Noutati :

Avem resurse pentru 4200 km de autostrada! Vezi unde se afla acestea si ce trebuie sa facem sa le folosim!

14 iunie, 2013 - 10:14 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Cheltuim o gramada de bani pe autostrazi pentru ca importam toate materiile prime, desi multe dintre ele se afla sub nasul autoritatilor! Solutiile de a avea un pret mai bun, mult mai mic exista deja de ani de zile insa par ignorate, arata jurnalistii de la Capital.

Una dintre variante este halda de zgura de la Galati care continde 60 de milioane de tone de steril (zgura), care ar fi suficienta pentru constructia a 4000 km de autostrada. Mai mult, se estimeaza ca halda ar mai contine cam 3-4 milioane de tone de fier vechi, care ar putea reintra in ciclul de productie al ArcelorMittal mult mai ieftin si mai competitiv.

Pretul mediu de constructie al unui kilometru de autostrada in Europa este in jur de 5 milioane de euro. Cele mai ieftine tronsoane construite in Romania sunt Fundulea-Lehliu, Lehliu-Drajna, Drajna-Fetesti si Fetesti-Cernavoda, acolo unde s-a folosit zgura adusa de la Galati, iar kilometrul de autostrada a fost la jumatate – intre 2 si 2,6 milioane de euro.

Halda de zgura de la Galati urmeaza sa fie inchisa in 2014, acoperita cu pamant si cu vegetatie, asta inseamna ca toata cantitatea de materii prime va fi pierduta definitiv. Este preferata exploatarea mult mai scumpa a albiilor raurilor si a muntilor pentru obtinerea de pietris si balast, acolo unde impactul asupra mediului este extrem de negativ.

Demersurile repetate ale reprezentantilor ArcelorMittal privind prelungirea termenului de exploatare a haldei de zgura si utilizarea sterilului in marile lucrari de constructie, fara costuri suplimentare au ramas fara ecou sau cel mult au fost incadrate la categoria „proiecte potentiale”, scrie Andreea Paul.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...