Noutati :

Avem contract semnat pentru Centura de Sud la Timisoara. Ce urmeaza dupa iscalire si cand vom patrunde cu masina pe soseaua ocolitoare

18 decembrie, 2018 - 10:53 AM
Autor: Liliana Iedu      
Categorie: ECONOMIC
6

TIMISOARA. Asteptarea a luat sfarsit. A fost iscalit marti contractul cu italienii de la Tirrena Scavi pentru demararea celui mai asteptat proiect la Timisoara: Centura de Sud.

Dupa o serie intreaga de amanari, in 23 noiembrie instanta a luat o decizie in privinta contestatiei depusa la rezultatul licitatiei pentru constructia soselei ocolitoare prin partea de sud a Timisoarei, lucrare atat de asteptata.

Curtea de Apel Bucuresti a respins contestatia pe care firma TRAMECO SA, lider al asocierii Trameco – Vahostav-SK – Constructii Erbasu – Grafic Tends, alaturi de Danya Cebus Rom si Alpenside au inaintat-o instantei impotriva CNAIR si a firmei declarata castigatoare a licitatiei – Tirrena Scavi.

Astazi, la Palatul Administrativ s-a semnat si documentul care parafeaza demararea proiectului. Acesta a fost iscalit de seful CNAIR Narcis Neaga si reprezentantii Tirrena Scavi.

Din momentul semnarii, firma care va construi Centura de Sud a Timisoarei are la dispozitie 6 luni sa realizeze proiectarea soselei, iar apoi 2 ani sa tranforme visul in realitate, potrivit contractului.

Valoarea proiectului e de 58 de milioane de euro + TVA si e finantat din fonduri europene prin Programul Operational Infrastructura Mare. Perioada de executie este de 24 de luni si va avea 10 ani garantie. Centura de Sud va prelua traficul dinspre Stamora Moravita si va aduce beneficii comunelor periurbane Sag, Giroc, Mosnita Noua si Ghiroda. Lungimea totala va fi de 25, 69 km.
La 2 ani dupa demararea proiectului, cand va fi receptia, putem sa vorbim de fluidizarea traficului. Despre acest proiect se discuta de 12 ani, a fost subiect de campanie electorala, a fost pus pe masa Guvernelor, dar trebuie sa recunoastem ca un merit deosebit il are Guvernul Grindeanu care impulsionat acest proiect„, a declarat presedintele Consiliului Judetean Timis Calin Dobra, gazda momentului de astazi de la Palatul Administrativ.

Seful CNAIR: Vom putea oricand sa largim soseaua la 2 benzi pe sens

Castigatorul licitatiei a mai lucrat in Romania, in termenele stabilite in contracte. Referitor la acest proiect, el face parte din programul de guvernare. Platforma pe care se bazeaza are 10 metri, adica aproximativ o banda si jumatate pe sens. Ne-am gandit ca daca pe viitor traficul necesita 2 benzi pe sens, avem teren suficient sa largim. Din punct de vedere tehnic, centura va avea 3 noduri si 8 viaducte si pasaje„, a spus Narcis Neaga, seful CNAIR.

Asa cum opiniatimisoarei.ro v-a informat in mai multe randuri, mai trebuie realizate exproprieri pentru cele 550 de parcele de care este nevoie pe traseul soselei de ocolire.

Societatea Prometer M&G SRL este cea care se ocupa de intocmirea documentatiei, iar termenul pentru emiterea Hotararii de Guvern pentru expropriere este de 2 luni.

Firma Tirrena Scavi se va putea apuca de treaba chiar si inainte de finalizarea exproprierilor.

S-a schimbat legea si exproprierile nu vor putea impiedica deschiderea santierului. Daca un proprietar de teren nu e multumit de valoarea sumei care i se ofera in schimbul parcelei expropriate, se poate adresa instantei, insa poriectul nu se va bloca din aceasta cauza, merge inainte. Instanta poate sa decida o valoarea mai mare a sumei, iar compania va da acei bani sau poate decide ca suma este cea corecta„, a explicat Calin Dobra, liderul CJT.

Daca totul va decurge ca la carte, am putea intra cu masina pe viitoarea sosea ocolitoare de sud, la Timisoara, in luna iunie 2021.

***

Va reamintim, durata contractului pentru Centura de Sud este de 150 de luni, din care: in 6 luni se face proiectarea, executia va dura 24 de luni, iar restul perioadei de 120 de luni este alocata notificarii defectiunilor (garantia).

Centura de Sud a Timisoarei va avea 25,69 kilometri, cate o banda pe sens, va avea 12 poduri si pasaje si mai multe intersectii la nivel, pe ruta intrarea in Timisoara dinspre Sag – Giroc – Mosnita Noua – Ghiroda – legatura cu centura de nord (Calea Lugojului-Calea Aradului), care a fost inaugurata in 2009 si masoara 12,6 km.

Valoarea contractului este de 272.432.921,95 LEI fara TVA, echivalentul a 58 milioane Euro fara TVA, avand un cost/km de 2,25 milioane euro fără TVA.

VIDEO: Remus GradinariuInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

 • 6comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

 1. Pe cand si deblocarea proiectului de largire la 4 benzi a DJ 592 Timisoara -Mosnita Noua? ….//O familie din Mosnita Noua, care a anuntat ca reprezinta si interesele altor locuitor ai comunei, s-a prezentat in audienta la presedintele Consiliului Judetean Timis, Calin Dobra, pentru a-l instiinta ca a depus o contestatie si ca se opune nu neaparat proiectului, cat… Studiului de Impact….///

 2. Deci! 1km/an; 2-3m/zi. Ritm alert!

  • Rectificare: 1km/luna; 33m/zi. Scuze!

 3. Bine mă căcăcioșilor ca faceți o bandă jumate…puie msd!

 4. De asemenea si pe lateralul podurilor este destul aer disponibil pentru largirea podurilor, ca doar n-o sa se fure o singura data. S-a verificat traficul pe centura actuala (care lipseste) si s-au facut aproximarile de trafic. Totul in birou, in doua minute, rapid. Apropo, unde se termina centura, in Bega?

 5. un proiect „facem sa fie ca sa mai taca si aia (timisorenii si cei din zonele peri-urbane) din gura” .
  Cine va fi responsabil de accidentele si victimele datorate acestui proiect defectuos? (o banda pe sens in loc de doua) Cu siguranta vor fi accidente numeroade din cauza traficului intens, care se va intetii cu atat mai mult de acuma incolo.
  Pe cine dam atunci in judecata? Pe Dobra? pe cei de la CNAIR?

  Sa se stie de acuma cine isi asuma raspunderea.