Avem atelier unde sa lucreze condamnatii la munca in folosul comunitatii, la Timisoara

TIMISOARA. In perspectiva implementarii noilor coduri, Penal si de Procedura penala, la Timisoara s-a inaugurat Atelierul pentru prestarea muncii in folosul comunitatii, in fapt o hala industriala unde-si vor desfasura activitatea persoanele cu condamnari penale, aflate in supravegherea serviciului de probatiune.

Atelierul de la Timisoara, aflat intr-o hala apartinand unei foste fabrici de pe Calea Aradului nr. 48, este al III-lea deschis de Ministerul Justitiei in Romania, dupa cele de la Brasov si Bucuresti, iar rezultatele bune inregistrate in promovarea si sustinerea sanctiunilor si masurilor comunitare a dus la extinderea acestei retele nationale.

Pentru Ministerul Justitiei acest proiect este unul foarte important, pentru ca urmareste practica altor tari europene in promovarea sanctiunilor comunitare. Am beneficiat de experienta Elvetiei, care a fost printre primele tari care au introdus in Codul penal, ca si sanctiune, munca in folosul comunitatii. Acest proiect are in vedere aplicarea noilor schimbari din noile coduri Penal si de Procedura penala, care vor fi implementate la mijlocul anului viitor”, a precizat Florin Motiu, fost judecator la Curtea de Apel Timisoara, actualmente secretar de stat in Ministerul Justitiei.

Aceasta evidentiere a meritelor partenerilor elvetieni in crearea retelei de ateliere de munca in folosul comunitatii din Romania a venit ca o replica la discursul reprezentantului Ambasadei Elvetiei in Romania, Marc Bruchez, care s-a referit la ajutorul constant acordat tarii noastre pentru eliminarea disparitatilor fata de tarile UE.

Dupa 1989, Elvetia si Romania au colaborat, pentru ca tara dumneavoastra sa treaca intr-o epoca noua. Pentru a elimina disparitatile fata de standardele UE, Elvetia a acordat Romaniei fonduri de 17 milioane de euro, in 2001, si alte 151 de milioane de euro in perioada dinainte”, a declarat Marc Bruchez.

In viziunea idilica a Iulianei Carbunaru, directorul Directiei Probatiune din cadrul Ministerului Justitiei, atelierul de la Timisoara va fi o autentica „scoala” pentru crearea omului de tip nou.

Prin dezasamblarea aparatelor electronice si electrice, activitate care se va realiza in acest atelier, oamenii isi vor forma o gandire analitica, vor deveni mai responsabili. Vor asimila un pachet de cunostinte si reguli de natura ecologica. Pe de alta parte, acest atelier va contribui la o Timisoara mai curata”, a previzionat Iuliana Carbunaru, care a mai spus ca perioada de studiu pentru implementarea atelierelor a fost de cinci ani.

Atelierul de la Brasov, primul infiintat in Romania, in 2009, asigura 12 locuri de munca pe zi, iar de la momentul inaugurarii – 110 persoane sanctionate penal au executat un numar de 10.459 ore de munca in folosul comunitatii, dezasambland aproximativ 93.179 kg de deseuri.

In supravegherea Serviciului de probatiune de pe langa Tribunalul Timis se afla 443 de persoane, care, de acum inainte, vor avea unde sa-si ispaseasca pedeapsa vizand munca in folosul comunitatii.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. felicitari ptr. astfel de initiative. sincer bravo si extindeti sfera pe mai multe sectoare.