Noutati :

Avalansa documentelor Wikileaks matura lumea politica si a afacerilor din Romania! Vezi aici cele mai „tari” telegrame!

28 martie, 2011 - 09:19 AM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
1

Lumea politica si a afacerilor din Romania a fost aruncata in aer de avalansa cablogramelor Wikileaks. Niciun politician important si niciun om de afaceri de prima linie nu scapa radiografiei facute de oficialii Ambasadei SUA la Bucuresti. O telegrama, clasificata „Confidential” ii atribuie sefului statului o declaratie-bomba despre dosarul lui Adrian Nastase: „Nu ma faceti sa dau drumul la aceste dosare”.

Intr-un document clasificat legat de coruptia din Romania si reformele din justitie se face referire la dosarul lui Adrian Nastase. Contactele ambasadei americane aveau pareri impartite legate de problematica criminalitatii. Se arata ca oficialii americani au discutat recent cu trei parlamentari, doi de la PNL si unul de la PSD cu functii in Senat si Camera Deputatilor in cadrul Comisiei de Aparare si Afaceri Interne.

Pe 17 februarie, Basescu a intrunit de urgenta un „summit pe justitie” la Palatul Cotroceni. La intalnire au fost prezenti: ministrul Justitiei Predoiu, procurorul general Kovesi, seful DNA Morar, seful Senatului, Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, deputatul Daniel Buda, presedintele CSM, Virgil Andreies, si vicepresedintele CSM Bogdan Licu.

In raportul ambasadei se arata ca oficialii ambasadei s-au intalnit separat cu Buda, Licu si Macovei, care au confirmat ca intalnirea de la Cotroceni a fost mai mult o actiune in forta ca sa demonstreze UE ca se face reforma in justitie. Licu a descris diplomatic sesiunea de la Cotroceni ca „prieteneasca”.

Macovei a spus insa ca dezbaterea a fost aprinsa, fiind evidente tensiunile dintre Basescu si Geoana. Unul dintre exemple a fost atunci cand Geoana si alti pesedisti s-au plans de faptul ca dosarul Nastase a fost motivat politic. Basescu s-a rastit imediat: „Nu ma faceti sa dau drumul la dosare. Fiecare dintre plangerile impotriva lui Nastase sunt din partidul vostru, nu de la mine”.

In ciuda dezbaterilor aprinse, participantii la intalnirea de la Cotroceni au fost de acord cu doua chestiuni: adoptarea cat mai rapida a noilor coduri si acordul de a trimite dosarul Nastase in judecata. in 4 martie, Parlamentul a permis inceperea urmaririi penale impotriva lui Nastase.

O alta telegrama relateaza intalnirea dintre seful DNA, Daniel Morar si americani: „Morar a sugerat ca lucrurile «merg bine» in ce priveste «cazurile interesante care implica oameni importanti». El a explicat ca ar trebui sa ne asteptam curand la inculpari ale unor persoane din DGIPI si DGA care au fost implicate intr-o serie de activitati de «politie politica», inclusiv activitati de interceptari telefonice si de supraveghere.

Romania si Moldova s-ar uni sub numele Romanova

In loc sa fie absorbita de Romania, Moldova de la dreapta Nistrului s-ar putea uni cu Romania intr-o structura supra-nationala, Romanova, se arata intr-o telegrama a Ambasadei de la Kiev datand din 2007, clasificata confidential.

Ucrainenii au constatat ca politicienii din Republica Moldova, promovand o politica pro-europeana, sustineau tacit intrarea Moldovei in UE prin Romania, cu posibilitatea ca Moldova de la dreapta Nistrului sa se uneasca, eventual, cu Romania, iar stanga Nistrului (Transnistria) sa revina la Ucraina.

In telegrama se noteaza ca Andrei Veselovsky, adjunct al ministrului de Externe din Ucraina, „si-a exprimat ingrijorarile fata de relatiile Moldovei cu Romania, o preocupare care, a notat el, era impartasita de adjunctul sefului Secretariatului Prezidential, Oleksandr Ceali (pe atunci, un candidat important pentru functia de ministru de Externe), care fusese Ambasadorul Ucrainei in Romania”. Telegrama continua cu suspiciunile ucrainene privind formarea structurii „Romanova”.

Geoana, potrivit Wikileaks: PSD m-ar „omori” daca s-ar afla ca m-am intalnit cu Basescu

Mircea Geoana le-ar fi spus in 2007 oficialilor americani ca si-a dat toata silinta sa gaseasca o solutie amiabila prin care sa nu se ajunga la suspendarea presedintelui Basescu si ca s-ar fi intalnit in secret cu seful statului de doua ori, aratand ca oamenii din partid l-ar „omori” daca ar afla. „Ambasadorul, insotit de Polcouns, s-a intalnit, pe data de 20 aprilie, cu liderul PSD Mircea Geoana. Intalnirea a fost la cererea lui Geoana.

Mircea Geoana le-ar fi spus in 2007 oficialilor americani ca si-a dat toata silinta sa gaseasca o solutie amiabila prin care sa nu se ajunga la suspendarea presedintelui Basescu si ca s-ar fi intalnit in secret cu seful statului de doua ori, aratand ca oamenii din partid l-ar „omori” daca ar afla.

„Ambasadorul, insotit de Polcouns, s-a intalnit, pe data de 20 aprilie, cu liderul PSD Mircea Geoana. intalnirea a fost la cererea lui Geoana. El a inceput prin a declara ca si-a dat toata silinta sa gaseasca o solutie amiabila prin care sa nu se ajunga la suspendarea presedintelui Basescu”, se arata intr-o telegrama din 2007 clasificata confidential.

Potrivit sursei citate, Geoana le-ar fi spus americanilor ca s-a intalnit in secret cu Basescu de doua ori, pe propriul risc, si ca oamenii din partid l-ar „omori” daca ar afla de intalniri. Subiectul telegramei era „Liderul PSD Mircea Geoana despre suspendarea presedintelui: Sunt number one astazi in Romania!”.

Potrivit telegramei, Geoana a mentionat ca negocierile s-au concentrat pe trei teme majore, „inclusiv o intelegere ca PSD sa renunte la actiunea de suspendare a presedintelui in schimbul unor scuze publice din partea presedintelui, in care sa spuna ca – fiind bine intentionat – actiunile sale au intrecut, poate, masura; presedintele ar mai fi trebuit de asemenea „sa garanteze” ca a auzit mesajul Parlamentului si sa promita sa implice Parlamentul intr-un mod pozitiv”.

Reprezentantii ambasadei SUA la Bucuresti noteaza: „Ultima parte a intelegerii, potrivit lui Geoana, ar fi fost acceptarea unui «Mare Proiect National»”, care sa includa un efort de revizuire a Constitutiei, introducerea votului uninominal, descentralizarea functiei publice, un plan accelerat de investitii in autostrazi, infrastructura si de crestere a capacitatii de absorbtie a fondurilor UE. Conform sursei citate, telegrama il citeaza pe Geoana, care ar fi spus ca „scopul intelegerii ar fi depolitizarea administratiei publice si transformarea «energiei negative» a suspendarii in ceva pozitiv”.

In document se mai arata ca „ambasadorul i-a multumit lui Geoana pentru informatii si a precizat, despre vizita la Washington planificata de Geoana, ca perceptia este esentiala: nu doream sa dam impresia ca Washingtonul a avut un rol in ceea ce tocmai s-a petrecut, ca optam intre doua parti si ca intervenim pentru victoria cuiva. Geoana a raspuns ca intelege bine sensibilitatile legate de vizita, ca nu se grabeste sa mearga la Washington si ca a dorit ca prietenii si aliatii sai sa-i asculte mesajul in mod direct.(…) Geoana a incheiat – desi in mod evident dezamagit – „Renunt la vizita. Pot sa pun mana pe telefon oricand si sa-i sun pe JD si pe Dan Fried”.

„Geoana a remarcat ca n-ar mai trebui tratat ca «baiatul rau» al Romaniei, adaugand: «Sunt numarul unu in Romania astazi si sunt indreptatit sa-mi folosesc puterea”, ar mai fi spus Geoana.

Wikileaks: Geoana, o persoana instabila, ranchiunoasa si lipsita de loialitate

Mircea Geoana este o persoana instabila, ranchiunoasa si lipsita de loialitate. Descrierea apare intr-o telegrama secreta trimisa de oficialii ambasadei americane la Bucuresti.

Americanii apreciaza ca in PSD abilitatile diplomatice sunt considerate „de mica utilitate”, iar Mircea Geoana a incercat sa se adapteze la ceea ce credea ca doresc altii. Care a fost rezultatul, in opinia americanilor? Mircea Geoana a devenit o persoana conflictuala.

Oficialii SUA spun ca fostii asociati ii critica natura ranchiunoasa, ambitia excesiva si lipsa de loialitate. Alte persoane din anturaj il catalogheaza drept un „hibrid neplauzibil” intre mecanica de tip american si flexibilitatea morala romaneasca, mai scrie in documentul secret.

Wikileaks: Hayssam si Patriciu, parteneri in trafic de arme si afaceri cu petrol

Dinu Patriciu si Omar Hayssam ar fi condus intre 2001 si 2004 o operatiune care implica afaceri cu 25.000 de tone de petrol, certificate false, dar si spalare de bani in cel putin trei tari. Cei doi ar fi fost suspectati si de trafic cu arme! Informatiile apar intr-o telegrama confidentiala a Ambasadei SUA la Bucuresti, publicata de Wikileaks.

In document, este relatata intalnirea dintre purtatorul de cuvant al Parchetului General de la acea vreme, Robert Cazanciuc, fostul procuror Ciprian Nastasiu si un reprezentant al ambasadei americane. in telegrama scrie ca Nastasiu le-a citit interlocutorilor, dintr-un dosar, date privind relatiile de afaceri dintre Patriciu si Omar Hayssam.

Afacerile ar fi implicat 25 000 de tone de petrol, certificate false si spalare de bani in cel putin trei tari. Mai mult, Nastasiu ar fi declarat ca Patriciu si Hayssam sunt suspectati „de implicare in traficul cu arme in legatura cu importurile de petrol din Irak”.

Potrivit dosarului prezentat de Nastasiu, cei doi ar fi importat petrol in cadrul programul Petrol contra Hrana cu o reducere de 6 dolari pe baril si au obtinut finantare de la banci din Iordania si Dubai. Petrolul irakian a ajuns in Ungaria, Cipru si Romania. Banii obtinuti din profit ar fi fost spalati in banci din Bahamas, Panama si Emiratele Arabe Unite.

Cernavoda nu este atat de sigura, potrivit Wikileaks

Intr-o telegrama din 28 ianuarie 2009, oficialii americani fac referire la incapacitatea CNCAN de a interveni in caz de dezastru. in 2008, de-a lungul catorva luni, un diplomat american a vizitat de mai multe ori centrala nucleara de la Cernavoda. De fiecare data a fost insotit de reprezentanti ai CNCAN: Lucian Biro, director general, si Sorin Repanovici, seful Serviciului Interventie Fizica la instalatii nucleare.

Oficialul american a discutat cu Repanovici in mod special abilitatea CNCAN de a raspunde in cazul unor evenimente radioactive fie accidentale sau intentionate. Repanovici s-a aratat mandru de echipa sa, dar a precizat ca echipamentul de protectie al acestora era expirat, iar antrenamentele au loc circa o data pe luna. „Ceea ce este probabil insuficient”, preciza oficialul CNCAN.

Repanovici era convins ca in cazul aparitiei unor probleme la centrala nucleara membrii echipei vor actiona rapid. Americanii au tras insa alte concluzii: autoritatile romane iau foarte in serios responsabilitatea legata de siguranta materialelor nucleare, iar masurile de siguranta reduc sansele unui incident nuclear. Totusi, un incident in care material radioactiv ar putea fi degajat, Guvernul ar fi greu pus la incercare.

Wikileaks: Geoana se prezenta in 2007 drept „viitorul prim-ministru” si anunta un pact cu Basescu

intr-o telegrama din 2007 a Ambasadei SUA, al carei subiect era „Acelasi pat, vise diferite. intalnirea ambasadorului cu presedintele Basescu si cu presedintele PSD Geoana”, Mircea Geoana spunea ca spera ca va incheia un acord public cu presedintele Traian Basescu in ce priveste intocmirea unui program national comun pentru sase ani.

Potrivit telegramei Ambasadei SUA, prezentata de Wikileaks, „Geoana a adaugat ca el crede ca va fi viitorul prim-ministru si si-a manifestat speranta ca va incheia un acord public cu presedintele Basescu in ce priveste intocmirea unui program national comun „pentru sase ani, nu doi”.

Geoana si-a exprimat de asemenea ingrijorarile ca Basescu va trada, ca ar putea incuraja PSD sa rastoarne guvernul Tariceanu, dar ca nu va respecta acordul de a sprijini un guvern condus de PSD.

Geoana a adaugat ca spera sa existe „un feedback si o incurajare” pentru Basescu dinspre Washington prin care presedintele sa fie incurajat”.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 1comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Nu pot sa cred, citind articolul ca PSd-istii au ajuns asa de disperati incat sa-l sustina pe Geoana la presedentie. Inaseamna ca a fost cea mai buna decizie din cele proaste avute la dispozitie si asta inseamna lipsa resursei umane de calitate, si ne mai punem speranta in amaratii astia!