Audit la primarie pentru Poli Timisoara! Studiul va spune daca echipa a fost finantata ilegal din banii orasului

TIMISOARA. S-a discutat de nenumarate ori despre cele aproape 7 milioane de euro acordate din bugetul local de Administratia Ciuhandu echipei Poli Timisoara condusa la acea vreme de Marian Iancu. Inspectorii Curtii de Conturi sustin ca finantarea este ilegala, asa ca au ajuns in instanta cu Primaria Timisoara. Primaria Timisoara a pierdut procesul in cele din urma, iar acum primarul Nicolae Robu sustine ca hotararea instantei nu spune, de fapt, ca a fost ilegala finantarea.

CITESTE SI: Primaria Timisoara, buna de plata? A pierdut procesul cu Curtea de Conturi privind finantarea echipei Poli

Pentru a afla daca a fost ilegala sau nu, instanta ar cere, conform primarului, un audit intern. Primarul Timisoarei vrea sa faca si unul extern, ca totul sa fie limpede.

„In aceasta hotarare nu se spune ca a fost ilegala finantarea de atunci a lui Poli. Se cere insa ca finantatorul, adica Primaria Timisoara si Consiliul Local, sa analizeze si sa stabileasca daca finantarea a fost legala sau nu. In aceasta situatie, eu voi comanda un audit intern si, pentru a avea o garantie suplimentara ca nu se greseste si se apreciaza corect, vom recurge si la un audit extern. Nu pot decat sa propun consiliului local acest lucru. Vom vedea la ce concluzii se va ajunge. Este important ca instanta de judecata nu a calificat drept ilegala acea finantare, asa cum au crezut unii. Nu vrea sa fac alte comentarii. Am spus la vremea respectiva ca trebuie sa respectam hotararile instantelor judiciare, pentru ca asta tine de statul de drept, dar uman imi parea rau de Gheorghe Ciuhandu si de consilierii locali de arunci care, dupa aprecierea mea, cu buna credinta au fost de acord sa se finanteze fenomenul fotbalistic in organizarea de atunci a clubului, avand certitudinea ca procedeaza legal. Au fost mai multi juristi care s-au pronuntat in acest sens, ca acea finantare a fost legala”, a explicat primarul Timisoarei.

Nicolae Robu sustine ca nu se poate exprima in legatura cu decontari duble, daca au existat sau nu au existat, dar vorbeste in special despre legalitatea finantarii pe sistemul de atunci.

„Eu voi face ceea ce imi spun juristii ca trebuie sa fac. Primarul isi are si el o anumita specialitate profesionala, nu pot eu sa ma substitui unui aparat juridic. Vom comanda acel audit si vom cere ca firmele de specialitate sa se pronunte daca este sau nu legal. Daca nu este legala asocierea, voi merge mai departe, pentru ca am initiat deja procedura pentru recuperarea prejudiciului. Eu vorbesc aici despre vinovatia sau nevinovatia celor care au votat atunci pentru finantare. Altfel, eu, din momentul in care contestatia depusa la Curtea de Conturi a fost respinsa, am initiat demersurile pentru recuperarea prejudiciului. Din punctul meu de vedere trebuie sa continuam aceste demersuri. In paralel, trebuie sa facem aceasta clarificare asupra legalitatii sau nelegalitatii in sine a finantarii”, a conchis Robu.

Cat despre actuala administratie si finantarea de acum, edilul-sef sustine ca totul este perfect legal. Este posibil insa sa fie schimbat sistemul de finantare, sa nu se mai aloce o cotizatie, ci sa fie semnat un contract de finantare cu obiective.

„Aceasta finantare este perfect legala. Toate controalele Curtii de Conturi au spus ca este legala, pentru ca fix dupa acelasi model se face finantarea si la fotbal, si la handbal, si la baschet, si la rugby. Toate aceste cluburi au fost auditate, nimeni niciodata nu a avut vreo obiectie in privinta legalitatii finantarii lor. Aici, la aceste cluburi, care toate sunt ONG-uri cu activitate de interes public pe fond, trebuie sa reanalizam cum stau lucrurile in urma modificarii de lege aparute in primavara. Este posibil sa fim obligati sa schimbam sistemul de finantare, de la formula cotizatie la formula contract de finantare cu obiective. E in analiza, n-au aparut normele de aplicare. O sa cerem guvernului clarificari”, a tinut sa precizeze primarul Nicolae Robu.

Informatiile publicate de opiniatimisoarei.ro pot fi preluate de alte publicatii online doar in limita a 500 de caractere si cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la aceasta regula constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratata ca atare.

    Pareri

  1. Eu zic ca Inspectorii Curtii de Conturi sa se adreseze DNA-ului sa mai vedem pe la Tv ceva arestari ca s-au facut multe ilegalitati in primaria din Timisoara dupa 90 (de ex tot centru Timisoarei cumparat de romi la un pret f mic si cu acte in regula,ei nu au nici un act de munca si au la proprietati … -nu se poate asa ceva) , pana la numirea in functie a Dl Robu.