Noutati :

Autonomia tinutului Secuiesc – tinta primarului din Sfantu Gheorghe. El a dat si exemple din Europa!

15 septembrie, 2011 - 11:36 PM
Autor: Anonim      
Categorie: NATIONAL
0

Tirolul de Sud este un model de urmat de maghiarii si romanii din secuime sustine Antal Arpad, lider local al UDMR si primarul municipiului Sfantu Gheorghe.

Acesta si-a exprimat, joi, convingerea ca se va realiza autonomia tinutului Secuiesc, alaturi de 20 de milioane de romani.

Primarul din Sfantu Gheorghe, care este si liderul local al UDMR, le-a declarat jurnalistilor ca Tirolul de Sud este un model de urmat de maghiarii si romanii din secuime.

Declaratia acestuia a avut loc cu ocazia simpozionului „Drumul regiunii autonome Alto-Adige-Sudtirol din Italia, o fosta problema – un succes actual ca regiune multilingvistica din Europa”, care a avut loc in sala de sedinta a Consiliului Judetean, la eveniment fiind prezenti mai multi specialisti din Tirolul de Sud.

„Iata ca 60 de milioane de italieni, care au fost vehement impotriva ideii de autonomie, au acceptat-o pana la urma si peste 100.000 de italieni care traiesc in Tirolul de Sud si-au dat seama ca si ei au de castigat din aceasta autonomie. Iata ca s-a demonstrat ca se poate realiza autonomia prin dialog si deschidere”, a spus Antal.

Primarul a spus ca mesajele in privinta autonomiei au fost „extrem de clare si pozitive”, dilema fiind daca acestea au fost receptionate si daca s-a in’eles ca nimeni nu poate solicita comunitatii maghiare sa nu ceara autonomia.

„Reactia romanilor fata de aceste solicitari este extrem de importanta. (…) Cred ca depinde foarte mult de noi toti cand se va realiza autonomia tinutului Secuiesc. Daca avem inteligenta si luciditatea necesare putem sa o avem foarte repede, in conditii extrem de bune, dar daca o parte nu are luciditatea necesara s-ar putea sa dureze mai mult”, a precizat acesta.

„Sunt insa sigur de faptul ca vom realiza autonomia tinutului Secuiesc, impreuna cu cele 20 de milioane de romani”, a spus Antal.

La randul sau, presedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat ca 11 dintre cele 27 de state ale Uniunii Europene asigura autonomie culturala sau teritoriala pentru minoritatile etnice, iar exemplele pozitive din Europa nu se pot ascunde.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...