Avem si plante… electronice. Cum arata prima creatie de acest gen si cat a durat realizarea ei?

Cercetatorii suedezi vin cu o descoperire care ar putea avea mai multe aplicatii pe viitor. Acestia au reusit sa creeze o planta electronica, iar pentru realizarea s-a au lucrat mai mult decat s-a muncit la Turnul Eiffel, poarta Brandenburg si podul Golden Gate la un loc.

Descoperirea este importanta pentru ca ea ar putea ajuta la crearea unor plante care pot simti si arata schimbarile de mediu. Prima planta electronica a fost creata la Universitatea Linkoping din Suedia si a fost descrisa in publicatia „Science Advances“.

„Din ce stim noi, nu mai exista lucrari publicate cu privire la introducerea electronicelor in plante. Nimeni n-a mai facut asta pana acum“, a spus Magnus Berggren, cercetator.

Cercetatorii au introdus un polimer sintetic, PEDOT-S, in trandafir, folosind sistemul natural al florii de a lua apa dintr-un vas. Polimerul acesta a functionat apoi ca un fel de fir care conduce semnale electrice. Substanta respectiva a ajuns si in frunze.

Cand prin planta trece curent, polimerul din frunze isi schimba culoarea. Cercetatorii au lucrat timp de doua decenii pentru aceasta descoperire.

Pentru mai multe detalii, citeste aici!

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.