TOTUSI INCERCATI A VA PUNE IN PIELEA CELOR CE AU GRESIT….SUNT COPII CARE AU INVATAT CU ADEVARAT SI ALTI….PFFFF!!!!

 23. Si nu cred ca e adevarat ce au spus ca doar tocilarii s-au incurcat ! Se intampla sunt emotii . Unii chiar au invatat si stiau orice si nu s-ar fi descurcat , dar cerinta a fost facuta in bataie de joc !

 24. ma duceti-va dracului toti desteptii care sariti aici cu „va meritati soarta, etc” si ce ma ca am gresit? cee? am facut PI si PII complet, deci maxim 7. ce trebuie sa va kkti atata pe voi? va credeti mai superior intelectual cumva ca ati stiut 3 randuri la pIII ? poate iau mai mult pe 2 parti decat unii pe 3 asa ca mai merge-ti naibii..

 25. mai:)…acuma te apuci sa cauti in DEX ce inseamna text si ce inseamna dramatic?:)) dom’le ce rost are sa le mai intorci?genul dramatic /text dramatic nu-i tot acolo? rosie sau tomata.zici dnle Conu ca,copilul tau a invatat din greu? daca nu stie diferenta dintre opera dramatica si opera moderna inseamna k nu a invatat asa de tare:P

 26. cei care au scris Ultima noapte pe buna dreptate merita sa faca scandal.dramaturgie de Camil Petrescu nu e in programa din cate stiu.dar nu consider k trebuie punctati.asa toti invatam cate un comentariu si il scriem acolo nu? daca e pana acolo in ABSOLUT orice opera este o drama dar asta nu o face opera DRAMATICA.e o diferenta

 27. sunt de accord cu tn Ana!! sunt niste nesimtiti …in loc sa ajute elevi ii incurca mai mult…eu am avut ocazia sa dau si examene in Franta si akolo fiind o tara civilizata nu se intampla asa ceva!! in fine asta _i Romania

 28. buna . si eu am gresit am facut stefan gheorghidiu.asta e nu e vb de neatentie am fost o eleva de 10 in 4 ani.dar este vb de faptul ca nu au formulat corect enuntul.camil petrscu nu avea ce sa caute acolo deoarece jocul ielelor nu este in programa de bac. cei de la minister sunt probabil incapabili sa faca diferenta dintre textul dramatic -care este un text in care unul sau mai multe personaje traiesc o drama si genul dramatic-care tine exact de teatru.consider ca toti au emotii si acest aspect a scapat multora si cred ca ceai care au gresit nu sunt neaparat prosti sau inculti.este logic ca in „ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi” exista text dramatic si multi au ales sa caracterizeze personajul principal pentru ca aveau ce scrie.

 29. dar Alina,nu iti cere sa scri o opera in care exista text dramatic:)) exista in TOATE drama! iti cere sa scri UN TEXT DRAMATIC adica CARE APARTINE DRAMATURGIEI

 30. si in BASM exista drama pana la urma.il rapeste pe saracu harap alb,il porecleste,il chinuie,il inchide intro fantana:O si SI SI ii mai si taie capu la sfarsit…dar asta nu inseamna k basmul e text dramatic nu?

  • te rog din suflet manifesta-ti intelectul in alta parte, nu are nimeni nevoie de tine aici 😀 bafta.

 31. sa inteleg k esti unu/una dintre aia/alea care nu stiu ce e o drama nu?:))

  • stiu ce-i aia o drama dragutza 😀 stai linistit/a, dar nu vad pb ta unde-i? ce vrei sa-ti etalezi aici, cunostintele de intelectual, esti cv critic literar si nu stiu eu ? hai las-o mai moale ca ti-am zis, nu dovedesti nimanui nimic, s-a gresit, si ce?! am gresit, si ce?! tot iau mai mult decat multi zmei deaici care se lauda ca ei au fost mai atenti la PIII.

 32. drama este ceea ce se intampla acum in bac! scria clar text dramatic! numai dati vina pe minister din neatentie! elevii daca erau mai atenti si mai destepti decat o simpla cerinta ar fi trebuit sa se prinda! it was easyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy bla bla

 33. mai nu vreau sa fiu naspa sau nimic de genu.spun doar k cei care dau vina pe minister k nu o facut bine subiectele si prostii de alea is aiureli! imi pare rau k ai gresit nam nimic personal cu tn

  • da bine am inteles, dar m-am ofticat pt ca am vazut commenturi anterioare de la tot felu de „destepti” care nu mi-au convenit. eu nu dau vina pe nimeni, nici macar pe mine, pt ca nici nu stiam „o scrisoare pierduta” si „iona”, le citisem cu o zi inainte, atat… am gresit si gata, mare branza, oricum te intreaba in Rai cat ai luat la bac la romana? face cnv diferenta ca ai luat 6,7,8.. ?

   • pai numai faceti atata tam tam pe tema asta daca nu va intreaba in Rai cat ati luat la bac…close subject!

    • pleaca deaici ca ti-o trecut vremea, alt intelectual :)) ma mir dc merge tara atata de prost, cand vad ca pe aici asa va manifestati de nu mai incapeti in haine de cate cunostinte duceti :)) ce tam tam am facut? am zis eu cv de minster? am zis ca vai de mine, nu-i formulat corecct? am spus odata ca am gresit si mi se rupe, deaia nu mai pot eu 🙂 tot ce am zis e ca ma enerveaza si nu suport persoanele gen, TU !

  • la mate daca o sa dea 3+2=5 stiu elevii cat face…daca da 2+3 numai stiu cat face…….sa numai zic 4+1..ceva de genu asta e akm.. degeaba va certati ca vina e a voastra..din neatentie,superficialitate..poti fi si de nota 10 in lic,daca la examen nu ai scris ce trebuia,.asta e,,,,,,,

 34. bah.. ce nu e corect in punctarea celor care au scris „Ultima noapte…” ? ce e incorect fata de cei kre au scris ce trebe?? voi primiti punctaj maxim noi makr 50%(dak puncteaza) ce plm nu va convine? …ehh las k MINISTRU isi duce bitongii (copiii) la studi dinkolo ..aici da prea multa mita.. daia sunt incompetenti toti muistii „de sus”

  • cam true ce zici aici 😀 mai ales cu dusu copiilor in afara, e clar ca asa fac majoritatea rahatilor astia care ne conduc.

 35. CREDETI CA „IN VREME DE RAZBOI„ POATE FI PUNCTATA? STIU CA ESTE O NUVELA ,DAR MAI STIU CA FACE PARTE DIN OPERA LUI CARAGIALE ,DIN DIMENSIUNEA TRAGICA .GENUL DRAMATIC CUPRINDE 3 SPECII:TRAGICUL ,COMICUL SI DRAMA.VOI CE CREDETI/

 36. Daca era o eroare de 15% din cei care sustin proba se putea spune ca subiectul a fost formulat bine ,
  dar cand e o eroare de 75% din 211.000 de sustinatori… voi ce credeti ??
  ROMANIA DUCE LIPSA DE GROPAR SI DE LOPATAR .
  DUCEM LIPSA DE MUNCA BRUTA!
  STATU MAI BINE PLATESTE LA STRAIN 20 miliarde $$ , DE CAT SA INVESTEASCA IN FIRMELE DE CONSTRUCTI ROMANE!!

  • Bogdan, sunt unii copii care au invatat si care au scris Ultima noapte poate din cauza emotiilor si vor lua 7 – pentru ca restul l-au scris perfect si sunt aceia pe care iai numit tu, care ar trebuia sa ajunga forta de munca bruta a romaniei si au copiat PENTRU CA NU SAU VERIFICAT CAMERELE si vor lua 9 pe copiat. Asta ti se pare corect? numai daca si tu ai facut la fel !!!

 37. Un LOPATAR IN ITALIA ADUCE VENIT MAI MARE ROMANIEI DECAT UN MAGAZIN ABC , SAU UN DIRECTOR LA O FIRMA !

 38. Emotii, stres, intr-un cuvant… BACALAUREAT. Si cum sa nu se intample asemenea erori daca ministrul nu are in biblioteca personala un DEX. Pentru a-l instiinta, e cartea groasa.. care in librarii costa 110 lei. Una e textul dramatic si cu totul alta e genul dramatic. Dramatic e ceea ce se intampla acum, dramatice sunt toate reformele ministerului. Cat naiba trebuie sa-i mai suportam frate?. S-a mai intamplat o astfel de eroare si acum cativa ani, cu Ilie Moromete. Nu a fost nimeni pe langa subiect daca a scris despre Stefan Gheorghidiu. E drama unui personaj al unui roman psihologic. Si inainte de a elabora o varianta pentru bac, nu ar trebui mai intai sa se citeasca si programa? Camil Petrescu in programa e trecut doar cu „Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”. „Jocul ielelor” care e de genul dramatic, nu exista. Ce cauta Camil Petrescu acolo?. Era mai usor sa scrii despre ” Iona” sau „O scrisoare pierduta” daca nu exista C. Petrescu trecut in varianta pentru bacalaureat. Consider ca e greseala ministerului iar elevii nu ar trebui sanctionati.

  • aha, deci cei care au scris „o scrisoare pierduta” ar trebui depunctati in viziunea ta nu, amice? ca doar e comedie, nu e drama nimanui. personal as scrie despre drama din mintea da daca as avea o noua ocazie =))

 39. ce sa puncteze ma? nu esti in stare sa faci diferenta intre epic si dramatic, si tot tu faci scandal…doar in romania vezi asa ceva. conu cum-te-cheama, esti un penibil. daca iei separat termenii, normal ca iese ceea ce vrei tu sa iasa, dar nu merge asa treaba. in orice caz, daca ajunge sa se puncteze ca text dramatic „ultima noapte” suntem ultima tara bananiera. si te mai miri de ce pleaca tinerii de valoare din tara asta…

  • pleaca toti oameni si sa ramaneti astea intelectuali in tara sa va vad atunci cf dupa mine ar trbui sa plecam din tara din cauza unora ca voi si ca cei din minister

 40. de-aia era bun Ceausescu…

  Credeti k Basescu la impuscat?

  =))=))

 41. Luca, informeaza-te si dupa comenteaza

 42. eu cred ca se vor da punctele pentru redactare..insa nu maxim ci jumate,,.,cel mult se vor da 7 puncte..pentru cele 2 pagini scrise!Eu cred ca fiecare ar fi multumit sa primeasca 7 puncte decat nimic!:D pace!

 43. „Marinaru” zice „Sa traiti bine” , da nu zice cum sau din ce.. si tineti de valoare pleak pt k nu au ce sa faca in jegu ista de tara cu 3 facultati si 2 mastere

 44. Daca era o eroare de 15% din cei care sustin proba se putea spune ca subiectul a fost formulat bine ,
  dar cand e o eroare de 75% din 211.000 de sustinatori… voi ce credeti ??
  ROMANIA DUCE LIPSA DE GROPAR SI DE LOPATAR .
  DUCEM LIPSA DE MUNCA BRUTA!

 45. Asa gandesc si eu ..sa iau bacul de da Domnu..dau la facultate la distanta si ciao Romania..KISS MY ASS!pace

 46. da, ok… a fost o greseala a elevilor. Dar mai presus, textul dramatic, inseamna cu totul altceva decat genul dramatic. Asa ca, te rog sa ma contrazici daca poti. E ca si cum tu ai fi student la filosofie si ti-ar da sa rezolvi probleme la matematica cuantica. Ministerul a fost pe langa subiect si nu elevii. „Jocul ielelor” de Camil Petrescu, nu exista in programa scolara.

  • dar ce-ar fi sa te informezi tu primul mai andule? indicatiile scenice aka didascaliile (care sunt specificate clar la cerinte – asta asa, ca sa te scutesc de cautat) cica sunt specifice genului dramatic. dar poate in viziunea ta, ceea ce nu m-ar mira, ele sunt numite in epic narare? =)))

 47. Si se stia ca I.L Caragiale..e boss in dramaturgie..! Iar o scrisoare pierduta nu v`a placut deloc???Inainte cu 2 saptamani a fost la cinema la noi..si au venit copiii de clasa a 8-a in loc sa vina cei interesati de BAC

 48. bah ce naiba faceti atata gura??? de ce naiba nu incercati sa fiti si voi mai buni cu cei ce au gresit????? IA NU O MAI FACETI VOI ATATA PE DESTEPTII….dupa parerea mea ar putea sa dea macar pt redactare cateva puncte…..voi astia ce ati facut bine la partea a 3a….nu va mai laudati atata ca vorba aia CINE RADE LA URMA RADE MAI BINE….;) asa ca nu ii mai judecati atata pe cei ce au gresit la partea a 3a …!!!

 49. cand ti se da sa alegi, alegi. Iar ei, nu au voie sa iti dea sa alegi ,,subiecte capcana”. Alegi ceea ce-ti place mai mult cand ti sa de sa alegi.

 50. Eu unul nu judec pe nimeni caci nu am acest drept!..Eu m`a bucura sa li se puncteze celor care au gresit la partea a III-a ..Am prieteni/colegi/amici..care au gresit si am fost alaturi de ei..Nu m`am laudat ca „uite eu nu am gresit”…FITI MAI BUNI …pace

 51. ocul Ielelor nu l-am gasit in nicio carte din care am invatat inainte de BAC. Singurele opere de Camil Petrescu au fost Patul lui Procust si Ultima noapte, pe care de altfel au si facut-o multi. Daca Ultima noapte nu este corect atunci consider ca si-au batut joc de noi, stiau ca se poate intampla asa….puteau macar sa zica strict care din opere le putem alege”, a scris un alt elev dezamagit.

 52. BANUIESC CA MULTI SUNT DE ACORD CU MINE….AM DREPTATE?? SUNTETI DE ACORD SA LI SE ACORDE PT REDACTARE SI CELOR CE AU GRESIT PUNCTE????

 53. si uite asa s-a indus romanului mentalitatea de a avea asteptari mari, chiar daca nu face nimic. nu municm, da vrem salarii, nu scriem ce trebuie, da vrem punctaj. VIVAT NATIUNE!

 54. eU AM MENTIONAT SUS DEJA..DACA SE VOR ACORDA MAXIM 7 PUNCTE..SUNT BUNE SI ALEA..SA SPERAM CA SE DA MAXIMUM…pace

 55. makr 5-10 p

 56. foarte de accord cu tine ana, desi o astfel de greseala a ministerului ar trebui sesizata. Avem pretentia ca suntem o tara dezvoltata, dar daca avem o conducere mediocra, cum sa dam roade?.La astfel de examene nu trebuie sa te joci cu cuvintele. Ii lasi pe elevi sa faca asta in eseurile lor.

 57. bine zis andu

 58. sa inteleg luca ca tu ii sustii pe cei „DESTEPTI”???ia pune-te si tu o secunda in locul celor ce au gresit….sa vedem ce ai de zis…

  • da ii sustin pe cei DESTEPTI si MERITUOSI! esti prost…treci la coada vacii, cineva trebuie sa mulga si vaca, sa am eu laptic cand citesc si ma amuz pe temele actuale ale lui Caragiale. :))

 59. we must hope

 60. COPII CAPUL SUS….VA VENI SI RANDUL NOSTRU….!:x:x NU DISPERATI…DUMNEZEU VA AVEA GRIJA SI DE NOI!

 61. :-SS

 62. roata e rotunda si se va intoarce!!! 😉

 63. mie nu imi vine sa cred :)) adica vezi scris I.L. Caragiale si Sorescu, vezi scris „indicatii scenice” vezi cuvantul „dramatic”, dar tot ministerul e de vina ca in loc de gen a scris text. critici faptul ca nu avem o adevarata mentalitate europeana, dar din pacate mentalitatea ta este cat se poate de balcanica. nu mai cautati vinovatul. e vina celor care nu stiu sa diferentieze epicul de dramatic, si a nimanui altcuiva.

 64. luca dute la unguri.. poate iti da autonomie 😉

  • poate imi „da”, cine stie? :))) tu esti deja acolo, nu?

 65. Luca, niciun elev nu a muncit mai mult sau mai putin. Cat despre acele indicatii scenice, atata rau daca tu le vedeai:-j. E usor sa judeci dar foarte greu sa te pui in locul elevilor. Ministerul nu are dreptul sa fie Nichita Stanescu care sa se joace cu „necuvintele”. Practic el asta a facut. Iar tu, nu faci nimic altceva decat sa te dai destept si sa dai vina pe cei care de fapt nu au nicio vina. Atat timp cat acolo apare numele lui Camil Petrescu, cei care au elaborat subiectele, sa-si asume vina si sa faca ceva in privinta asta. Iar mentalitatea balcanica e a ta dragul meu, judeci fara sa gandesti.;)

 66. ana sunt de acord cu tine. daca le dau cateva puncte nu moare nimeni.

 67. sunt si eu printre cei care au dau examenul de bacalaureat anul acesta si desi nu am avut proasta inspiratie sa scriu despre Ultima noapte de dragoste..si am scris comedia sunt scarbit de incompetenta celor care conduc ministerul educatiei/ pe ei ii intereseaza sa cumpere camere de filmat si naiba mai stie ce ca sa nu se mai copieze dar ei nu sunt in stare sa redacteze un subiect CALUMEA care sa nu lase loc de interpretari!! rusine.

 68. mentalitatea cu judecatu fara gandit e specifica americanilor. :)) a ta e balcanica pentru ca ceri punctaj pentru ceva nemeritat. cat timp apare acolo camil petrescu scrii jocul ielelor. tu imi spui ca e usor sa ma dau destept dar e greu sa ma pun in locul prostilor. e greu ce-i drept, dar si mai greu este sa imi/iti asumi o greseala.

 69. luca eu zic ca esti cam obosit asa si ar trebui sa te duci sa faci nani.greseala a fost de ambele parti okei?

 70. DOMNULE INTELIGENT, JOCUL IELELOR NU E IN PROGRAMA. nu poti sa scrii ceva ce nu e in programa, asa cum nu poti sa ceri cuiva ceva ce stii ca nu are.

  • dar poti cere ceva, chiar daca nu meriti, asa-i DOMNULE GENIU?

 71. revenind la intrebarea mea initiala: daca se v-a puncta gheorghidiu, ca drama a personajului, eu pentru trahanache, care saracu traieste drama de a fi inselat de sotie, plus pierderea postului, primesc punctaju? ;;) CUM DRACU SA CERI MA PUNCTAJ CAND LA CERINTA E DRAMTIC SI TU SCRII EPIC?? CUM ?! atata buca sa ai, sa taci, sa recunosti ca ai gresit si sa inghiti. cat timp in romania exista mentalitatea aceasta, nimic nu se v-a schimba. iau bacul si am disparut din tara. distractie in zoo.

 72. Dute si spala WC-uri la italieni. Bafta. Acolo nu exista mentalitate balcanica.

  • de fapt, ma duc la austrieci sa fac faculta. spalatu de wc’uri e visul tau si al familiei tale balcanice 😀 pupici.

  • cica la jobu ala te plateste si daca nu faci ce trebe…cum iti place tie. ia informeaza-te, pui si tu de-o painica 😉

   • Pe de o parte, elevii s-au chinuit sa scrie gheorghidiu…au fost derutati…probabil ca ar fi fost in stare(unii) sa scrie ceva la Cragiale sau Sorescu si ar putea primi 14 puncte.
    Pe de alta parte,….frate!!! daca scriam 2 pagini despre Scooby Doo mi-ar fi dat jumatate din punctajul prevazut pentru subiectul respectiv?!?!?! E PENIBIL!!!

 73. bai luca…..mai bine taci decat sa iti critici atata colegii…..;) am mai vazut pe alte forum-uri niste isteti care se laudau ca au copiat la bac….oare chiar atat de idiot sa fii sa postezi acest lucru??? din cauza asta s-au pus si camere si tot…din cauza unora care nu isi tin gura….RUSINEEEE RUSINEEE!!

  • ana, pari fata desteapta, si nu vreau sa intru in polemici si cu tine. observa te rog ca eu critic mentalitatea de cersetor a romanilor, atata tot. nu colegi, nu profesori, nu minister. ai gresit, ei bine, asuma-ti. cat despre faptul ca in romania e plin de prosti – total de acord, pacat de tara…

 74. Pe de o parte, elevii s-au chinuit sa scrie gheorghidiu…au fost derutati…probabil ca ar fi fost in stare(unii) sa scrie ceva la Cragiale sau Sorescu si ar putea primi 14 puncte.
  Pe de alta parte,….frate!!! daca scriam 2 pagini despre Scooby Doo mi-ar fi dat jumatate din punctajul prevazut pentru subiectul respectiv?!?!?! E PENIBIL!!!

  • *Caragiale

 75. cred ca asta era si ideea..sa lase loc de interpretari.. sa isi foloseasca saracii copilasi putin creierul si sa isi dea seama care e diferenta intre „un text dramatic partinand unuia dintre autorii..” si o drama scrisa de autorii…

 76. e gresala lor daca scria „din genul dramatic” se stia dar cu text dramatic s-au incurcat toate …..sa se gandeasca bine la problema asta pentru ca in primul rand cerintele ar trebui sa fie clare nu sa te induca in eroare

 77. intradevar doinita, doar ca subliniez din nou, e mare diferenta intre un text dramatic si un gen dramatic. cat pentru cei care au elaborat subiectele.. sa stie ca DEX-ul e cartea aia mare si groaza care in librarii costa cam 110 lei. pentru salariile lor, nici nu-i mult. Si luca, cunosc 5 limbi straine, si cred ca ma descurc foarte bine sa nu spal WC-uri doar ca, daca tie-ti place sa scoti acul scorpionului… il scot si eu. O greseala din aceasta la bac, nu mai tine de elevi ci de minister.

  • andule incepi deja sa imi fi simpatic :)) eu doar 4 limbi, dar am timp sa te intrec. in orice caz, nici eu nu am idealuri cu wc’uri. daca te-am jignit imi cer scuze. nu inteleg de ce ne certam. tu combati faptul ca cersitul acestor puncte e o mentalitate jalnica? adica ai atata creier sa iti dai seama ca daca apar caragiale, petrescu si sorescu, e vorba de teatru nu de alte chestii. asta daca ai putina cultura. daca esti analfabet, de ce sa ai pretentii la nota 10? e bun si 7-le.

 78. a scris cineva „in vreme de razboi„ ?

 79. Buna seara.
  Si eu ca multi de pe acest forum am sustinut acest examen si sunt de parere ca exista multa superficialitate…In cerinta (daca a fost citita toata) scrie foarte clar la un moment dat „indicatii scenice”, iar aceste lucruri nu se gasesc in niciun caz la ROMANUL PSIHOLOGIC SUBIECTIV „Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”. Nu exista loc pt. scuze, deoarece multi elevi au dat dovada de foarte multa neatentie si superficialitate, asa ca nu aveti niciun motiv intemeiat sa dati Ministerul in judecata.

 80. inteleg punctul vostru de vedere. Dar hai sa ne gandim in felul urmator: daca ne dadeau un text liric?nu ne-am fi gandit instant la o poezie? sau un text epic?..probabil la un roman.. deci un text dramatic nu ne duce cu gandul la dramaturgie?la o opera scrisa cu intentia de a fi pusa in scena? sa nu confundam cu Drama..care prezinta drama existentiala a vreunui personaj si nu se numeste nicidecum text dramatic sau opera dramatica…

 81. intradevar, Alex, dar nu poti spune ca tu citesti eticheta la tot ceea ce mananci. Ideea e ca emotiile te fac sa treci peste acele detalii care erau chiar la sfarsit si sa scrii cat mai mult pentru a te incadra in timp si spatiu. E o scuza sa zici ca Ministerul nu a fost capabil sa redacteze bine subiectul, pentru ca s-a jucat cu cuvintele. Asta, nu se face intr-o tara cu un nivel de cultura zic eu, ridicat.

  • Andu, nu poti afirma ca suntem o tara cu un nivel de cultura ridicat, din moment ce in 40% din cazuri gasim analfabetism sau semi-analfabetism. Asta e o statistica zic eu, ingrijoratoare. Iar in ceea ce priveste subiectul de BAC, eu personal, cand am vazut text dramatic si am vazut primul autor Caragiale, nici macar nu m’am mai gandit la nimc altceva, decat „O scrisoare pierduta”

 82. Imi pare foarte rau pentru cei care au scris „Ultima noapte de dragoste” de Camil Petrescu , eu unu am scris Iona am stiut mai bine…confuzia cu gen/text dramatic …faptul ca singura opera invata in scoli de elevi scrisa de Camil Petrescu a fost romanul subiectiv…tragic

 83. IMI SPUNE CINEVA DACA NUVELA„ IN VREME DE RAZBOI„ FACE PARTE DIN DIMENSIUNEA TRAGICA A LUI CARAGIALE .STIU CA GENUL DRAMATIC CUPRINDE 3 SPECII:TRAGEDIA ,COMEDIA,DRAMA.ACEASTA NUVELA ARE CARACTER SCENIC DIN CATE STIU!

  • Misha, „In vreme de razboi” nu cred ca se regaseste in programa de BAC.

  • Nuvela este specia GENULUI EPIC în proză, cu un singur fir narativ, urmărind un conflict unic, concentrat. alte intrebari?

 84. ba ce lume rea….ce plm ma daca imi da si mie 5 10 puncte la partea a 3-a moare mata??? sau iti ia mancarea de la gura…??? ce dracu sunteti asa de frustrati?????

  • da daca nu le primeti moare mata? sau iti ia mancarea de la gura? daca te obsinuiesti de la varsta asta cu cersitu, e rau. decat sa ceri 5-10 p pe ceva ce nu meriti, mai bine scriai „o scrisoare pierduta” sau „iona” de 15p. bafta in continuare.

   • Ba distrusule, nu toti sunt asa de „inteligenti” ca tine si cu „spiritul de observatie” asa de dezvoltat ca al tau.. Daca asa s-a inteles, de ce te dai tu mai destept?

    • si cand ma gandesc ca eu sustineam in orice ocazie inteligenta romanilor…daca citesti commentul tipului de mai sus, si al meu, poate descoperi si tu ironia, nu suferinta. trebuia sa pun neaparat in ghilimele sa va dati seama?

 85. date-n pl mea de jeg…mai libidinosule….sa moara mata daca imi da 10 puncte si daca iti place asa de mult du-te u ma fraiere sa cersesti…du-te si impuscate..

 86. ce morti mati castigi…daca te certi cu mn aici…daca ai facut bn bravo tie..du-te n-ai alta treaba????vezi poate gasesti sa speli vreun WC.

 87. eu nu te-am jignit, si nici nu am crezut ca v-ei fi lezat de commentu meu. eu doar iti aratam o noua perspectiva, nu am zis ca ea era cea corecta. reactia ta insa nu este de om care sa merite ceva in lumea asta. nu inteleg de ce ne certam si ne injuram, cand oricum cei de la minister iau deciziile, nu noi.

 88. poi da mai omule dar care e problema ta daca imi da si mie 10 puncte??? chiar nu inteleg daca. ai facut bn…de ce nu iti vezi de treaba ta…daca ai fi fost in locul celor care au scris ultima noapte nu ai mai fii fost asa de mare si tare…in plus daca ne puncteaza si noua care am scris ultima noapte de dragoste…doar nu iti ia din punctele tale…u trece bacul…eu trec bacul…nu ne cunoastem…si gata..

 89. treci*

 90. nu inteleg de unde atata rautate si frustrare…..

  • voi chiar nu vreti sa intelegeti ca nu am nimic cu voi si punctele voastre? ma deranjeaza doar atitudinea asta de „ba, si ce daca n-am facut corect, eu tot vreau puncte. sa moara dusmanii” eu iti aratam doar ca situatia nu e neaparat asa cum o vezi tu, atata tot. daca primesti punctele ma bucur pentru tine. vreau doar sa intelegi ca nu asa e ok, si ca avand o asemenea mentalitate, nu ajungi nicaieri. bafta!

 91. „ce morti mati castigi” Uite, draga Andu, daca mai esti cu noi, nivelul de cultura din Romania in toata splendoarea lui. Alt exemplu: „date-n pl mea de jeg…mai libidinosule….sa moara mata”, etc.

 92. luca este specia genului virgin in poza, cu un singur fir in cap,urmarind un cornet unic , colorat . Alte intrebari?

  • nu reusesc sa inteleg ce ai incercat sa exprimi, micutule anarhist, dar daca ai scris asa si la bac, nu ma mir ca esti revoltat :))

 93. eu nu inteleg de ce te agiti asa Coodriiin ? crezi ca ne baga cineva in seama daca suntem de acord sau nu sa iti puncteze tie lucrarea? te ambalezi de parca ti am da nota chiar aici si acum :)))

 94. Luca eu nu zic „am gresit asta este..trebuie sa se puncteze” stiu ca am gresit…dar cerintza ma dus in eroare…si eu stiam o scrisoare pierduta dar am scris ultima noapte deoarece o stiam mai bn…dar asta este daca ne da bn daca nu o sa dau in toamna si am sa fiu mai atent…scz de jigniri…:)

  • sper sa nu ai atata ghinion incat sa pici. oricum, dupa tot tam tam-ul, am ajuns la commentul meu initial. sinceri fiind, ai vazut ca e drama, stiai caragiale, dar ai zis sa incerci un petrescu ca stiai mai bine. si atunci vine prima mea intrebare. de ce nu ai facut un caragiale de 10-15p in loc sa risti sa nu primesti nimic pe petrescu? hai la culcare, ca maine e proba noua 😀

 95. Nu va faceti griji,unii care au incercat sa copieze de la vecinul,vazand ca acesta a ales Marin Sorescu s-au incurcat si au scris Morometii de Marin Preda!A iesit o adevarata varza cu subiectul asta :))

 96. Dar cand specifici in cerinta din OPERELE STUDIATE tot ce se mai studiaza in liceu de Camil Petrescu este „Ultima noapte…!! Multi dintre elevii aflati la bac s-au gandit la „soarta” lui Stefan G. ca fiind una dramatica cel putin cu accente dramtice acesta fiind si un roman SUBIECTIV. Stiind ca altceva nu se mai studiaza de Camil P. in liceu cum poti sa-l dai ca sub de bac ?

  • capcana :))

 97. asa e…niste nesimtiti..

 98. am dat si eu bacu si am scris la sub 3 drama „Suflete tari” de Camil Petrescu…pt ca am invatato si mia plakut…aku din cate vad eu ce ziceti aici…ar trebui ca mie sa nu imi puncteze ministeru eseu pt ca spuneti voi si sunteti revoltati ca nu este in programa…daca va uitati in programa de la minister scrie doar de autorii canonici…nu operele pe care trebuie sa le invatam…ne alegem fiecare ce ne place mai mult….daca ati avut profesori prosti in liceu care sa nu va informeze si sa va spuna..ca,camil petrescu a scris si dramaturgie…asta e prostia lor…eu una am invatat la scoala si iona de marin sorescu si drama de camil petrescu si anume suflete tari…

 99. Conform programei şcolare în vigoare, examenul de bacalaureat nu implică studiul monografic al scriitorilor canonici, ci studierea a cel puţin unui text din opera acestora. Textele literare la prima vedere pot aparţine atât autorilor canonici, cât şi altor autori studiaţi.
  Pentru proba scrisă, elevii trebuie să studieze în mod aprofundat cel puţin numărul minim de texte prevăzute în programa şcolară, aparţinând autorilor canonici sau prozei narative, poeziei sau dramaturgiei româneşti despre care să poată redacta un eseu structurat, un eseu liber sau un eseu argumentativ, în care să aplice conceptele de istorie şi teorie literară (perioade, curente literare/ culturale, elemente de analiză tematică, structurală şi stilistică) menţionate în tabelul de mai sus şi în lista ce urmează:
   proză scurtă: basm cult, nuvelă; texte reprezentative pentru aspectele esenţiale ale speciei narative pe care o ilustrează;
   roman: texte reprezentative pentru aspectele esenţiale ale genului şi ale evoluţiei acestuia;
   poezie: texte poetice care să ilustreze aspecte esenţiale ale genului şi ale evoluţiei acestuia;
   dramaturgie: comedia; texte dramatice care să ilustreze aspecte specifice şi diferite ale genului şi ale evoluţiei acestuia.

 100. cum au mai zis multi elevi…pe langa faptul ca avem emotii de ni se face rau, ne mai si incurca la subiecte. Multumim domnule ministru si toti cei care fac subiectele

 101. Stai sa vezi la matematica …:))poate rezolvam exercitile bine si la barem is gresite deoarece au fost tiparit gresit:))..ar fi tare .

 102. eu zic doar atat…cei care au citit corect si au scris ce se cerea sunt fraieri…si merita depunctati ca sunt prea atenti…iar cei care fac confuzii…sa primeasca punctaj maxim…asa ca concluzie…veti intra toti la facultate, ca doar e o moda…si daca reusiti la una mai serioasa nu veti iesi din prima seisune fara 4 restante…va asigur…

 103. Asta este sper sa treaca toti si daca cu 7 decat sa pice bacul mai bine sa il treaca

 104. Acum 2 ani s-a intamplat la fel, unii au incurcat romanele si in loc de ultima noapte au scris ion, asa ca cei cu ION au picat majoritatea, cei care au scris la subiect au luat, asa si acuma ati scris ultima noapte mai bagati o fisa in toamna, daca mai invatati si voi sa scrieti si ati mai lasa mess-ul si puneti mana un pic pe limba romana ar fi simplu, bafta „generatia Mcdonalds”

 105. Pai sincer, o sa ia BAC-ul cei care chiar le-a pasat de el, nu astia de s-au pus sa invete si ei cu 2 zile pana sa inceapa BAC-ul. Cand am dat eu BAC-ul nu era atata bataie de joc cum e acum, totul era tratat serios, dar generatiile se strica pe zi ce trece. Ar fi urat din partea mea sa va urez bafta, din moment ce stiu ca nu o meritati toti(unii chiar o merita), nu e nimic, 2-3 luni pana la urmatoarea sesiune sa lasati discotecile, si distractia prin care treceti de zi cu zi si sa invatati. Nu moare nimeni din invatat, si va prinde bine voua, nu mie, daca stiti sa scrieti corect la un asemenea examen atat de important. Majoritatea sunt prea inconstienti ca sa realizeze cat de important e BAC-ul, iar daca nu il tratati cu seriozitate nici ca mai aveti vreo sansa in anii viitori. Zi buna.

 106. Cei care incearca sa reinterpreteze semnificatia expresiei „text dramatic” ar trebui sa stie ca un text dramatic nu face referire la o situatie dramatica (tensionata, impresionanta, ravasitoare) pentru simplu motiv ca „dramatic” sta intotdeauna pe langa un determinant animat, mai ales uman… a se vedea exemple ca „situatie dramatica”, ” moment dramatic”, „imprejurare dramatica” etc. In rest, tot ce tine de un text (care e inanimat, fiind compus doar dintr-un numar variabil de propozitii) si este insotit de termenul „dramatic” face referire clara la un text apartinand genului dramatic. So, fiecare are dreptatea lui atata timp cat refuza argumentele juste. Bafta oricum celor care au produs un text dramatic, dar si celor care au produs o situatie dramatica.

 107. Precum am spus si mai sus …ma asteptam sa o faca de oaie ministru pacii… a dat un test care nici cu 10 clase ale lui nu scoate nota 2, Iar in loc sa mai faca ministerul propunere pentru bac inainte eu propun sa isi dea deminisia si sau sa se sinucida .

 108. Noi trebuia sa alegem un personaj de la oricare din cei trei autori canonici. daca nu ati facut „jocul ielelor” sau alte drame de-a lui petrescu,nu cred k nu ati facut „iona” de marin sorescu sau „o scrisoare pierduta”chiar daca e comedie era bine. aveati ce alege,asa k nu are rost sa faceti haz de necaz.

 109. sincer si eu am facut ultima noapte de dragoste intaia noapte de razboi….chiar a fost o capcana…dar mamaaaa cat de rautaciosi pot fi unii…chiar nu ii inteleg…numa na ei nu au fost in situatia asta…ma rog…dar ar fi bine daca ne-ar lua in considerare:P
  mult succes in continuare

 110. mie rusine ca traiesc cu asa oameni bha sunteti idioti????????????scria text dramatic…. CAPCANA a fost in mintea aia a voastra de 2 bani

 111. si eu tot despre ultima noapte am scris….trist 😐 dar sper sa puncteze ceva k ma nenoroceste dak nu iau 5 la romana …oricum dak atatia dintr o tara au gresit inseamna k e ceva in neregula k cerinta

  • E ceva in neregula cu elevul roman, iti spun eu! 🙂

 112. Generatia lui peste de balta. SUNTETI PE LOCUL 3 LA CEI MAI PROSTI DIN TARA !! Ce mai aveti de comentat.
  Ati luat BRONZUL, intr-un clasament al RUSINII !!! Sa ajungi sa comentezi in asemenea cantitate, INCULTURA,
  LIPSA DE PREGATIRE SI DEZINTERESUL TOTAL FATA DE SCOALA, atunci ati mai reusit o performanta, locul 1 la concursul, „PROSTI, PROSTI DAR CU EXPLICATII” Un singur lucru-i cert, avem CLASA POLITICA VIITOARE.

 113. Scuze se cauta intotdeauna sau pe cine sa dam vina. Sunt 100% convinsa ca din toata tara, din fiecare liceu, din fiecare clasa terminala exista cate un elev care a scris o scrisoare pierduta, iona sau jocul ielelor. Cum de elevii respectivi au inteles ce trebuie sa scrie? Greseala elevilor a fost ca, daca au vazut ca altii din clasa in care au dat bac-ul scriu „ultima noapte… ” s-au luat dupa ei sau i-am auzit pe altii ca ziceau ca, „Camil Petrescu a scris doar ultima noapte si chiar daca nu e bine ca am scris romanul respectiv tot o sa ma puncteze pentru redactare”
  Cei care ati scris ultima noapte… poate o sa aveti noroc si o sa va dea ceva puncte. Oricum ii un numar imens de elevi care au scris ultima noapte…
  Succes tuturor

 114. Cerinta a fost gresita. Noua ni s-a cerut un <> ,nu <>. Este o mare diferenta intre acestea. Ar trebui ca cei ce au facut subiectele sa isi recunoasca greseala si sa ne puncteze si noua cei ce am picat in „capcana”. In plus in programa de bac pentru Camil Petrescu este trecuta doar „Ultima noapte…..” . Va garantez ca in aceasta „capcana” au picat doar cei care au invatat cu adevarat si au ales aceasta opera care este mai grea pentru a primi punctajul maxim.

 115. Cerinta a fost gresita. Noua ni s-a cerut un „text dramatic” ,nu „gen dramatic”. Este o mare diferenta intre acestea. Ar trebui ca cei ce au facut subiectele sa isi recunoasca greseala si sa ne puncteze si noua cei ce am picat in “capcana”. In plus in programa de bac pentru Camil Petrescu este trecuta doar “Ultima noapte…..” . Va garantez ca in aceasta “capcana” au picat doar cei care au invatat cu adevarat si au ales aceasta opera care este mai grea pentru a primi punctajul maxim.

 116. Subiectul era asa ” Redacteaza un eseu de doua-trei pagini, despre particularitatile de constructie a personajului dintr-un text dramatic studiat, apartinand unuia dintre autorii canonici : I.L. Caragiale, Camil Petrescu sau Marin Sorescu.
  In elaborarea eseului, vei avea in vedere urmatoarele repere:
  – sustinerea unei opinii despre modul in care se reflecta tema textului dramatic in constructia personajului ales ;
  – prezentarea statului social, psihologic, moral etc al personajului ales, prin raportare la conflictul / conflictele textului dramatic
  – relevarea unei trasaturi dominante a pers, ilustrate prin doua episoade / secvente dramatice semnificative / citate comentate
  – ilustrarea a patru elemente de structura si compozitie ale textului dramatic ales, semnificative pt tipologia personajului ( actiune, conflict, relatii temporale si spatiale, indicatii scenice, tehnici specifice, limbaj, final etc.”

  Sa zicem ca, cerinta a fost gresita ( desi daca alti elevi au inteles ce trebuie sa scrie, inseamna ca problema nu e de la minister ).
  Daca citeai atent toata cerinta iti dadeai seama despre ce e vorba. Scrie CLAR la ultima liniuta de la elaborarea eseului despre INDICATII SCENICE, deci era clar ca era vorba despre TEATRU. Problema elevilor a fost ca nu au citit toata cerinta. Sunt ferm convinsa ca peste elaborarea eseului nici macar nu s-au uitat.

 117. Nu va mai dati atat cu parerea.. Ca pe vremea vostra elevii invatat.Aberati!!!! Invatau pe dracu ca in toti anii s-a copiat. Daca erati intr.o clasa cu camera si toti ochii erau pe voi .4 supraveghetori. Nu mai stateati pe forum sa comentati si sa spuneti ca toti elevii sunt inculti…Vai de capu vostru ca altceva nu stiti. Doar sa criticati sunteti in stare.in loc sa va ganditi ce e in inima copiilor astia. Cum stau si plang. O tara de cacat in care toti aroganti care se cred cineva isi dau cu presupusu..Ministrul invatamatului nu stie genul cuvantului coleg si voi criticati elevii ca de emotii s.au lasat inselati. Sa va fie rusine voua astia „CULTI”

  • Ai raspuns singura, criticile sunt tocmai de a evita sa mai ajunga un ministru al culturii, la nivelul la care sunteti voi acum, adica JALNIC. Mai bine sa planga acuma decat sa planga zeci de oameni de deciziile pe care le va lua un anagramat asa cum sunteti majoritatea. Singurele calitati pe care le aveti sunt AROGANTA, MOFTURILE si TUPEUL FARA MARGINI.

   • Ba astea care au facut bine si se dau mar insemna ca taticu a platit ceva pt voi cam asta dati inpresia si veniti cu un tupeu jegos pt cei care au invatat si care chiar stiau genul dramatic

 118. Nu am gresit partea a III-a,dar sper sa se puncteze si pentru cei ce au scris Ultima noapte… Am multi prieteni, colegi care au gresit aici. Cred ca aceast subiect a fost cu intentie rea. Stiau bine ca foarte multi vor gresi.Si eu am fost derutata si ma gandeam sa scriu Ultima noapte…Succes!

 119. Chestia cu „Ultima noapte..” isi gaseste rezolvarea asa : profesorii doresc mariri de salarii cat mai mari.Cei de la Minister refuza asta iar prin subiectul la limba romana au vrut sa dovedeasca cat de bine isi pot instruii profesorii elevii.Si toate astea cad asupra noastra, doar noi suferim prin incompetenta lor.Toti cei care au scris „Ultima Noapte..” merita sa fie punctati la fe ca si ceialalti care au scris alte opere. Si pareera mea e urmatoarea, cei care au scris alte opere , de exemplu „o scrisoare pierduta” nu e pentru ca cerinta a fost interpretata de ei atat de bine incat sa relizeze acel „text dramatic” introdus acolo ci pur si simplu au avut asa zis-ul „bulan” sa scrie asta pentru ca asta o stiau cel mai bine.Asa ca ar trebui sa facem o campanie pana nu e prea tarziu , toti cei care au scris Ultima Noapte pentru ca suntem foarte multi si ma gandeasc ca si parerea poporului conteaza.

 120. exista un raspuns CONCRET ? sau aflam doar duminica?

  • NU SE PUNCTEAZA !!!!Clar.

 121. anul acesta s-a dovedit cati elevi nu stiu sa citesca sau cati sunt incapabili sa inteleaga o cerinta…. frate hai sa zic asta cu drama dar …. scria clar mai jos … indicatii scenice? pe ce scena ati vazut voi k sa jucat ultima noapte ?… de ce trebuie sa aruncati cu noroi in altii si sa impartiti vina pentru lipsurile voastre?….

 122. Vorbiti si aberati aici ca Ministerul e de vinas, ca profesorii, ca nu mai stiu cine, in loc sa va dati seama ca in ziua de azi sunt prea putini elevi care mai invata.Nu este posibil ca la un examen sa nu poti lua macar nota minima, nota de trecere. Asta demosntreaza ca elevul respectiv nu stie absolut nimic din materia respectiva.Puneti mana pe carte si nu mai dati vina pe altii. Copiii si parintii sunt singurii vinovati si punct.

 123. vina*

 124. Am fost foarte uimita sa aud ca elevii care au sustinut BAC-ul anul acesta au scris la subiectul III despre „drama intelectualului” din „Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi”.
  Subiectele au fost afisate in avans, puteau fi citite, discutate, si, cel mai important, eventualele probleme puteau fi elucidate-totul facand parte dintr-o pregatire de baza pentru sustinerea acestui examen.
  De asemenea, am cautat pe net daca exista o definitie clara a textului dramatic si, din nefericire, in romana nu am gasit pe prima pagina, dar am gasit in engleza.
  http://dlibrary.acu.edu.au/Faculties/LearnDrama/performance.htm

  In 2009, cand am sustinut eu examenul, cerinta suna ceva de genul „tema si viziunea despre lume intr-un roman psihologic din perioada interbelica” si au fost cazuri in care s-a analizat „Enigma Otiliei” acei candidati fiind depunctati. Mi se pare cam aceeasi situatie si acum. Imi pare rau pentru cei care au fost indusi in eroare, dar consider ca folosind un pic logica si citind cu atentie subiectul (in special tinand cont de faptul ca se specifica „indicatii scenice”) nu ar fi trebuit sa existe nicio problema.

 125. Adi, copile(ă) ai scris du-te într-un cuvânt! Asta spune tot!