Noutati :

Aurul si argintul antic, comorile Romaniei, la Timisoara! O expozitie ce se organizeaza o data la o generatie!

12 mai, 2014 - 04:12 PM
Autor: Anonim      
Categorie: CULTURA
0

TIMISOARA.  1000 de obiecte din aur si argint ce acopera 5 milenii din istoria poporului roman vor putea fi admirate la Timisoara in  Expozitia Aurul si argintul antic al Romaniei.

Aceasta va ajunge in 12 orase din tara, anunta Muzeul National de Istorie a Romaniei care a gazduit expozitia intre decembrie si aprilie. O astfel de expozitie se tine in Romania doar o data la o generatie, iar cea mai mare astfel de manifestare s-a tinut acum 25 de ani.

Pe parcursul celor patru luni in care expozitia a fost gazduita de Muzeul National din Bucuresti, cele peste o mie de piese arheologice au fost admirate de 11.000 de vizitatori, noteaza Hotnews.ro.

In prezent, au inceput operatiunile de organizare a expozitiei la Muzeul Banatului din Timisoara, urmand ca vernisajul acesteia sa aiba loc in data de 21 mai 2014. Cel mai probabil in spatiile de la Bastion.

Expozitia Aurul si argintul antic al Romaniei va putea fi vizitata la sediul Muzeului Banatului, din Timisoara, in perioada 21 mai – 29 iunie 2014, iar apoi, aceasta se muta la Muzeul Tarii Crisurilor, din Oradea.


Expozitia Aurul si argintul antic al Romaniei reprezinta incununarea cu succes a unui proiect muzeologic de anvergura nationala, unul dintre cele mai mari demersuri de acest fel organizate in Romania in ultimii 20 de ani. Este astfel pentru prima oara cand publicul din Romania are posibilitatea de a vedea, reunite intr-un singur loc, cele mai importante capodopere ale orfevrariei pre- si protoistorice sau de epoca clasica din colectiile a 31 de muzee din tara.

Unele dintre obiectele incluse in tematica expozitiei se afla in colectia Tezaurului Istoric a MNIR si, prin urmare, pot fi vazute doar la Bucuresti, altele sunt expuse in diferitele muzee de istorie si arheologie din tara, in timp ce o parte dintre acestea nu au mai fost prezentate publicului in trecut.


Podoabele din aur si din argint, accesoriile vestimentare, armamentul de parada, piesele de harnasament, vesela geto-dacica, dar si tezaure precum cele de la Sancraieni, Peteni, Dragesti, Tasad, Sacalasau, Rociu, Balanesti, ocupa un loc important in cadrul expozitiei, alaturi de numeroase alte asemenea piese din metale pretioase, descoperite pe teritoriul Romaniei.Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

Rating

  • 0comentarii

recomanda prietenilor

loading...