Noutati :

Austria impune noi conditii pentru intrarea in tara. Calatorii vor fi obligati sa completeze un formular electronic

14 ianuarie, 2021 - 08:39 AM
Autor: Redactie      
Categorie: EXTERN
0

Austria impune noi reguli de calatorie, printre care si obligatia inregistrarii online, astfel ca persoanele care vor sa intre pe teritoriul tarii, vor fi obligate sa completeze un formular electronic denumit „Pre-Travel-Clearance-PTC”, anunta Ministerul Afacerilor Externe

Noile masuri vor intra in vigoare din 15 ianuarie, la ora 00:00. De la aceasta data, persoanele care calatoresc in Austria au obligatia de a se inregistra online, anterior intrarii pe teritoriul austriac, prin completarea unui document denumit „Pre-Travel-Clearance-PTC”, disponibil AICI.

Astfel, la momentul intrarii in tara, calatorii trebuie sa prezinte confirmarea completarii formularului mentionat, in format electronic sau tiparit. In situatia in care nu este posibila inregistrarea online, in mod exceptional, se poate opta pentru completarea formularului tipizat și semnat olograf.

Cine face exceptie de la masura inregistrarii electronice

Exista insa si categorii de persoane care sunt exceptate de la aceasta noua masura impusa de Austria: transportatorii profesionisti de marfuri, navetistii, persoanele aflate in tranzit, persoane care participa la evenimente de familie care nu pot fi amanate (spre exemplu: ceremonii funerare).

De asemenea, MAE evidentiaza ca pe langa obligativitatea inregistrarii electronice, pana la data de 31 martie, persoanele care sosesc in Austria, inclusiv din Romania, vor fi plasate in carantina pentru o perioada de 10 zile la domiciliu sau intr-o locatie adecvata, imediat dupa intrarea pe teritoriul austriac, cu suportarea costurilor de catre persoana in cauza.

Masura plasarii in carantina poate fi suspendata in urma prezentarii rezultatului negativ al unui test pentru infectia cu SARS-CoV-2 (de tip PCR sau antigen), facut nu mai devreme de a 5-a zi de la intrarea in Republica Austria, cheltuielile fiind suportate de catre persoanele in cauza. Aceste masuri se aplica inclusiv turistilor.
Persoanele exceptate de la masura carantinei la intrare in Austria

Sunt exceptate de la masura carantinei si pot intra fara restrictii in Republica Austria persoanele care calatoresc din Australia, Finlanda, Irlanda, Islanda, Japonia, Noua Zeelanda, Norvegia, Republica Coreea, Uruguay si Vatican si prezinta documente justificative care sa ateste faptul ca, in ultimele 10 zile, s-au aflat pe teritoriul statelor respective.

Totodata, persoanele care fac parte din anumite categorii profesionale sunt exceptate de la masura carantinarii daca prezinta rezultatul negativ al unui test molecular tip PCR sau antigen pentru infectia cu SARS-CoV-2, redactat in limba germana sau engleza, prelevat cu cel mult 72 de ore inaintea intrarii in acest stat: personalul diplomatic si angajatii organizatiilor internationale, personalul aflat in misiune umanitara, persoanele care intra din motive profesionale, insotitori ai persoanelor care calatoresc din motive medicale, persoanele care sosesc pentru a raspunde unei indatoriri juridice sau administrative obligatorii, precum prezentarea la citatii in procese juridice.

In lipsa rezultatului negativ al unui test, persoanele respective si cele cu care locuiesc sunt obligate sa se supuna unei perioade de carantina de 10 zile la domiciliu (sau intr-o locatie adecvata ale carei costuri trebuie suportate din bugetul personal), imediat dupa intrarea in Republica Austria. Masura plasarii in carantina poate fi suspendata in urma prezentarii rezultatului negativ al unui test molecular negativ tip PCR sau antigen efectuat in aceasta perioada.

Cu privire la tranzit, acesta este permis in regim permanent, fara oprire (innoptare) pe teritoriul Republicii Austria spre destinatii din alte state si fara aplicarea masurii de carantina sau prezentarea unui test pentru infectia cu SARS-CoV-2, daca deplasarea spre statul de destinatie este justificata corespunzator. Autoritatile pot solicita prezentarea unor documente care sa asigure intrarea in statul de destinatie: acte de domiciliu, rezidenta, drept de sedere, contract de munca sau orice alta dovada a necesitatii intrarii, de exemplu adeverinta de tratament medical imperios necesar, de studii etc.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteste ca cetatenii romani pot solicita asistenta consulara la numerele de telefon ale Ambasadei Romaniei la Viena: 0043 1 503 24 65 si 0043 1 505 23 81, apelurile fiind redirectionate catre Centrul de Contact si Suport al Cetatenilor Romani din Strainatate (CCSCRS) si preluate de catre operatorii Call Center, in regim de permanenta. De asemenea, cetatenii romani care se confrunta cu o situatie dificila, speciala, cu un caracter de urgenta, au la dispozitie si telefonul de urgenta al misiunii diplomatice 0043 699 117 26027.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda consultarea paginilor de internet si informarea temeinica anterior deplasarilor in strainatate.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...