Noutati :

Autostrada Oltenia trebuia sa ajunga in Timisoara. Poza de colectie cu planul gandit de comunisti in urma cu 50 de ani!

15 septembrie, 2016 - 10:21 AM
Autor: Daniel Balteanu      
Categorie: ADMINISTRATIE
3

Planurile pentru construirea de autostrazi in Romania exista de mai bine de o jumatate de secol. Dovada sta o fotografie publicata intr-un almanah al revistei ‘Flacara’, din anii 60. Timisoara putea sa fie legata atat de sudul tarii cat si de Ardeal prin drumuri de mare viteza.

In 1968, regimul comunist stabilise planuri pentru constructia a cel putin 10 autostrazi care sa traverseze toata tara. Timisoara ar fi urmat sa aiba acces la doua autostrazi care sa o lege de alte zone ale tarii.

Una dintre ele urma sa plece de la Timisoara, sa treaca prin Lugoj, Caransebes, si mergea spre zona Olteniei, aceasta fiind denumita Autostrada Oltenia. Punctul terminus al acestui drum ar fi fost insa… Constanta, deoarece planurile prevedeau ca drumul de mare viteza sa fie legat de asa numita Autostrada Litoral, care facea legatura intre Bucuresti si malul marii.

harta-autostrazi1968-1969flacara-almanah
A doua autostrada la care Timisoara ar fi avut acces era numita Autostrada Mures. Pentru a se ajunge la aceasta trebuia sa se construiasca si o portiune de drum rapid intre Timisoara si Arad. De acolo, autostrada Mures trebuia sa mearga catre Deva, oras care ar fi devenit nod de circulatie intre aceasta si autostrada Ardealul de Nord, care se indrepta spre Cluj.

Sursa foto: facebook/terteci.danInformatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 3comentarii

recomanda prietenilor

loading...

Pareri

  1. Dam miliarde de euro pe studii de fezabilitate dar MT sta cu curul pe proiectele comuniste care doar trebuie puse in opera! Pai cum ar fi putut unii sa se imbogateasca fara sa faca nimic? Ciudat e faptul ca nu apare nici o legatura cu Belgrad, desenul o fi fost din perioada relatiilor reci cu fosta Iugoslavie?

  2. Autostrada n-a ajuns, dar au ajuns oltenii oricum… problema e ca au adus si „oricum”-ul cu ei.

  3. Aruncam banii pe proiecte noi,cand noi avem proiectele facute. Daca aceste proiecte erau scoase la vedere nu se mai puteau imbogati unii snapani. Era proiect si pentru portiunea de drum ORSOVA – MOLDOVA-NOUA – NAIDAS -BISERICA -ALBA.( Serbia ) cred ca si acesta este tinut ascuns.