Autonomia administratiei locale, tot mai necesara pentru rezolvarea problemelor de patrimoniu, spune viceprimarul liberal Cosmin Tabara (P)

TIMISOARA. Viceprimarul Timișoarei, liberalul Cosmin Tabără, solicită public urgentarea demersurilor pentru extinderea autonomiei administrației locale, un pas extrem de necesar pentru mărirea responsabilității politicii urbane.

Președinte al PNL Timișoara, Tabără propune modificarea dreptului de administrare a bunurilor din domeniul public și privat al statului prin transferul proprietăților statului de pe raza UAT-urilor în proprietatea acestora, prin Hotărâre de Guvern. Această inițiativă legislativă ar simplifica semnificativ activitatea de pe masa de lucru a Guvernului și a procedurilor de implementare a proiectelor de către localități, este de părere Tabără.

Viceprimarul oferă și două exemple menite să ilustreze necesitatea unei asemenea decizii.

Este cazul terenului de 3,4 ha din Calea Lipovei, str. I.I. de la Brad, care aparține municipalității. Anterior, a aparținut statului român, cu o sarcină a Ministerului Educației. Sunt 3 ha jumătate în apropiere de centrul orașului, care zac în paragină. Ce e de făcut în afară de înarmare cu nervi, răbdare și perseverență? Mulți renunță pe parcurs, eu am decis să lupt pentru el, să-l readuc în patrimoniul orașului.

Al doilea caz este Turnul de apă din zona Fabric. Un monument istoric fără stăpân, lăsat în paragină, cu aproape 3.000 de mp de teren neexploatat. Am putea atrage fonduri pentru restaurarea lui. Din păcate, am aflat că actele prin care a trecut în proprietatea statului nu se mai găsesc, nici nu se știe dacă a fost vreodată în proprietatea statului. Știm doar că trebuie să ne „închinăm” pentru a-l redobândi. În timpul acesta se degradează zi cu zi și asistăm la acest dezastru fară a putea face nimic!”, spune Tabără. Statul este proprietar, dar nu poate interveni din lipsă de fonduri și pentru că nici nu știe care este suma imobilelor care se duc spre pieire.

Cum se văd aceste probleme din exterior, de către cetățean? “De multe ori ai senzația că lucrurile sunt ținute pe loc cu intenție de către cineva, că nu se dorește înaintarea proiectelor. Încercând să pornesc lucrurile în domeniile în care aveam atributii – patrimoniu, baze sportive – am constatat că există situații în care nu ai ce face decât să te lupți vreme îndelungată pentru a deține autoritatea juridică asupra unui bun pe care să-l pui apoi în valoare printr-un proiect”, justifică vicele liberal.

Cosmin Tabără este de părere că domeniul public trebuie menținut în stare bună spre a-și atinge scopul căruia i-a fost afectat, de aceea, administrația locală este constrânsă la obligații de întreținere a domeniului public și privat al statului.

Această obligație protejază domeniul public de administrația însăși, precum și de eventualele sale neglijențe creând un nonsens. Realitatea este că UAT-urile rostogolesc inventarele proprietăților statului de la un an la altul, neevaluându-se la valoarea pieței niciodată. Ba, mai mult se ține o dublă contabilitate, creând costuri și efort suplimentar pentru evidența financiar-contabilă a bunurilor care alcătuiesc domeniul public al statului. În realitate, se produc pagube, pe care nu le acoperă nimeni, nici statul român, nici UAT-ul”, a mai precizat Tabără.

Foto: Google Maps / zona Turnului de apă din Fabric

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

loading...

    Pareri

  1. Dan A. spune:

    PNL are destui membri in Parlament, ba chiar si pe Presedintele Romaniei. De ce nu vorbeste Tabara cu acestia sa vina cu o intitiativa legislativa? Asa, in ziar, e doar reclama electorala fara urmari.

  2. Uraaaa si traiasca viitorul luminos spune:

    Dupa care se aplica PRINCIPIUL NEAMESTECULUI IN TREBURILE INTERNE!