Avantajul azotului in pneurile de la masina! Tot mai multi timisoreni recurg la aceasta metoda

TIMISOARA. Costa cativa lei, dar face toti banii. Este vorba despre umflarea pneurilor autoturismelor cu azot. Daca umflarea pneurilor cu aer este gratis in aproape orice benzinarie, cea cu azot costa cativa bani, insa merita. O spun mai toti soferii care merg regulat la firmele care se ocupa cu comertul si montarea de anvelope.

Unul dintre principalele avantaje ale umflarii pneurilor cu azot este cel al lipsei variatiilor de presiune din cauza temperaturilor ba prea mici, ba prea mari. Mai mult decat atat, azotul nu se comprima la frig si nu se dilata la caldura. Acest lucru ii ajuta pe soferi mai ales pe timp de vara, cand variatiile dintre zi si noapte sunt notabile.

Din cauza lipsei umiditatii din azotul cu care se umfla cauciucurile, jantele nu vor avea de suferit deloc. Cele din tabla nu ruginesc pe interior, iar cele din aliaj nu vor fi oxidate. Si deoarece este un gaz inert chimic, azotul nu actioneaza nici asupra cauciucului din care sunt facute anvelopele. Moleculele de azot au dimensiuni care nu permit trecerea prin microporii anvelopei. Prin urmare, si acest lucru contribuie la faptul ca presiunea ramane constanta.

Modul in care se comporta azotul la comprimare determina, totodata, o amortizare mai buna decat cea oferita de aer, iar gropile din asfalt vor fi mai bine suportate de catre sistemul de suspensie. Desi nu exista studii in acest sens, soferii care isi umfla rotile masinilor cu azot sustin ca anvelopele cu azot dau un nivel mai redus al zgomotului. Aceast lucru s-ar explica prin faptul ca undele produse de socuri sunt amortizate mai bine de azot, care transmite undele sonore mult mai slab decat aerul.

Umflarea rotilor cu azot costa ceva bani, nu foarte multi, insa tot mai multi soferi prefera aceasta varianta.

Pretul difera, atunci cand vine vorba despre umflarea anvelopelor cu azot pentru ca, in cazul in care doar se completeaza azot pretul este mai mic. Oricum, pentru umflarea anvelopelor cu azot se plateste intre 10 si 25 de lei pentru o roata”, a declarat patronul unui service din Timisoara.

Un alt avantaj al umflarii pneurilor cu azot este faptul ca azotul are o molecula mult mai mare, deci pierderile de presiune in anvelopele umflate cu azot sunt mult mai mici decat cele umflate cu aer si in acest mod se obtine o uzura redusa a caii de rulare, creste durata de folosire a anvelopelor, se reduce considerabil consumul de carburant ceea ce genereaza, evident, costuri de intretinere mai mici pentru masini.

Azotul in pneuri este util mai ales pentru vehiculele care stationeaza o perioada de timp mai indelungata. Stationarile indelungate in timpul anului pot deteriora anvelopa accelerand imbatranirea structurala si astfel se reduce siguranta in utilizare.

Studii despre utilitatea azotului

S-au facut si studii despre utilizarea azotului in pneurile masinilor. Departamentul de Transport si Securitatea Traficului pe Autostrazi din SUA a ajuns la concluzia ca pneurile umplute cu mai mult de 90% azot au o durata de functionare mai mare. Totodata, acestea isi pastreaza manevrabilitatea, durabilitatea, dar si rezistenta in timpul rularii.

In cele 90 de zile in care s-au facut teste de laborator, pneurile umplute cu azot au avut o scadere a presiunii cu pana la doua treimi mai mica decat a celor umflate cu aer. Media, pe luna, a acestei scaderi de presiune a fost de 1.39%, in timp ce anvelopele umplute cu aer au inregistat o pierdere de 2.13% .

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. atmosfera contine 78.084% azot si nu vad niciun motiv pt care umflarea ar costa 10ron pe roata…

  2. cretini !!!
    numai cretini!!!
    pentru o pierdere mai mica de 1% de presiune dai 10 lei …

  3. CAUCIUCUL, ODATA MONTAT, ARE IN EL O CANTITATE OARECARE DE AER. CUM SE SCOATE TOTAL ACEL AER,CA UMPLEREA CU AZOT SA FIE 100%? DEGEABA BAGI AZOT DACA RAMANE SI O CANTITATE,ORI CAT DE MICA ,DE AER.

  4. @ Mircea Jilaveanu! Aerul poate fi scos prin 2 modalitati: in primul rand prin folosirea unei instalatii de vidare a cauciucului inainte de umflarea acestuia cu azot. Alta solutie practicata de vulcanizari pentru ca nu toate au au si acest tip de instalatie, este umflarea si dezumflarea cauciucului cu azot in cicluri succesive. Astfel (spun ei) se elimina aerul si nu „chinuie” cauciucul prin procesul de vidare.